Home Over de VS Verkeersregels in Amerika + de verschillende wegen
Verkeersregels in Amerika + de verschillende wegen

Verkeersregels in Amerika + de verschillende wegen

0
0

Ga je naar de Amerika en huur je daar een auto? Let erop dat de infrastructuur er anders uitziet én dat er andere verkeersregels in Amerika zijn dan we hier gewend zijn. Denk aan oneindige snelwegen, brede parkeerplekken waar je met gemak twee auto’s op kunt parkeren, rechts inhalen, legaal door rood rijden. Dit zijn een paar dingen die je in het verkeer in Amerika kunt verwachten.

Verschil freeway, highway en interstate

In de VS zijn er drie belangrijke soorten snelwegen: freeway, highway en de interstate. Dit zijn de verkeersregels in Amerika op deze wegen.

us 101

Highway
Een highway is een snelweg die vaak door steden voert. Hierlangs staan vaak gebouwen en je kunt er ook stoplichten tegenkomen bij een kruising. Vrijwel alle highways zijn tolvrij, al moet je bij sommige tunnels en bruggen wel tol betalen. Een highway herken je aan het bordje met U.S. Route of U.S. Highway. Heel bekend is U.S. 101, de highway die onder andere aan de Westkust tussen Los Angeles en San Francisco loopt.

verkeer in amerika
California State Route 1 is een highway tussen Los Angeles en San Francisco. Foto en copyright: Linda Canter/Hurray-USA

Freeway
Een freeway is een highway, waar je niet zomaar kunt stoppen; geen stoplichten, geen kruisingen en je kan er niet zo makkelijk op komen. Een freeway is speciaal gemaakt voor snel verkeer. Op een freeway hoef je geen tol te betalen. Je kunt deze weg vergelijken met de snelweg in Nederland.

Interstate
Een interstate vind je veel in verlate gebieden of door een stad heen – zónder een kruising of stoplicht. De maximum snelheid is hier ook wat hoger dan de reguliere highway omdat ze veelal gebruikt worden voor woon-werkverkeer en om snel van A naar B te komen. De maximumsnelheden kunnen tussen de 65 en 75 mijl per uur liggen.

verkeer in Amerika
Dubbele gele lijnen op een highway geven aan dat je niet mag inhalen. Foto en copyright: Linda Canter/Hurray-USA

Verkeersregels in Amerika: de maximumsnelheid*

De verkeersregels in Amerika kunnen per staat verschillen. Over het algemeen kun je rekening houden met deze maximumsnelheden in de VS. Overal wordt uiteraard duidelijk de snelheid aangegeven langs de weg.

  • 15 – 25 mph (25 – 40 km/h) in schoolzones
  • 25 – 35 mph (40 – 55 km/h) in woonstraten
  • 35 – 45 mph (55 – 70 km/h) op stedelijke hoofdwegen
  • 50 – 65 mph (80 – 105 km/h) op belangrijke stedelijke hoofdwegen
  • 45 – 65 mph (70 – 105 km/h) op enkelbaans wegen buiten de kom
  • 55 – 70 mph (90 – 110 km/h) op semi-snelwegen en expressways
  • 65 – 80 mph (105 – 130 km/h) op rustige Interstate Highways

Lees ook: Benzineprijs in Amerika

Verkeersregels in Amerika

In de VS zijn er een paar wetten en regels die voor ons Europeanen moeilijk te begrijpen zijn. Dit kan nog weleens voor wat verwarring zorgen als je voor het eerst de weg op gaat. Let dus op de volgende verkeersregels als je in Amerika gaat rijden.

Rechts inhalen en pick your lane

Je mag in Amerika rechts inhalen indien dit veilig gebeurt. Eigenlijk moet je rechts houden, maar dit gebeurt over het algemeen weinig. Dus als er de ruimte voor is, mag je rechts inhalen. Dit kan voor moeilijkheden zorgen als je gewend bent altijd rechts aan te houden, ga daarom mee met de flow van het verkeer; zo voorkom je ongelukken! Veel Amerikanen houden het pick your lane principe aan: kies een rijstrook en blijf hier op rijden. Dit is één van de ongeschreven verkeersregels in Amerika.

kruispunt in amerika

Verkeersregels in Amerika: rechts afslaan bij een rood stoplicht

Rechts afslaan als het stoplicht rood is mag in alle 50 staten. Als de stoplichten rood zijn mag je – natuurlijk alleen als het veilig is – door het rode licht afslaan naar rechts. Hierbij let je natuurlijk heel goed op overstekende voetgangers en verkeer dat op de kruising rijdt. Wie groen heeft, heeft áltijd voorrang. Er gelden hier een paar belangrijke uitzonderingen, wanneer je niet rechts af mag slaan door rood, zoals:

  • in New York City.
  • als er een bordje staat met ‘No Right Turn on Red’.
  • als het stoplicht een rode pijl naar rechts heeft. Ook hier zijn er weer uitzonderingen, want in lllinois, Kansas, Louisiana, Maryland, Michigan, New Hampshire, North Dakota, Oregon, South Carolina, Utah, Washington State en Wyoming mag je wél rechtsaf door rood.

Heb je de verkeersregels in Amerika inmiddels door? Dan is er alleen nog het invoegen. Dit is een koud kunstje. Het begrip ritsen is niet overal een gegeven, vooral in Amerika niet. Maar hier geldt simpelweg: wees sociaal op de weg en ga niet dringen. Zo voorkom je ongelukken met jouw huurauto.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Noëlle Meer dan 20 reizen naar de VS achter de rug en ik ken Los Angeles als mijn broekzak: het zit in mijn bloed. Naast mijn leven als zzp'er, hou ik van reizen, country muziek en American Football. Ik deel graag mijn ervaringen en kennis met jou!

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *