Home Over de VS Staten Amerika: hoeveel staten heeft de VS?
Staten Amerika: hoeveel staten heeft de VS?

Staten Amerika: hoeveel staten heeft de VS?

0
2

Hoeveel staten heeft Amerika? Een goede vraag! En wellicht vraag je je ook af: is Washington D.C. een staat? En welke Amerikaanse staat heeft de meeste inwoners? Je leest alles over het aantal staten van de VS in dit Staten Amerika artikel. En we geven uiteraard antwoord op je vragen. Maar niet zonder een korte geschiedenisles.

Laatste update: 26-5-2023

Staten Amerika: de eerste dertien

Bij de Onafhankelijksverklaring in 1776 had Amerika maar 13 staten. Deze voormalige dertien koloniën van Groot-Brittannië lagen allemaal aan de oostkust van de VS. Ze waren in te delen in de New England kolonie, de Middle Colonies en de Southern Colonies. Tussen 1787 en 1791 transformeerden de provincies of koloniën in staten. Hierdoor werden sommige staten opgesplitst, waardoor Vermont in 1791 onderdeel werd van de VS.

Direct een auto huren voor je rondreis in Amerika? Kies voor TUI Cars!

De eerste dertien staten van Amerika (van noord naar zuid):

New England: New Hampshire (nu New Hampshire en Vermont), Massachusetts Bay (nu Massachusetts en Maine), Rhode Island and Providence Plantations (nu Rhode Island) en Connecticut.
De Middle Colonies (voormalig Nieuw-Nederland): New York, New Jersey, Pennsylvania en Delaware.
De Southern Colonies: Maryland, Virginia, North Carolina, South Carolina en Georgia.

Tussen 1792 en 1959 breidde de Verenigde Staten zich uit tot de 50 staten die het land nu heeft. De jongste staten zijn Alaska en Hawaï, die beiden in 1959 bij de federatie kwamen.

staten amerika

Hoeveel staten heeft Amerika?

Hoeveel staten heeft Amerika? Dat zijn er 50. Van deze 50 liggen er 48 tegen elkaar aan op het Amerikaanse vasteland. De overige twee staten van Amerika, Alaska en Hawaï, liggen respectievelijk tegen Canada en in de Stille Oceaan. Amerika heeft geen 52 staten zoals zoveel mensen denken en ook geen 53: Washington D.C. telt niet mee als staat.

Zelf je vakantie naar Amerika boeken? Lees onze tips.

Alle 50 staten van Amerika

Het totale aantal staten van de USA is dus vijftig. In dit artikel vind je een complete lijst van alle staten van Amerika. Als je op een staat klikt, dan kun je al onze artikelen over deze staat lezen, met de bezienswaardigheden en de belangrijkste steden.

hoeveel staten heeft amerika

Is Washington D.C. een staat?

Nee, Washington D.C. is geen staat. Het is een federaal gebied, maar telt niet mee als aparte staat. Er is wel een staat die Washington heet: deze ligt helemaal in het noordwesten van de VS en wordt vaak Washington state genoemd.

Wat is de grootste staat van de VS?

De grootste staat van de VS is Alaska. Deze laat alle andere staten ver achter zich met een oppervlak van 1,7 miljoen (!) vierkante kilometers. Dat is ongeveer evenveel als de oppervlaktes van Nederland, België, Luxemburg, Spanje, Frankrijk én Portugal bij elkaar opgeteld. De kleinste staat qua oppervlakte is trouwens Rhode Island, wat ongeveer even groot is als Hongkong.

staten amerika

Wat zijn de populairste staten in Amerika voor een vakantie?

Ten eerste bezoeken buitenlandse toeristen het liefst de staat New York. Niet gek, met een stad als New York City. Want wie droomt er nou niet van om die stad te bezoeken? Ten tweede gaan toeristen graag naar Florida. Lekker naar de zon! De derde populairste staat ten slotte, dat is Californië.

Welke Amerikaanse staat heeft de meeste inwoners? En de minste?

In Californië wonen verreweg de meeste mensen. Het geschatte aantal inwoners voor juli 2017 was 39.536.653. Ten tweede is er natuurlijk het grote Texas: met 28.304.596 inwoners. Moet je nagaan: in Texas wonen meer mensen dan in ons hele land. Ten derde: Florida. Hier wonen 20.984.400 inwoners. Ten slotte staat Wyoming op de laatste plaats, met de minste inwoners (579.315) van alle staten van Amerika.

Naast staten heeft Amerika ook grondgebieden. Lees meer over deze Amerikaanse grondgebieden.

Lees ook: Hoeveel inwoners heeft Amerika?

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance SEO-tekstschrijver en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben gek op Las Vegas, Boston en natuurlijk New York City, maar ontdek ook graag de Nationale Parken.

Comment(2)

  1. wij Vliegen vanuit Belgie naar washington DC.
    welke staat moet ik invullen op mijn esta want washington is geen staat…?
    alvast bedankt

    1. Beste Eddy,

      Goede vraag! Ik durf hier niet met 100% zekerheid antwoord op te geven. Ik zou zelf DC of Disctrict of Columbia als staat noteren. Wellicht kun je informeren bij de ambassade of bij een visumbureau?

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *