South Dakota, the Coyote State

South Dakota, the Coyote State

South Dakota, the Coyote State

0
0

South Dakota is de op vier na minst bevolkte staat van de Verenigde Staten. Hij is verdeeld in twee delen door de Missouri River, die van noord naar zuid door South Dakota stroomt. De staat grenst aan North Dakota, Montana, Wyoming, Minnesota, Iowa en Nebraska. In South Dakota wonen ongeveer 824.000 inwoners op een oppervlakte van 200.000 vierkante meter.

De bekendste steden in South Dakota

In South Dakota liggen weinig (bekende) steden. De hoofdstad van South Dakota is Pierre, de op één na kleinste hoofdstad van de Verenigde Staten. De grootste stad van de staat is Sioux Falls.

Een ander relatief bekend plaatsje is Deadwood, vernoemd naar dode bomen die daar door de eerste kolonisten werden gevonden. De plaats is bekend als goudzoekersplaats in het Wilde Westen. De serie Deadwood die in 2004 werd uitgebracht, speelt zich af in deze plaats en is gebaseerd op de geschiedenis. De staat telt 66 county’s.

Mount Rushmore: dé trekpleister van de staat

Keystone is de plaats vlakbij de grootste trekpleister van South Dakota: Mount Rushmore. Dit is de berg waaruit de hoofden van de presidenten George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln zijn gehakt.

Dit nationaal monument ligt in de Black Hills, dichtbij de plaats Keystone. In de bergen is op een hoogte van 152 meter is het enorme beeldhouwwerk te zien. In de Black Hills zijn ze op dit moment het Crazy Horse Memorial aan het uithouwen. Het monument wordt gemaakt ter ere van de Lakotaleider Crazy Horse. Het beeld zal 195 meter lang en 172 meter hoog worden.

Tip: Een hotel boeken in de buurt van Mount Rushmore doe je bij Booking.com

badlands south dakota

Geschiedenis van South Dakota

South Dakota werd oorspronkelijk bevolkt door indianenstammen als de Lakota, ook wel bekend als de Dakota of de Sioux. Daarna was het gebied in handen van de Fransen. In 1803 werd een gedeelte van de staat verworven in een transactie onder de naam Louisiana Purchase. Daarbij werd een groot gebied van de Verenigde Staten door de VS terug gekocht van Frankrijk voor een bedrag van 15 miljoen dollar. In 1818 volgde de rest van de staat, toen er een verdrag met de Engelsen werd gesloten. Op 2 november 1889 werd de staat officieel de 40e staat van de Verenigde Staten.

Bezienswaardigheden in South Dakota

Met stip op nummer 1 is de meest toeristische trekpleister in South Dakota is het eerder genoemde Mount Rushmore.

Wanneer je graag wat van de natuur wilt zien, kun je een bezoek brengen aan het Badlands National Park. Het park heeft een oppervlakte van 982 vierkante meter, waar onder andere grote stukke prairie, ravijnen, hoodoos (aardpiramides) en kloven te zien zijn. Het wilde westen van vroeger zie je terug in de plaatsen Deadwood en Rapid City.

Tijdsverschil in en reizen naar South Dakota

South Dakota is onderverdeeld in twee tijdzones. Het westen behoort tot de Mountain Standard Time en het oosten tot de Central Standard Time. In het oosten is het daardoor 7 uur vroeger dan in Nederland en in het westen 8 uur vroeger. Tussen de tweede en laatste zondag van maart en tussen de laatste zondag in oktober en de eerste zondag in november is het 6 uur vroeger in het oosten en 7 uur vroeger in het westen. Het is een heel eind vliegen: naar de hoofdstad Pierre ongeveer 16 uur (met tussenstops). Je kunt ook naar Rapid City vliegen.

Tip: goedkope vliegtickets boeken? Check Vliegtickets.nl!

Klimaat South Dakota

De winters in South Dakota zijn overwegend koud met soms een extreme kou (-15 graden). De zomers zijn warm, waarbij de gemiddelde maximum temperatuur in juni, juli en augustus zo’n 30 graden is. Het kan in de staat overdag zo twintig graden warmer zijn dan ’s nachts. Het oostelijke deel heeft een gematigd landklimaat. In het westen heerst een koud steppeklimaat.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance SEO-tekstschrijver en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben gek op Las Vegas, Boston en natuurlijk New York City, maar ontdek ook graag de Nationale Parken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *