Home Leven in de VS Studeren in Amerika: Karin ging naar Wisconsin
Studeren in Amerika: Karin ging naar Wisconsin

Studeren in Amerika: Karin ging naar Wisconsin

0
0

Karin vertelde eerder al over haar ervaringen als high school student in Amerika. Dat beviel zo goed, dat ze daarna nog een keer ging studeren in Amerika. Op uitwisseling in Amerika: Karin’s semester als student in Wisconsin.

Studeren in Amerika: let’s go to Wisconsin

Misschien zegt de tv show ‘That 70’s show’ je iets? In de openingstune word er hard gezongen ‘Hellooo Wisconsin!”. In de show zelf word Wisconsin neergezet als de ‘saaie’ staat waar weinig te beleven valt. Niets is minder waar.

Studeren in Amerika via Stenden University

Als student aan de Christelijke Hogeschool Nederland (tegenwoordig Stenden University) in Leeuwarden worden er veel mogelijkheden gegeven om tijdens je derde jaar een semester in het buitenland te studeren. Van Zuid-Afrika tot Noord-Korea en de Verenigde Staten. Een unieke kans om als student te ervaren hoe het is om een langere periode in het buitenland door te brengen. Ik wilde de kans benutten om weer naar het buitenland te gaan. Want laten we eerlijk zijn: hoe groot is de kans dat je zoiets kunt doen als je al helemaal bent gesetteld met gezin en koopwoning? Als student is dit de ideale periode om een kijkje in andermans keuken te nemen. In dit geval een andere hogeschool en omgeving. Ik wilde gaan studeren in Amerika!

studeren in amerika
Sportwedstrijden zijn altijd leuk en echt onderdeel van je collegeleven. Foto van Karin.

Geen Boston, geen Louisiana, maar Menomonie, Wisconsin

Tijdens mijn derde studiejaar, in 2003, heb ik mij aangemeld voor een uitwisselingsperiode. Een uitwisseling naar het buitenland om aan een buitenlandse universiteit was een van die
mogelijkheden. Deze kans heb ik met beide handen gegrepen. Hoe gaaf was het om als student een half jaar in het buitenland te wonen en een dergelijke college ervaring in
bijvoorbeeld de Verenigde Staten op te doen? We konden onze keus van land opgeven met een top 3 aan scholen waar onze hogeschool een uitwisselingscontract mee had lopen. Daarna was het hopen of ik ingeloot zou worden. In januari 2004 kreeg ik te horen dat ik bij mijn derde keus was ingeloot. Helaas geen Boston of Louisiana, maar Menomonie in Wisconsin. Dat was even schakelen. Want Wisconsin, wat moet je daar eigenlijk? Wisconsin is voor ons, Nederlanders, een tamelijk onbekende staat. Desalniettemin vertrok ik vol goede moed in augustus 2004. Ik vloog naar Minneapolis, Minnesota waar ik werd opgewacht door een student van de Stout University of Wisconsin. Dit was de school waar ik het komende half jaar ging vertoeven. Dit was op zo’n vijf uur rijden van Chicago, waar ik natuurlijk ook een keer heen ging.

studeren in amerika

Kosten studeren in Amerika

Je betaalt je collegegeld in Nederland aan je eigen school en dus niet aan de Amerikaanse school. Wel betaal je voor housing en eten voor het semester (een half jaar). Ik betaalde hiervoor ongeveer 3000 euro (let op: dit is vijftien jaar geleden). Ik kon ontbijten, lunchen en dineren op de campus cafetaria. Uiteraard kan je ook buiten de campus eten op eigen kosten.

Studeren in Amerika: naar college

De uitwisseling was een onvergetelijke ervaring. Ik had een Amerikaanse roommate en woonde op ‘dorms’ (kamers) vlakbij de universiteit in een klein plaatsje geheten
Menomonie. Een echt studentenstadje. Op kamers maak je makkelijk vrienden en je woont dicht bij school. Ik stak de straat over en wandelde zo naar mijn ‘class’. Ik volgde
vakken zoals Spaans 1 en Frans 2 om de talen wat op te vijzelen. Het is ook leuk om een andere taal vanuit het Engels te leren in plaats van je eigen moedertaal. Ik volgde ook vakken zoals ‘writing for the media’, sociologie en marketing- en hospitality management. De Amerikanen nemen college serieus. Het cijfergemiddelde moet hoog liggen wil je eruit springen en in aanmerking komen voor een collegebeurs (scholarship). In Amerika krijg je cijfers (grades) in letters, waarbij A+ een 10 evenaart en waar een ‘B’ rond een 8 zit. College is in Amerika erg duur, waardoor Amerikaanse studenten hoge cijfer op zowel highschool als in college proberen te halen. Misschien maken ze op die manier kans op een beurs voor één of meerdere jaren.

Op en rond de campus

Op campus worden veel activiteiten georganiseerd zoals sportgames en muziek. Ik leerde al gauw andere uitwisselingsstudenten kennen en samen met hen ook Amerikaanse klasgenoten en vrienden, waarmee je samen studeert en leuke naschoolse activiteiten onderneemt. Ondanks dat Menomonie een klein plaatsje was, heb ik onwijs genoten van deze tijd en ben ik blij dat ik juist in dit stukje Amerika terecht kwam wat ik anderzijds waarschijnlijk nooit had gezien. Daarbij heb je de vrijheid als student om te ondernemen en ontdekken. Ik heb ook mijn Amerikaanse rijbewijs gehaald destijds. Totale kosten $65 inclusief het rijbewijs. Heel anders dan in Nederland dus. Je oefent zelf met iemand naast je, vaak een bekende, en wanneer je denkt dat je er klaar voor bent, vraag je een praktijk- en theorieexamen aan. Je levert zelf de auto aan waarin je wilt afrijden. Zo reed ik zelf met een bevoegde naast me naar mijn eigen praktijkexamen. Pas wanneer je slaagt, betaal je. Met mijn Amerikaanse rijbewijs op zak had ik nog wat meer vrijheid om in de weekenden buiten Menomonie te kijken samen met vrienden.

studeren in Amerika
Halloween in Madison, Wisconsin. Foto is van Karin.

Studeren in Amerika: mijn tips

Ik raad je vooral aan om tijdens vakantieperiodes en de weekenden leuke activiteiten en reisjes te ondernemen, je te mengen in het college life met vrienden. Ontdek en bekijk! Amerika is groots en school is dat ook. Kies vakken die je interesseren en die je niet in Nederland zou kunnen volgen. Vaak zijn er meerdere uitwisselingsstudenten en dat zorgt vaak voor herkenning en vaak ook mooie vriendschappen. Ik heb nog lang contact onderhouden met verscheidene vrienden die ik in deze tijd heb leren kennen. Lang leve social media tegenwoordig.

Over Wisconsin

De staat Wisconsin ligt noordelijk, vlakbij Canada, en is ingesloten door omringende staten Illinois, Michigan, Iowa en Minnesota. Een ideaal uitgangspunt om door Amerika te reizen (vliegen). De hoofdstad is Madison. Madison is vooral bekend vanwege de grootse Halloweenviering. Schijnbaar is deze stad dé place to be wanneer je Halloween wilt vieren in Amerika. Voor mij was het een onvergetelijke ervaring samen met mijn mede-uitwisselingsstudenten en nieuwe Amerikaanse vrienden. In de winter kan het in Wisconsin erg koud worden. Lees: dik in de min graden. In de zomer kan het net zo goed erg warm worden. De staat is omringd door twee grote meren. De staat is redelijk vlak en vangt veel koude lucht op vanuit Canada. Het grappige is dat Wisconsin veel Nederlandse en Duitse invloeden heeft. Zo nu en dan zul je misschien nog wat Amish mensen tegen komen onderweg. Veel immigranten zijn destijds gesetteld in deze staat. Wisconsin staat ook als bekend als een staat met liberale instellingen. Het was een bijzondere ervaring voor mij om als buitenlander mee te maken hoe de presidentsverkiezingen er aan toe gingen. Destijds ging het tussen Bush Jr. en John Kerry. Er werd flink campagne gevoerd, omdat Wisconsin een zogeheten swing state betrof.

Al met al was Wisconsin niet mijn eerste keus. Achteraf ben ik blij dat ik juist hier bent terecht gekomen. Wisconsin is een mooie, rustige en weidse staat om door heen te reizen met meerdere leuke steden zoals Madison, Eau Claire en Green Bay. Ook kleinere dorpjes langs lange gestrekte wegen met een prachtig groen landschap zijn de moeite waard. Wisconsin is bovendien makkelijk bereikbaar en om door te reizen via meerdere vliegvelden waaronder het grootste vliegveld van Amerika in Minneapolis (Minnesota).

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Gastschrijver Bij Hurray-USA zijn we dol op gastauteurs. Dit zijn Nederlanders die in de VS wonen of hebben gewoond, maar ook mensen die gewoon eenmalig over hun roadtrip willen vertellen. Wil je ook voor ons schrijven? Stuur dan een berichtje naar Linda.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *