Home Over de VS Feestdagen en tradities Ticker-tape parade: wat is het en voor wie?
Ticker-tape parade: wat is het en voor wie?

Ticker-tape parade: wat is het en voor wie?

0
0

Sinds 1886 worden mensen in Amerika tijdens de ticker-tape parade gehuldigd. Dit zijn personen die een belangrijke prestatie hebben geleverd. Denk aan terugkerende veteranen en sportkampioenen, maar ook staatshoofden. In een parade door de straten van New York worden er vanuit gebouwen papieren snippers naar beneden gegooid. De parades worden traditioneel gehouden op Broadway. Deze weg staat ook wel bekend als de Canyon of Heroes en loopt vanaf de Battery tot aan City Hall.

Wat is een ticker-tape parade?

Het is een huldiging waarbij de gehuldigde persoon door de straten van New York wordt rondgereden. Hierbij vallen duizenden stukjes papier uit wolkenkrabbers naar beneden. Een ticker-tape is een smalle papierstrook die door een telegraaf bedrukt werd vroeger. Dat bedrukken maakte een tikkend geluid, vandaar de naam. Er werd veel papier gebruikt voor de parades. Tegenwoordig maken moderne parades gebruik van papierafval van kantoren en van wc-papier. Er wordt ook confetti gebruikt.

De eerste ticker-tape parade

Het is een van oorsprong New Yorkse traditie. Bij de opening van het Vrijheidsbeeld ontstond de eerste spontane parade. Sindsdien organiseert het stadsbestuur van New York regelmatig parades. Vooral in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw waren de ticker-tape parades in New York populair.

ticker-tape parade
Parade voor prinses Beatrix in 1959

Voor wie is de parade?

De parade wordt gehouden bij belangrijke gebeurtenissen. In 1910 werd er een georganiseerd voor de Amerikaanse president Theodore Roosevelt. Dit omdat hij veilig was teruggekeerd van een Afrikaanse safari. Op 3 oktober 1919 werd het gehouden voor koning Albert en koningin Elisabeth van België. Ook koningin Juliana en prins Bernhard kregen tijdens hun staatsbezoek aan de Verenigde Staten in 1952 een ticker-tape parade. Zeven jaar later, in 1959, werd prinses Beatrix gehuldigd met een parade. Ook Nelson Mandela en paus Johannes Paulus II kregen aandacht tijdens een parade in New York.

Ticker-tape parade voor bijzondere prestaties

Maar naast bekende staatshoofden, krijgen ook andere mensen een ticker-tape parade. Bijvoorbeeld Gertrude Ederle, de eerste vrouw die Het Kanaal overzwom. Er werd ook een parade gehouden voor Hugo Eckener. Hij vloog als eerste in een zeppelin rond de wereld. Natuurlijk zijn de astronauten van Apollo 11 die op de maan landden gehuldigd. Dwight D. Eisenhower, Amelia Earhart en Charles de Gaulle kregen allemaal zelfs twee keer een parade.

Tip: lees al onze artikelen over Amerikaanse tradities

ticker-tape parade
Apollo 11 astronauten Buzz Aldrin, Micheal Collins en Neil Armstrong (vlnr) tijdens hun ticker-tape parade in New York

Ticker-tape parade voor sporters

Het Amerikaanse Olympische sportteam is in 1984 gehuldigd met een parade. Ook de New York Yankees en de New York Giants worden regelmatig gehuldigd. De meest recente parade werd op 10 juli 2019 gehouden voor het nationale Amerikaanse vrouwenvoetbalteam. Zo werd gevierd dat ze wereldkampioen waren geworden. Vier jaar eerder kregen zij ook al een parade toen ze wereldkampioen werden. In het filmpje hieronder zie je de voorbereidingen voor de parade.

Plaque ter ere van de gehuldigden

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Danique Journalist, tekstschrijver en blogger die al jaren droomt van een bezoekje aan New York City. Nog nooit buiten Europa geweest, maar de eerste verre reis gaat zeker naar Amerika. Tot die tijd schrijf ik graag over dit bijzondere land en sta ik regelmatig in de keuken om Amerikaanse recepten klaar te maken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *