Home Over de VS Tijdzones Amerika: ET, PT, CT en MT
Tijdzones Amerika: ET, PT, CT en MT

Tijdzones Amerika: ET, PT, CT en MT

0
0

In tegenstelling tot in Nederland zijn er verschillende tijdzones Amerika. Het land is verdeeld over meerdere tijdzones, zoals CST, PST en AKST. Hierdoor komt het voor dat je op één dag door meerdere tijdzones Amerika kunt reizen. Eén ding staat vast: het is in Amerika altijd vroeger dan in Nederland. Wij zetten alle verschillende tijdzones voor je op een rijtje, zo weet je precies hoeveel tijdsverschil er is in Amerika..

Laatste update: 26-5-2023

We vergelijken de tijdzones met de standaardtijd UTC. Deze blijft altijd gelijk (en kent dus geen zomer- en wintertijd). Voor Nederland geldt de tijdzonde UTC+1 in de wintertijd, UTC+2 in de zomertijd.

Aantal tijdzones Amerika

De 48 aaneengesloten staten (contiguous United States, oftewel zonder Alaska en Hawaï) kennen vier standaard tijdzones: PT (Pacific Time), MT (Mountain Time), CT (Central Time) en ET (Eastern Time). Daarnaast zijn er vijf tijdzones voor Amerika dependencies (grondgebieden, zoals Guam, Puerto Rico en de U.S. Virgin Islands). Tot slot zijn er nog twee tijdzones voor twee onbewoonde Amerikaanse territories. Om het nog wat ingewikkelder te maken heeft ook de VS zomer- en wintertijd, oftewel Daylight Saving Time (DST). Hawaï en de vijf dependencies doen hier trouwens niet aan mee, dus er zijn maar zes DST tijdzones Amerika. Over het algemeen begint de zomertijd twee weken eerder dan in Nederland en eindigt deze een week later dan bij ons.

De standaard tijdzones zijn verdeeld in de zomertijd en de niet-zomertijd. Oftewel: Eastern Time (ET) is onderverdeeld in Eastern Standard Time (EST), de niet-zomer of de wintertijd en Eastern Daylight Time (EDT), de zomertijd.

tijdzones amerika

Tijdzones Amerika: Eastern Standard Time (EST)

In o.a. New York City leef je in de Eastern Standard Time. Deze tijd wordt aangegeven met UTC-5. Het oostelijke deel van de VS loopt vijf uur achter op de standaard tijdzone en dus zes uur op Nederland.

Zomer- en wintertijd: tussen de tweede en laatste zondag van maart en tussen de laatste zondag in oktober en de eerste zondag in november is het vijf uur vroeger in New York. Dat is een korte periode, want daarna gaat bij ons de zomertijd ook in. Normaliter is er dus altijd een tijdsverschil van 6 uur tussen Nederland en de ET tijdzones Amerika.

In de volgende staten hanteren ze de EST: Connecticut, Delaware, Florida (behalve Panhandle), Georgia, Indiana, Kentucky (oostelijke gedeelte), Maine, Maryland, Michigan, Massachusetts, New Hampshire, New Jersey, New York, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina, Tennessee (oostelijke gedeelte), Vermont, Virginia en West Virginia.

Bekende steden in deze tijdzone: New York City, Washington D.C., Miami, Orlando, Atlanta, Boston, Detroit en Philadelphia.

Tijdzones Amerika: Central Standard Time (CST)

De Central Standard Time wordt aangegeven met UTC-6. Dit betekent dat deze tijdzone zes uur achterloopt op de standaard tijdzone en zeven uur op Nederland. Opnieuw is het verschil tussen de tweede en laatste zondag van maart en tussen de laatste zondag in oktober en de eerste zondag in november één uur minder. Het is dan zes uur vroeger in de Central Standard Time zone.

De centrale staten van de VS vallen binnen Central Standard Time, namelijk Alabama, Arkansas, Florida (Panhandle), Illinois, Iowa, Indiana, Kansas, Kentucky (westelijke gedeelte), Louisiana, Minnesota, Missouri, Mississippi, Nebraska (oostelijke gedeelte), North Dakota, Oklahoma, South Dakota (oostelijke gedeelte), Tennessee (westelijke gedeelte), Texas en Wisconsin.

Bekende steden in de CST tijdzone: Chicago, Houston, New Orleans en Milwaukee.

Mountain Standard Time (MST)

UTC-7 wordt gehanteerd bij de Mountain Standard Time. In deze tijdzone is het zeven uur vroeger dan bij de standaard tijdzone UTC. In Nederland (UTC+1) komt er een uur extra bij, waardoor het dan in de MST acht uur vroeger is.

Tussen de tweede en laatste zondag van maart en tussen de laatste zondag in oktober en de eerste zondag in november is het zeven uur vroeger. Staten waar deze tijdzone op van toepassing is, zijn Arizona (geen zomertijd, behalve bij de indianenreservaten), Colorado, Idaho (het zuidelijke gedeelte), Kansas (een deel van het westelijke gedeelte), Montana, Nebraska (deel van het westelijke gedeelte), New Mexico, North Dakota (zuidwestelijke gedeelte), Oregon (voornamelijk Malheur County), South Dakota (westelijke gedeelte), Texas (een gedeelte van het westelijke deel), Utah en Wyoming.

Bekende steden in deze tijdzone: Phoenix, Denver en Albuquerque.

Tijdzones Amerika: Pacific Standard Time (PST)

Staten die in de Pacific Standard Time Zone liggen zijn Californië, Idaho (het noordelijke gedeelte), Nevada, Oregon en Washington. Normaal wordt de PST aangeduid met UTC-8, of in de zomer met UTC-7, maar omdat Nederland zich in de tijdzone UTC+1 bevindt moet je daar nog een uur bij optellen. In streken waar ze de PST hanteren, is het negen uur vroeger dan in Nederland. Tussen de tweede en laatste zondag van maart en tussen de laatste zondag in oktober en de eerste zondag in november is dat acht uur.

Bekende steden in deze tijdzone: San Francisco, Los Angeles, Las Vegas, San Diego en Seattle.

Alaska Standard Time (AKST)

In de staat Alaska hanteren ze een eigen tijd, namelijk de Alaska Standard Time. Deze wordt aangeduid met UTC-9. Het is daardoor 10 uur vroeger dan in Nederland (UTC+1). De Aleoeten horen bij Alaska, maar maken geen gebruik van deze tijdzone. Ze behoren tot de Hawaii-Aleutian Standard Time (UTC-10). Het is daar elf uur vroeger.

Tussen de tweede zondag in maart en de laatste zondag in maart en tussen de laatste zondag in oktober en de eerste zondag in november is het in Alaska negen uur vroeger (Aleoeten tien uur vroeger). De stad Hyder is ook een uitzondering op de AKST. De stad maakt namelijk gebruik van de Pacific Standard Time zone.

Bekende steden in deze tijdzone: Anchorage en Juneau.

Tijdzones Amerika: Hawaii-Aleutian Standard Time (HAST)

De staat Hawaii ligt in de Hawaiian Standard Time zone. Zoals eerder gezegd maken ook de Aleoeten gebruik van deze tijdzone. HAST wordt aangeduid met UTC-10. Bij de HAST maken ze geen onderscheid tussen zomer- en wintertijd. Daarom is het tijdens onze zomertijd twaalf uur vroeger in Hawaii en tijdens de wintertijd elf uur vroeger.

Bekende steden in deze tijdzone: Honolulu.

Huidige tijd in Amerika

Bekijk deze digitale klok voor de huidige tijd in verschillende regio’s en steden in Amerika. Bekijk deze website voor meer duidelijk informatie over tijdzones in Amerika.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance SEO-tekstschrijver en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben gek op Las Vegas, Boston en natuurlijk New York City, maar ontdek ook graag de Nationale Parken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *