
Shutdown Amerika: lange rijen voor de douane en gesloten attracties
Omdat president Trump niet voldoende geld van het Congres krijgt om zijn muur tussen de VS en Mexico te bouwen, vind er op dit moment een zogenaamde ‘shutdown’ plaats in Amerika. Dit houdt in dat delen van de overheid op slot gaan. Medewerkers van de federale overheid krijgen niet betaald. En deze shutdown Amerika heeft ook gevolgen voor toeristen.
Shutdown Amerika: gevolgen voor toeristen op het vliegveld
Veel medewerkers van de TSA melden zich ziek. Dit wordt ook wel blauwe koorts genoemd; geïnspireerd op de blauwe werkkleding. Douanemedewerkers komen niet opdagen (dit zijn ze eigenlijk wel verplicht), omdat ze toch niet betaald krijgen. Dit zorgt voor langere wachtrijen voor de douane (en die rijen zijn in Amerika altijd al lang) én minder veiligheid.
Shutdown Amerika: gesloten National Parks
Balen voor iedereen die op dit moment in de VS op vakantie is en van plan was om flink wat Nationale Parken te bezoeken. Door de shutdown in Amerika zijn veel parken gesloten óf er zijn minder voorzieningen, zoals gidsen en toiletten. Dit zorgt voor veel overlast, zoals overvolle prullenbakken. Juist iets wat je in beschermd natuurgebied wilt voorkomen. Zo is een deel van Yosemite National Park afgesloten vanwege de veiligheid en het afval van bezoekers. Veel van de grootste National Parks zijn wel open, zie hieronder.
Wil je een park bezoeken tijdens je reis? Bekijk dan de officiële website van de National Park Service. Dit staat te lezen op de website van de NPS:
“Some national parks may remain accessible to visitors; however, access may change without notice. Some parks are closed completely. Some visitor services may be available when provided by concessioners or other entities. For most parks, there will be no National Park Service-provided visitor services, such as restrooms, trash collection, facilities, or road maintenance.”
We raden aan om het park te bellen en te Googelen, want ook de website wordt tijdens de shutdown Amerika niet onderhouden. Ook op social media als Twitter kun je informatie vinden.
Heb je een reservering om in een National Park te overnachten? Dan kun je alsnog pech hebben en een andere plek moeten zoeken. De overheidswebsite Recreation.gov zegt daarover:
“If the location is not fully staffed, your reservation may not be honored.”
Een paar parken die sowieso gesloten zijn op dit moment*: Arches National Park, Canyonlands en Mount Rainier National Park. Deze parken zijn gesloten vanwege de hevige sneeuwval aan het eind van het jaar en de wegen worden door de shutdown niet sneeuwvrij gemaakt.

Shutdown Amerika: gesloten attracties
Veel monumenten, historische plekken en museums in de VS worden onderhouden door de federale overheid. In Washington D.C. zijn de beroemde Smithsonian Musea gesloten. Normaliter kun je deze 19 musea gratis bezoeken en ze zijn zeer de moeite waard. Op dit moment gaan de deuren niet open voor toeristen. Ook de National Zoo in de hoofdstad houdt de deuren gesloten, al worden de dieren natuurlijk wel verzorgd.
Belangrijke monumenten, zoals het Jefferson Memorial en het Lincoln Memorial in Washington D.C. zijn ook gesloten. Net als de bijzondere National Archives.
Shutdown Amerika: wat is er wel open?
De belangrijkste attractie van New York City, het Vrijheidsbeeld en Ellis Island, blijft open tijdens de shutdown. De stad New York heeft besloten om de kosten voor deze trekpleister – zo’n $65.000 per dag – zelf te betalen. Dit deden ze tijdens de driedaagse shutdown in januari 2018 ook al.
Ook Grand Canyon National Park, het meest bezochte National Park in de VS, blijft open. Hoewel er zo min mogelijk staff aanwezig is, is de Grand Canyon toch te bezoeken. De staat Arizona draait op voor de kosten.
Er zijn gelukkig meer grote National Parks die open* zijn, zoals Yosemite NP, Yellowstone NP, Acadia NP, Death Valley NP en Rockey Mountain NP. Waarom zijn deze parken wel (gedeeltelijk) open? Omdat de staat in dat geval heeft besloten om voor de kosten op te draaien.
Shutdown Amerika: wat is er aan de hand?
Kijk, als miljonair kun je natuurlijk prima een maandje zonder salaris. Maar de paniek is groot onder de 2,1 miljoen (!) medewerkers van de federale overheid. Veel mensen leven van loon naar loon en dat loon, dat krijgen ze nu niet. Hierdoor kunnen ze rekeningen, hun huur of hypotheek en andere belangrijke lasten niet betalen. En voor de 800.000 niet-essentiële medewerkers is het niet eens gegarandeerd of ze hun loon wel krijgen als er eindelijk een akkoord is bereikt. Zij zitten nu thuis. De overige 1,3 miljoen essentiële medewerkers – zoals medewerkers van de TSA (douane), luchtverkeersleiders en gevangenisbewaarders – moeten wel komen opdagen, maar krijgen ook geen loon. Afgezien van de nare gevolgen voor deze medewerkers, veteranen die geen uitkering meer krijgen, zieken die worden geweigerd door het Nationaal Gezondheidsinstituut, heeft de Amerikaanse shutdown ook gevolgen voor toeristen.
*Op het moment van schrijven. Bel of bezoek de website van het betreffende park/attractie voor de laatste stand van zaken.