Home Reisgids Nationale parken Yosemite National Park: hotels en bezienswaardigheden
Yosemite National Park: hotels en bezienswaardigheden

Yosemite National Park: hotels en bezienswaardigheden

0
0

Yosemite National Park (uit te spreken als “joh--muh-tie”) is een natuurpark in Amerika. Het ligt een paar honderd kilometer ten oosten van San Francisco in de staat Californië. Op ongeveer drie uur rijden van deze drukke metropool word je omgeven door rust en de grootsheid van de gebergten die je kent uit tijdschrift en natuurprogramma’s. Watervallen, zeeën van groene bomen en velden: Yosemite National Park is een bezoekje waard. In dit artikel lees je over de mooiste uitkijkpunten, Yosemite hotels, sequoiabomen en over de bezienswaardigheden in het park.

Sequoiabomen in Yosemite National Park van dichtbij zien

Yosemite National Park staat bekend om de gigantische sequoiabomen. De Grizzly Giant is één van de grootste sequoiabomen ter wereld. Deze boom staat in de buurt van de zuidingang van het park. In het park zijn er ongeveer 550 volgroeide sequoiabomen te bewonderen. Deze bomen groeien ook alleen in dit gebied in het Sierra Nevada gebergte. De nog grotere bomen, waaronder de allergrootste levende boom ter wereld, kun je zien in het nabijgelegen Sequoia National Park.

tunnel view
Tunnel View

Tunnel View uitzicht in Yosemite National Park

De hoofdweg door het park heeft veel wendingen en bochten en er zijn vele prachtige uitzichtpunten. Het populairste deel van deze weg in Yosemite is Tunnel View. Op deze plek kun je de auto parkeren en genieten van een iconisch uitzicht op de Valley. De hoogtepunten? El Capitan en Half Dome. De watervallen en zee van groen maakt het plaatje helemaal af.

Tip: tegen zonsondergang kleurt de vallei helemaal rood en is het een ideale plek voor een foto voor je Instagram-account of voor thuis aan de muur.

glacier point

Glacier Point

Vanaf Glacier Point heb je een fenomenaal uitzicht over Yosemite Valley, Half Dome en Yosemite Falls. Het uitkijkpunt is vanwege de sneeuw in de winter niet altijd open. Glacier Point Road is meestal open tussen het einde van mei en tot oktober of november. Hier kun je terecht voor de meest recente info. Cross country skiërs kunnen in de winter genieten van het uitzicht, na ongeveer 10,5 mijl geskied te hebben.

Rondleidingen in Yosemite

Wil je veel van het park zien en tegelijkertijd iets leren van de plaatselijke rangers en kenners van Yosemite? Dan is een begeleide tour per bus of te voet misschien wel iets voor jou. Er zijn veel bus- en tramtours beschikbaar die vaak een hele dag in beslag nemen. Op deze manier word je door ervaren toergidsen naar de mooiste plekken gebracht, terwijl er over de geschiedenis en de natuur van Yosemite National Park wordt verteld. Kijk op de website van National Park Service welke tours er bij jou passen.

el capitan yosemite national park
El Capitan in het park

Sportieve activiteiten in Yosemite

Met de auto kun je veel zien van het park in een korte tijd. Maar als je wat meer tijd hebt en je bent een beetje sportief, zijn er allerlei andere activiteiten die je in het park kunt doen.

Je kunt op ten eerste op twee goed toegankelijke plekken fietsen huren om per fiets Yosemite National Park te verkennen. Dit kan bij Half Dome Village en Yosemite Valley Lodge. Fietsen worden, vanwege veiligheid, alleen gedurende de warmere maanden (lente tot herfst) verhuurd. Er is een fietsroute van 19 kilometer die ongeveer in 2 uurtjes kan worden afgelegd.

Ten tweede kun je behalve fietsen en wandelen ook andere activiteiten doen, zoals bergbeklimmen, ziplinen, paardrijden. Tot slot kun je in de winter, van december tot ongeveer maart, zelfs schaatsen en skiën in Yosemite!

Yosemite hiking trails

Yosemite Park biedt ook wandelaars de gelegenheid om veel te zien op jouw eigen tempo. Je kunt verschillende wandelroutes kiezen, van makkelijke hikes (bijvoorbeeld Bridalveil Trail of Sentinel Dome and Taft Point) tot routes voor de ervaren wandelaar (bijvoorbeed Eagle Peak of North Dome Trail). Kies een route uit die voor jou haalbaar is en bereid je altijd goed voor omdat je in een enorm park bent met veelal afgelegen paden.

yosemite national park falls

Watervallen van Yosemite bekijken

Yosemite staat bekend om haar prachtige watervallen. Er zijn verschillende manieren om de watervallen te bekijken. Als je met de auto door het park rijdt, kom je vanzelf een paar viewpoints tegen.

Yosemite Falls

De Yosemite Falls zijn met 739 meter de hoogste waterval in het park. Om dichterbij deze watervallen te komen kun je een makkelijke en mooie wandelroute doen vanaf de Valley Visitor Center. De route is ongeveer 1,6 kilometer lang en de watervallen zijn het mooiste tijdens de lente- en zomermaanden.

Bridalveil Falls

De Bridalveil watervallen in Yosemite National Park zijn ook prachtig en goed te voet te bereiken. Je kunt de auto parkeren op de Bridalveil Fall parkeerplaats en een korte hike doen naar de watervallen. In de lente als de sneeuw aan het smelten is zijn de watervallen het sterkst. Pas op: hierdoor kan het gebied rondom de watervallen heen glad zijn.

yosemite national park tunnel view

Yosemite hotels en lodging

In en rondom het park zijn er veel verschillende verblijfsopties. Zo zijn er Yosemite hotels, is er de mogelijkheid voor lodging en ook om te kamperen. Ideaal als je lekker rustig aan wilt doen en meerdere dagen in dit prachtige park wilt doorbrengen.

Afhankelijk van de periode is het slim om (ver) van tevoren te boeken, want de prijzen kunnen flink oplopen en in het voorjaar en de zomer zijn Yosemite hotels en lodges snel volgeboekt.

Hieronder enkele tips voor een overnachting in en rond het National Park met prijzen per nacht in de zomer*:

Meer Yosemite hotels en lodging bekijk je hier.

Kamperen in Yosemite National Park

Als je van meer avontuur houdt en liever in de natuur kampeert, dan zijn er maar liefst 13 campings in het park waar je een tent op kan zetten. De kosten zijn laag. Voor zeven campings kun je reserveren (vanaf 5 maanden van te voren, meestal binnen een dag volgeboekt voor de maanden mei – september). Andere kampeerplekken in het park werken op first-come, first-served basis: wie er als eerste is, krijgt als eerste een plekje. Deze zijn meestal voor het middaguur al vol. Hoe je moet reserveren en meer tips lees je op de website van de NPS.

We noemen hier een paar mooie opties:

Algemene informatie Yosemite National Park

Dit park is een beschermd nationaal natuurpark gelegen in de bergketen Sierra Nevada. Het natuurpark is maar liefst 3.026 vierkante kilometer groot en staat bekend om het granieten gebergte, groene valleien, natuurlijke meren en fraaie watervallen. Daarom wordt vanaf de negentiende eeuw het park al bezocht door Europees-Amerikaanse toeristen. Sinds die periode werd het ook steeds meer gebruikt als handelsplek voor de inheemse bewoners en mijnwerkers.

De rijke historie maakt Yosemite National Park dus extra bijzonder en mooi om te bezoeken. Ieder jaar bezoeken ruim vier miljoen toeristen het park. Het park is ook een populaire plek voor ervaren bergbeklimmers. De steile bergen zijn voor hen een spannende uitdaging.

Yosemite National Park prijs

Om het park te bezoeken betaal je 30 dollar* per auto met maximaal 15 inzittenden. Kom je per motor, dan betaal je 25 dollar per voertuig en als je het park lopend of met de fiets wilt betreden betaal je 15 dollar per persoon. De entreepassen die je koopt zijn een week geldig, waardoor je meerdere dagen achter elkaar het park kunt bezoeken.

Op bepaalde dagen in het jaar is de entree voor Yosemite National Park gratis, zoals op Martin Luther King Jr. Day en Veterans Day. Met een America the Beautiful pas kun je het park gratis in.

*Op het moment van schrijven en ter indicatie. Check de boekingswebsite voor de huidige prijs. 

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Noëlle Meer dan 20 reizen naar de VS achter de rug en ik ken Los Angeles als mijn broekzak: het zit in mijn bloed. Naast mijn leven als zzp'er, hou ik van reizen, country muziek en American Football. Ik deel graag mijn ervaringen en kennis met jou!

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *