Wyoming, the Equality State

Wyoming, the Equality State

Wyoming, the Equality State

0
0

Wyoming is één van de weinige rechthoekige staten in de Verenigde Staten. De staat grenst aan Montana, Idaho, Utah, South Dakota, Nebraska en Colorado. Oorspronkelijk werd het gebied bevolkt door Indianenstammen. De bijnaam ‘the Equality State’ heeft de staat te danken aan het feit dat Wyoming in 1869 als allereerste regio het vrouwenkiesrecht invoerde. De oppervlakte van Wyoming is 254.000 vierkante meter. Hier wonen ruim 567.000 mensen.

De bekendste steden in Wyoming

Na Alaska heeft Wyoming de laagste bevolkingsdichtheid van alle staten. De hoofdstad is Cheyenne, wat meteen ook de grootste stad is in de staat Wyoming. In het westen van de staat bevindt zich Wind River, een groot Indianenreservaat. De plaats Jackson is vooral bekend onder toeristen, omdat het Grand Teton National Park en Yellowstone National Park hier in de buurt liggen. Liefhebbers van de cowboy- en westerncultuur kunnen terecht in de stad Cody. In totaal heeft de staat 23 county’s.

Geschiedenis van Wyoming

De Indianenstammen bevolkten oorspronkelijk de staat Wyoming. Enige tijd daarna was het in handen van de Fransen. In 1803 werd het grootste gedeelte van de staat verworven via de Louisiana Purchase. Een groot gebied van de Verenigde Staten werd aan de VS terug verkocht door Frankrijk voor een bedrag van 15 miljoen dollar. Het gebied werd verder uitgebreid en op 10 juli 1890 werd Wyoming officieel de 44e staat van de Verenigde Staten. De staat heeft de naam te danken aan de Wyoming Valley in Noord-Oost Pennsylvania, naar verluidt kwamen de eerste kolonisten in de staat daar vandaan.

Bezienswaardigheden in Wyoming

De natuurgebieden zijn hetgene waar de staat toch wel het meeste bekend om staat. Het oudste nationale park in Amerika is Yellowstone National Park, het gebied met ’s werelds grootste concentratie aan geisers. Yellowstone bestaat sinds 1872 en heeft een oppervlakte van 8983 vierkante meter. Het is een vulkanisch gebied met 10.000 warme bronnen en ongeveer 200 geisers, waarvan de Old Faithful de bekendste geiser is. Deze geiser is nog steeds actief. Elke 92 minuten spuit de geiser water en stoom 45 meter omhoog. Je kunt hem zelfs bekijken via de Old Faithful webcam. Ook de Morning Glory Pool wil je niet missen.

Wyoming: morning glory pool in Yellowstone
Morning Glory Pool in Yellowstone National Park, WY. Foto en copyright: Allan_harris/Flickr

Naast het Yellowstone National Park is ook het Grand Teton National Park een bekend natuurgebied in de omgeving. Het park is vernoemd naar de hoogste berg van het park, de Grand Teton (4197 meter hoog) en bestaat voor een groot deel uit de vallei Jackson Hole. Zowel het Yellowstone National Park als Grand Teton National Park liggen in het gebied van de Rocky Mountains.

Grand Tetons in Wyoming
Grand Tetons bij zonsopkomst. Foto en copyright: howardignatius/Flickr

Daarnaast is Wyoming een echte cowboy staat waar regelmatig rodeo’s worden gehouden. De grootste rodeo vindt plaats in de laatste week van juli tijdens een 9-daags feest genaamd Cheyenne Frontier Days.

Tijdsverschil in en reizen naar Wyoming

In Wyoming heb je te maken met de Mountain Standard Time. Hierdoor is het 8 uur vroeger dan in Nederland. Tussen de tweede en laatste zondag van maart en tussen de laatste zondag in oktober en de eerste zondag in november is het vanwege de zomer- en wintertijd 7 uur vroeger. Een normale vlucht tussen Amsterdam en de hoofdstad Cheyenne duurt ongeveer 9 uur en 40 minuten.

Bizon in Wyoming
Amerikaanse bizon in Yellowstone National Park. Foto en copyright: Photos_by_Clark/Flickr

Klimaat Wyoming

Het klimaat in Wyoming is zeer gevarieerd. Zo is er het koude steppeklimaat, wat het meest voorkomt in de staat. Op plekken waar meer regen is, wordt gesproken van een gematigd continentaal klimaat. Er is op sommige plekken zelfs een koud woestijnklimaat op plekken waar het bijna niet regent. Gemiddeld heeft de staat warme tot hete zomers (30 graden) en zeer koude winters (-10 graden).

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance tekstschrijver, moeder van twee kleuters en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben stapelgek op Las Vegas, Santa Monica en New York.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *