Home Reisgids Bezienswaardigheden Zoutvlaktes in Amerika: deze kun je bezoeken
Zoutvlaktes in Amerika: deze  kun je bezoeken

Zoutvlaktes in Amerika: deze kun je bezoeken

0
0

Als je ooit op een zoutvlakte bent geweest, dan weet je dat ze er net uitzien als ijs of sneeuw. Pas als je dichterbij komt, dan zie je dat het iets anders is. Een enorme vlakte met wit zout, die er natuurlijk op elke plek ook nog eens anders uit zien. Zoutvlaktes in Amerika zijn bijzonder, maar niet uniek: je kunt ze gewoon bezoeken en er zelf overheen lopen of rijden. Wij zetten een aantal mooie zoutvlaktes in Amerika voor je op een rijtje.

Zoutvlaktes in Amerika: Bonneville Salt Flats

De Bonneville zoutvlakte ligt in het noordwesten van Utah in de Verenigde Staten, vlakbij Wendover. De zoutvlakte is ontstaan nadat het zoute Lake Bonneville opdroogde. In totaal heeft deze zoutvlakte een oppervlakte van 120 vierkant kilometer (30000 acres). Het zout is enorm dik: op sommige plekken wel 1,8 meter. De vlakte ligt 200 kilometer ten westen van Great Salt Lake, bij Salt Lake City.

bonneville salt flats
Bonneville Salt Flats

Bonneville Speed Week

Op de Bonneville Speedway vind elk jaar de Bonneville Speed Week plaats. Dan komen er honderden voertuigen om zo hard mogelijk te racen op de zoutvlakte. Je kunt hier wel 1000 kilometer per uur rijden, omdat zoutvlaktes heel glad en egaal zijn. Na een regenbuitje zijn alle bandensporen weer verdwenen. En het leuk is: je mag hier zelf ook racen. Aangezien je niks anders ziet dan een grote witte vlakte, schijn je compleet gedesoriënteerd te raken. Als het regent, dan kan er een dun laagje water op het zout blijven staan.

Tip: huur je huurauto voor in Amerika bij TUI Cars!

Zoutvlaktes in Amerika: Badwater Death Valley
Zoutvlaktes in Amerika: Badwater in Death Valley. Foto en copyright: Linda Canter/Hurray-USA

Badwater zoutmeer in Death Valley, CA

Voordat je je kleding uittrekt om eens even lekker te gaan poedelen in Badwater, Death Valley, moet je weten dat de naam eigenlijk het Engelse bad water is. Slecht water, dus. En inmiddels is er helemaal geen water meer, omdat het in zo’n droog gebied ligt. Badwater Basin is een opgedroogd bekken in Death Valley National Park, dat eerder een poel was met zeer zout water. Vandaar de naam.

Badwater is het laagste punt in Noord-Amerika, 85,5 meter onder de zeespiegel. Sta je in Badwater Basin, dan zie je op de omliggende rotsen ook afgetekend staan waar de zeespiegel loopt.

Badwater ziet er  uit als een grote witte vlakte, vol met toeristen. Kom je dichterbij, dan wordt de vlakte steeds minder wit trouwens. Badwater is niet alleen populair vanwege de zoutvlakte, maar ook omdat het een super hete plek in Death Valley is en dus een publiekstrekker. Ondergetekende heeft stiekem even aan haar vingers gelikt, nadat ze ze in Badwater over de grond had gehaald. Ja, zout.

Devil's Golf Course Death Valley
Devil’s Golf Course in Death Valley. Foto en copyright: Linda Canter/Hurray-USA

Devil’s Golf Course zoutvlakte in Death Valley, CA

Devil’s Golf Course, opnieuw in Death Valley National Park, is één van de zoutvlaktes in Amerika die zijn bedekt met één tot twee meter haliet, oftewel steenzout. De naam is afkomstig van een gids over Death Valley uit 1934, waar in stond dat only the devil could play golf op het oppervlak. En het is inderdaad een heftig oppervlak, vol bobbels en hobbels met keurige gaatjes. Als je stil bent en het is warm, dan hoor je het zout kraken.

Racetrack Playa zoutvlakte in Death Valley, CA

We beloven het: dit is de laatste van de zoutvlaktes in Amerika in Death Valley. Racetrack Playa ziet er weer totaal anders uit dan Badwater en Devil’s Golf Course. Hier vind je een zoutvlakte met opgedroogde modder die een soort mozaïek vormt en, heel opmerkelijk, grote stenen die zich op mysterieuze wijze verplaatsen. Onderzoek in 2011 heeft aangetoond dat een combinatie van regen, harde wind en een laagje ijs er voor zorgt dat de stenen zich verplaatsen. Door de lange sporen kun je precies zien vanwaar de rotsblokken komen.

Edwards Air Force Base CA
Zoutvlaktes in Amerika: Edwards Air Force Base, CA. Foto en copyright: Linda Canter/Hurray-USA

Zoutvlaktes in Amerika: Edwards Air Force Base

Edwards Air Force Base is een luchtmachtbasis in Californië. Hier worden testvluchten gedaan en onderzoek uitgevoerd. Edwards Air Force Base is ook bekend als een alternatieve locatie waar Space Shuttles konden landen. De basis ligt aan de opgedroogde zoutpan Rogers Lake, die zorgt voor een perfecte harde grond en kan dienen als landingsbaan.

Welke zoutvlaktes in Amerika heb jij bezocht?

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance SEO-tekstschrijver en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben gek op Las Vegas, Boston en natuurlijk New York City, maar ontdek ook graag de Nationale Parken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *