Home Over de VS Feestdagen en tradities Wat is Thanksgiving Day en wanneer wordt het gevierd?
Wat is Thanksgiving Day en wanneer wordt het gevierd?

Wat is Thanksgiving Day en wanneer wordt het gevierd?

0
0

Thanksgiving Day: veel Amerikaanser wordt een feestdag niet. Maar wat wordt er deze dag gevierd? En wat wordt er dan precies gevierd? Wij vertellen je aller over deze dag.

Wat is Thanksgiving Day?

Thanksgiving Day is een nationale feestdag, die wordt gevierd in Amerika. Het is een feestdag waarop familie en vrienden samen komen om te gedenken waar ze dankbaar voor zijn, al is de oorsprong van het feest een beetje verloren gegaan.

Oorsprong van Thanksgiving

De traditie ontstond in 1621 in Plymouth, Massachusetts. Hier zouden de Pilgrim Fathers een feest hebben gevierd, nadat de eerste oogst mislukte en na een Indian summer alsnog kon oogsten in november. Thanksgiving Day was een feestdag om te danken voor de gewassen en de geslaagde oogst.

Dag van rouw voor de indianen

Voor veel indianenstammen is Thanksgiving juist een dag van nationale rouw. Zij herdenken hier het begin van een tijdperk van discriminatie, waarin ze hun land kwijtraakten.

wat is thanksgiving

Tradities

Thanksgiving dinner

De feestdag wordt gevierd met een groot dinner met vrienden en familie. De stuffed turkey (gevulde kalkoen) is het hoogtepunt van het diner. Daarnaast worden er tijdens het dinner traditionele gerechten geserveerd als zoete aardappelen, sperziebonen en cranberries. Populair als nagerecht zijn pumpkin pie en pecan pie.

Wat is Thanksgiving Day

Gratie van de president

Elk jaar krijgt één gelukkige kalkoen gratie van de president in de tuin van het Witte Huis. Inmiddels is het een jaarlijkse traditie, die ontstond toen in 1963 president John F. Kennedy een kalkoen gratie verleende die eigenlijk was bedoeld om op te eten.

Thanksgiving parades

In veel grote Amerikaanse steden worden speciale parades gehouden. De grootste wordt gevierd in New York en wordt jaarlijks georganiseerd door warenhuis Macy’s. Deze duurt maar liefst drie uur en wordt al vanaf 1924 gehouden. Sinds 1952 wordt de parade in New York ook uitgezonden op NBC. De parade gaat door het hele stad en wordt vergezeld van enorme ballonnen. America’s Parade in Detroit is even oud als die van Macy’s. De oudste parade is de 6abc Dunkin’ Donuts parade in Philadelphia.

Thanksgiving Day in andere landen

De dag wordt ook in andere landen gevierd. In Canada bijvoorbeeld. Ook daar is het een feestdag, die wordt gevierd op twee maandag van oktober. Thanksgiving wordt hier eerder gevierd, omdat er eerder wordt geoogst. In Nederland wordt in de protestantse kerk Dankdag gevierd.

Thanksgiving datum 2020

Thanksgiving 2020 wordt gevierd op 26 november 2020. De feestdag wordt altijd gevierd op de vierde donderdag van november. De dag erna is Black Friday. Dit is de dag dat winkels hun spullen verkopen met enorme kortingen en de Amerikanen hun Christmas gifts inslaan.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance SEO-tekstschrijver en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben gek op Las Vegas, Boston en natuurlijk New York City, maar ontdek ook graag de Nationale Parken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *