Home Reisgids Bezienswaardigheden Silicon Valley: hoofdkantoor van Google en Apple
Silicon Valley: hoofdkantoor van Google en Apple

Silicon Valley: hoofdkantoor van Google en Apple

0
0

Silicon Valley is een gebied in het zuiden van de San Francisco Bay Area in het noorden van Californië. De grootste plaats in Silicon Valley is San Jose. Dit is nummer tien op de lijst met grootste steden in de Verenigde Staten van Amerika. Andere bijhorende bekende plaatsen zijn Palo Alto, Santa Clara, Mountain View en Sunnyvale.

Ontstaan Silicon Valley

Silicon Valley staat bekend om de vele high-tech bedrijven met een biljoenenomzet, die gevestigd zijn in deze regio. Maar dit was natuurlijk niet altijd het geval. Het begon klein met het eerste Amerikaanse radiostation in San Jose in 1909. Vervolgens is in 1939 het Ames Research Center ontwikkeld in deze regio. Dit kantoor van NASA ontwikkelde in 1949 de grootste windtunnel in Californië.

Palo Alto in Silicon Valley

HP werd opgestart in Palo Alto

Rond dezelfde periode, in 1938, zijn William Hewlett en David Packard hun bedrijf Hewlett-Packard (HP) begonnen in hun garage in Palo Alto. In eerste instantie ontwikkelden zij oscilloscopes; een soort meetinstrument in de elektrotechniek. Door de opkomst van deze bedrijven trokken veel wetenschappers en onderzoekers, waaronder veel afgestudeerden van Stanford University, naar deze regio en vonden zij werk bij de opkomende bedrijven. Stanford University in Palo Alto is trouwens ook te bezoeken en zeer de moeite waard.

Silicon Valley USA

De naam Silicon Valley heeft de regio te danken aan de Amerikaanse journalist Don Hoefler. In 1971 schreef hij een aantal artikelen over de opkomende industrie en noemde het Silicon Valley USA. De naam verwijst hier naar de vele producenten van halfgeleiders (silicon-chips) in de regio. In de loop der tijd vestigden zich hier vele andere tech-bedrijven zoals Apple, PayPal, Google, Facebook, Twitter, Uber en Tesla.

silicon valley google bike pin
De Google fiets en pin van Google Maps. Foto en copyright: Bibi Ottenhof/Hurray-USA

Het hoofdkantoor van Google bezoeken

Bij de meeste bedrijven moet je een medewerker kennen om een rondleiding binnen te krijgen, dus die kans is klein. Desondanks kun je natuurlijk altijd een rondje langs de bedrijfspanden doen. Het is al erg bijzonder om opeens allerlei bekende namen van televisie of je computer opeens levensgroot voor je te zien! Ik vond het dus erg leuk om even bij Google langs te gaan. De campus wordt ook wel Googleplex genoemd. Er zijn genoeg leuke dingen te zien, zoals een Google fiets in de herkenbare Google kleuren. Of de grote locatie-pin van Google Maps, langs de kant van de weg. Je vindt de vele Google gebouwen in Mountain View.

Adres: 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, California

Hoofdkantoor Apple in Silicon Valley

Apple is slim geweest: zij hebben een speciaal visitor center geopend voor iedereen die het hoofdkantoor van Apple wil bezoeken. Het Apple Park Visitor Center is dagelijks geopend. Je kunt hier natuurlijk Apple spullen kopen, maar ook bekers en T-shirts met het logo van Apple, dus zeker leuk als je groot fan bent van het merk. In het visitor center is ook een café, expositieruimte en dakterras.

Adres: 10600 North Tantau Avenue, Cupertino, California

Hoofdkantoor van Facebook in Silicon Valley

Ook het Facebook-bord langs de kant van de weg net voor het gebouw is herkenbaar; met zijn duim omhoog. Het hoofdkantoor van Facebook zit in Menlo Park. Bezoekers zijn niet welkom op de campus, maar omdat je wel bij het grote like-bord mag komen, is het toch leuk voor echte Facebook-fanaten.

Adres: 1 Hacker Way, Menlo Park, California

Intel Museum in Santa Clara

Intel heeft een museum voor bezoekers: het Intel Corp and Museum. Hier leer je meer over het ontstaan en de ontwikkeling van de Intel processoren. Daarnaast is er een giftshop. Het museum is gratis te bezoeken en je loopt er in ongeveer een uurtje doorheen, dus het is zeker leuk om hier even langs te gaan als je geïnteresseerd bent in tech.

Adres: 2200 Mission College Boulevard, Santa Clara, California

Mountain View in Silicon Valley
Mountain View in Silicon Valley

Andere bekende bedrijven met hoofdkatoren in Silicon Valley:

  • Netflix, 100 Winchester Circle, Los Gatos, CA
  • Ebay, 2145 Hamilton Avenue, San Jose, CA
  • Tesla, 3500 Deer Creek Rd, Palo Alto, CA
  • LinkedIn, 1000W Maude Ave, Mountain View, CA
  • Twitter, 1355 Market St #900, San Francisco, CA
  • Uber, 455 Market St #400, San Francisco, CA
  • Yelp, 140 New Montgomery St, San Francisco, CA

Ben je met kinderen in San Jose? Dan is The Tech Museum of Innovation een aanrader!

Dit artikel is geschreven door gastauteur Bibi Ottenhof. Bibi (28 jaar) is 2,5 jaar geleden met haar man en twee katten verhuisd van Twente naar San Francisco. Ze heeft anderhalf jaar bij het Nederlands Consulaat gewerkt als PA voor de Consul en op de Consular Department. Inmiddels wonen ze samen met hun zoontje (Nederlander én Amerikaan) in de South Bay Area. Samen proberen ze zo veel mogelijk van Amerika te zien. Momenteel staat de teller op 16 staten en Washington D.C..

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Gastschrijver Bij Hurray-USA zijn we dol op gastauteurs. Dit zijn Nederlanders die in de VS wonen of hebben gewoond, maar ook mensen die gewoon eenmalig over hun roadtrip willen vertellen. Wil je ook voor ons schrijven? Stuur dan een berichtje naar Linda.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *