
Washington D.C. (District of Columbia) is de hoofdstad van de Verenigde Staten. De stad is genoemd naar de eerste president van de VS: George Washington. Het is de enige stad die geen onderdeel is van een staat. Natuurlijk ken je de Washington D.C. vanwege de politiek: de president van de Verenigde Staten woont er in het Witte Huis.
Washington D.C.
Oppervlakte van Washington D.C.
De stad is maar enkele vierkante kilometers groot. Toch is het stedelijke gebied rondom de stad heel groot: het strekt zich uit in de omliggende staten Virginia en Maryland. In Washington D.C. wonen zo’n 650.000 inwoners, terwijl het hele stedelijke gebied ruim 5,9 miljoen inwoners telt. Het Witte Huis en het Capitool liggen in Washington D.C., maar bijvoorbeeld het Pentagon in Virginia.
De recente geschiedenis van Washington D.C.
In 1612 publiceerde de Engelse ontdekkingsreiziger John Smith een kaart van de regio Washington D.C.. Vier jaar eerder, in 1608, was hij hier als eerste Europeaan door het gebied getrokken. Er stonden op de kaart twee dorpen: een naamloos dorp in het westen en het dorp Nacotchtanck, aan de oostelijke oever van de rivier de Anacostia. In 1622 werd het dorp platgebrand door kolonisten, omdat de oorspronkelijke bewoners – indianen – geen handel wilden drijven. In 1673 besloten de kolonisten alle indianen naar een reservaat te laten verplaatsen.
Het ontstaan van het District of Columbia
Na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783) was New York City van 1783 tot 1790 de hoofdstad van de VS. Daarna, tot 1800, was dat Philadelphia. In 1790 werd besloten door Alexander Hamilton en Thomas Jefferson dat het federale district gebouwd moest worden op het land wat Virginia en Maryland hadden afgestaan. In 1791 werd bepaald dat de hoofdstad Washington zou gaan heten en het district District of Columbia, vernoemd naar Columbus. Een jaar later werd de eerste steen van het Witte Huis gelegd. In 1800 vestigde de overheid zich officieel in Washington D.C.. Een jaar later kreeg het Congres de jurisdictie over het district. George Washington was inmiddels overleden en heeft als enige president nooit in het Witte Huis gewoond.

Bezienswaardigheden in de stad
In en rond Washington is een hoop te bezichtigen. Van politieke gebouwen zoals het Witte Huis en het Capitool tot de meest invloedrijke musea ter wereld: je vindt het in deze belangrijke stad. Over de bezienswaardigheden lees je meer in dit artikel.
Klimaat Washington D.C.
Er heerst een vochtig subtropisch klimaat in de stad, met hete, vochtige zomers, koude winters en veel neerslag. In juni, juli en augustus is het er gemiddeld 25 graden Celsius, met uitschieters naar dertig graden. Tijdens de wintermaanden is het gemiddeld rond de 3 graden, met uitschieters naar een paar aantal graden onder nul. De beste tijd om Washington te bezoeken zijn de comfortabele lente en herfst, maar ook dan valt er gemiddeld vrij veel regen.
Reizen naar en tijdverschil naar de stad
Washington D.C. ligt relatief dichtbij het Washington Dulles International Airport, waar de meeste internationale vluchten naar Washington aankomen. Een rechtstreekse vlucht vanaf Amsterdam duurt ongeveer 8,5 tot 9 uur. De stad ligt in de Eastern Standard Time (EST), net als bijvoorbeeld New York City. Je kunt vanaf deze stad ook makkelijk met de trein naar de hoofdstad reizen. Het is in D.C. zes uur vroeger dan in Nederland, behalve tussen de tweede en laatste zondag van maart en de laatste zondag in oktober en de eerste zondag in november. Vanwege de zomer- en wintertijd is het dan vijf uur vroeger.