Home Over de VS Vlucht vertraagd: vergoeding en rechten
Vlucht vertraagd: vergoeding en rechten

Vlucht vertraagd: vergoeding en rechten

0
0

Is je vlucht vertraagd? Dat is geen erg lekker begin van je je vakantie. Wellicht kunnen we de pijn enigszins verzachten, want het zou goed kunnen dat je recht hebt op een vergoeding bij vertraging. Helemaal voor lange reizen naar Amerika kan dit bedrag aardig oplopen. Lees alles over de vlucht vertraagd vergoeding van vliegmaatschappijen.

Vlucht vertraagd: vergoeding en rechten

Als je vlucht vertraagd of geannuleerd is, dan kun je een vergoeding voor die vertraging aanvragen. Je hebt overigens niet altijd recht op compensatie: als er sprake is van overmacht (zoals bijvoorbeeld door noodweer, stakingen, terrorisme of aswolken), dan kun je niks claimen. Via verschillende websites kun je eenvoudig uitvinden of je wel of geen recht hebt op een vlucht vertraagd vergoeding.

Direct je tickets naar Amerika boeken? Vergelijk prijzen via Vliegtickets.nl!

vlucht vertraagd vergoeding vertraging

Vlucht vertraagd: rechten bij vertraging of geannuleerde vlucht

Je hebt verschillende rechten bij een vertraagde of geannuleerde vlucht. Zo heb je recht op verzorging, oftewel een gratis hotelovernachting (indien er de volgende dag wordt gevlogen) en gratis eten en drinken.

Is je vlucht vertraagd voor meer dan vijf uur? Dan kun je je deze annuleren. De luchtvaartmaatschappij moet het deel van het ticket wat niet is gebruikt terugbetalen. Stel dat je op een tussenstop meer dan vijf uur vertraging oploopt, dan heb je recht op een gratis retourvlucht naar de plek van vertrek.

Vergoeding vertraging: hulp bij compensatie

Heb je geen zin om zelf uit te zoeken of je recht hebt op een vergoeding bij vertraging van je vliegtuig? Dien je compensatieclaim dan in bij een bedrijf dat daarin is . Zij werken op basis van no cure no pay. Alleen als je recht hebt op een vergoeding bij vertraging, betaal je hen een klein deel van je compensatie.

Vlucht vertraagd: hoogte van de vergoeding

De hoogte van de vergoeding als je vlucht vertraagd is, is afhankelijk van het aantal uren wat je later op je eindbestemming aankomt en de afstand van de vlucht. De vergoeding ligt tussen de 250 en 600 euro. Dit is een cash bedrag wat je krijgt van de luchtvaartmaatschappij. De lunchvouchers en tegoedbonnen voor een extra overnachting (indien er sprake van is) kun je gewoon accepteren: deze nemen je niet het recht op vergoeding bij vertraging af. Indien je een alternatieve vlucht accepteert, dan vervalt je recht op vergoeding vertraging vliegtuig wel.

Deze vergoeding kun je verwachten bij een vertraging*

  • 1500 kilometer of minder en meer dan drie uur vertraging: €250
  • Meer dan 1500 km binnen EU en meer dan drie uur vertraging: €400
  • Tussen 1500 en 3500 km buiten de EU, meer dan drie uur vertraging: €400
  • Meer dan 3500 km en tussen drie en vier uur vertraging: €400
  • Meer dan 3500 km en meer dan vier uur vertraging: €600

Deze vergoeding bij een vertraagde vlucht geldt alleen als je: 

  • Vanaf een luchthaven binnen de Europese Unie vliegt of daar aankomt;
  • Vliegt met een luchtvaartmaatschappij uit de Europese Unie.
vlucht vertraagd

Ervaring vergoeding bij vertraging

Zelf heb ik al drie keer succesvol compensatie geclaimd bij KLM/Air France toen mijn vlucht was vertraagd. De eerste keer was tijdens een vakantie naar Zuid-Afrika met een overstap in Parijs. Nadat we in Parijs waren geland, kregen we een smsje: de vlucht naar Johannesburg ging niet door. Uiteindelijk belanden we in een (gratis) hotel in Parijs, met de volgende ochtend een lekker ontbijt én nieuwe vlucht de volgende middag. Ik claimde onze vergoedingen op de website van KLM en werd snel en goed geholpen. Binnen een week kreeg ik een aanbod: twee keer €600 op onze rekening of twee vouchers van KLM van €800 per stuk, te besteden binnen een jaar. Aangezien wij gingen emigreren dat jaar, koos ik voor de laatste optie.

Vertraging met Air France

In september vloog ik weer met Air France naar Nederland en kreeg ik 24 uur van te voren een bericht: vlucht vijf uur vertraagd. Toen ik op het vliegveld van Johannesburg aankwam (veel te vroeg, want ik kwam aangevlogen vanuit Port Elizabeth) mocht ik naar een hotel, daar ook dineren en toen vloog ik naar Parijs. Mijn aansluitende vlucht werd omgeboekt en opnieuw ontving ik binnen een paar weken de 600 euro vergoeding voor de vertraging van mijn vliegtuig. Tot slot kregen we in oktober een smsje: onze vlucht van Houston naar Amsterdam ging niet door. Punt. Uiteindelijk vlogen we een volle dag eerder naar huis en ontvingen we weer twee keer 600 euro terug van KLM.

*Lees de hele EG-verordening 261/2004 van het Hof van Justitie van de EU hier.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance SEO-tekstschrijver en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben gek op Las Vegas, Boston en natuurlijk New York City, maar ontdek ook graag de Nationale Parken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *