Home Reisgids Staten Florida Talen in Amerika
Talen in Amerika

Talen in Amerika

0
0

Wist je dat de Verenigde Staten geen officiële taal kennen? Omdat Engels de moedertaal is van 82 procent van de bevolking, geldt Engels in feite als nationale taal in de VS. Er worden ongeveer 337 talen in Amerika gesproken, waarvan er 176 inheems zijn. Er zijn over de jaren heen ook heel veel talen weer uitgestorven.

Spaans in Amerika

In sommige delen van Amerika wordt er veel Spaans gesproken. Ongeveer 28,1 miljoen mensen in de VS spreken Spaans. De Verenigde Staten is het op vier na grootste Spaanstalige land ter wereld. Het wordt soms zelfs als tweede taal op scholen onderwezen. Dit gebeurt vooral in streken waar veel Spaanstalige bevolkingsgroepen leven, zoals in het zuidwesten bij Mexico. Maar ook in Florida, New Jersey, New York, Washington D.C. en Illinois wordt Spaanse les gegeven op school. Ook op Puerto Rico wordt er Spaans gesproken.

Talen in Amerika
Andere talen die in de VS worden gesproken naast Engels. Afbeelding en copyright: Slate

Koloniale talen in Amerika

Veel Europese landen hebben een kolonie gehad in de Verenigde Staten. Deze landen brachten natuurlijk ook hun taal mee toen ze kolonies in Amerika stichtten. Sommige talen hebben geen stand gehouden, maar andere worden af en toe nog gesproken in kleine delen van het land. Engels is één van de talen die wel stand hield, al verschilt het Amerikaans-Engels ook weer van het Brits-Engels. In de staat Louisiana hield de Franse taal stand. De Franse taal wordt daar Patois of Cajun genoemd en is in de staat de officiële taal naast Engels. Kleine gemeenschappen in Maine en New Hampshire spreken ook Frans. Het Welsh is niet echt blijven hangen in de VS. Toch zijn er enkele zinnen en uitdrukking afgeleid van deze taal. Vooral in Chicago worden deze gebruikt.

Toen Nederland vroeger een kolonie had in de Verenigde Staten (Nieuw-Nederland, wat we nu kennen als New York City), werd er wel Nederlands gesproken, omdat dat daar de officiële taal was. Toen de Engelsen de kolonie overnamen, heeft de Nederlandse taal nog lang stand gehouden. In Pennsylvania werd er lange tijd Duits gesproken, omdat er veel Duitsers in Amerika kwamen wonen tijdens de Europese kolonisatie. Nog steeds wordt daar een Laag-Duits dialect gesproken, wat ook wel Pennsylvania-Duits heet. Ook de Amish-gemeenschappen in Pennsylvania spreken deze taal. Maar Duits wordt ook nog in andere staten gesproken waaronder Wyoming, Idaho, Montana, Iowa, Kansas, Kentucky en Missouri.

Talen in Amerika
Talen in Amerika: Amish spreken een Laag-Duits dialect

Overige talen in Amerika

Op Hawaii spreken ze naast Engels hun eigen officiële taal, namelijk het Hawaïaans. Op het Amerikaanse eiland Amerikaans-Samoa in de Grote Oceaan, wordt er door de inwoners Samoaans gesproken. De meeste inwoners zijn daar tweetalig. Op Guam en de Noordelijke Marianen is naast Engels Chamorro de officiële taal. Vietnamees is ook een grote taal in de VS en wordt vooral gesproken in Texas, Oklahoma, Washington en Nebraska.

Miami Beach
In Miami wordt veel Spaans gesproken

Culturen met een eigen taal

Veel eskimo- en indianenstammen spreken hun eigen taal. 176 talen in de VS zijn inheems. De grootste taal is het Navajo. Zo’n 178.000 mensen in de staten Arizona, New Mexico, Utah en Colorado spreken deze taal. Maar ook het Dakota (18.000 sprekers) wordt nog veel gesproken door indianenstammen. Onder de eskimo’s is de taal ‘Centraal Alaska Yup’ik’ het grootst. Dat spreken ongeveer 16.000 mensen.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance SEO-tekstschrijver en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben gek op Las Vegas, Boston en natuurlijk New York City, maar ontdek ook graag de Nationale Parken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *