Home Reisgids San Francisco voor insiders: tien prachtige, minder bekende plekken
San Francisco voor insiders: tien prachtige, minder bekende plekken

San Francisco voor insiders: tien prachtige, minder bekende plekken

0
0

Je bent in San Francisco en je hebt de Golden Gate Bridge bezocht, een rondje Alcatraz gedaan, naar beneden gekronkeld op Lombard Street en van het uitzicht vanaf Twin Peaks genoten. Maar San Francisco heeft nog veel meer te bieden dan deze bekende bezienswaardigheden. Vele hiervan staan echter niet in de toeristische reisboekjes. Gelukkig kan ik als insider je het een en ander verklappen. Dus bij deze: tien bijzondere plekken. San Francisco voor insiders.

San Francisco voor insiders – 1: Women’s Building in San Francisco

San Francisco heeft vele mooie muurschilderingen. Een hele mooie is de kleurrijke ‘Mural Art’ op het San Francisco Women’s Building. Dit is een gebouw aan 18th St (tussen Dearborn St. & Lapidge St) in het Mission District. In dit gebouw zit een non-profit organisatie die vrouwen in nood op verschillende wijzen probeert te helpen. Zeven vrouwelijke kunstenaars hebben op de buitenkant van het gebouw vrouwen geschilderd die een belangrijke invloed hebben gehad op de geschiedenis en de wereld.

Adres: 3543 18th St.

Tip: doe de Hop-on, Hop-off bus tour voor alle bekende bezienswaardigheden van San Francisco

San Francisco voor insiders – 2: Japanese Tea Garden

In het Golden Gate Park, verstopt achter het Young museum ligt de Japanse Tea Garden. Het is een relatief klein parkje, maar het heeft de meest mooie bomen, vissen, beelden en andere bijzondere details. Het meest indrukwekkende is misschien wel de Moon Bridge. Het park is bedoeld om je even tot rust te laten komen, alleen daarom is het al de moeite waard om te bezoeken. Dat tot rust komen gaat zeker lukken hier.

Adres: Golden Gate Park, 75 Hagiwara Tea Garden Dr.

San Francisco voor insiders – 3: Stow Lake

In het Golden Gate Park zijn veel mooie en bekende plekken te vinden. Iets minder bekend is het Stow Lake omgeven door Strawberry Hill en Huntington Falls. Er zijn prachtige plekjes te vinden om en nabij dit meer. Erg leuk is om dit per bootje te ontdekken. Bij Stow Lake Boat House kun je al een roeibootje huren voor $22.50 per uur, of misschien nog leuker; een waterfiets voor 4-6 personen voor $38.50 per uur.

Adres: 50 Stow Lake Drive, Golden Gate Park

4: Grace Cathedral labyrinth

Ook zeker de moeite waard is de Grace Cathedral (Genadekathedraal) aan California St. & Taylor St. in de buurt Nob Hill. Sowieso is de kathedraal al mooi op zichzelf met de glas-in-lood-ramen, maar de kerk heeft ook nog eens zowel binnen als buiten een labyrinth. De variant binnen is een replica van de Chartres labyrinth in de vloer van de Chartres Cathedral in Frankrijk, uit 1220. Wanneer je het patroon van het labyrinth pasje voor pasje in stilte loopt, zou het je in een meditatieve staat brengen. Mooi is het in ieder geval zeker! Mocht je het leuk vinden; elke tweede vrijdag van de maand is er een labyrinth-loop bij kaarslicht. Ook leuk: elke dinsdag kan je op het labyrinth, tussen de kerkbanken en zelfs naast het altaar je yogamatje uitrollen en mee doen met de (gratis) yoga-les.

Adres: California St. & Taylor St.

5: Pier 7

San Francisco heeft vele pieren en vooral Pier 39 met de zeeleeuwen in erg in trek bij toeristen. Iets minder toeristisch is Pier 7, maar deze is niet minder mooi. Pier 7 is een houten pier, dicht bij het Financial District downtown. Een echte San Francisco voor insiders plek! De pier heeft schattige bankjes en een geweldig mooi uitzicht op het water. En als je je even weer omdraait heb je tevens een erg mooi uitzicht op de gebouwen downtown. Een aanrader!

Adres: Embarcadero op Broadway, Financial District

6: 16th Ave Tiled Steps + Grand View Park

Dit is met stip mijn nummer één tip! De 16th Ave Tiled Steps is een goed verstopt juweeltje in San Francisco, gelegen in de buurt Inner Sunset. Ga hier vooral op een zonnige, heldere dag naar toe voor de grootste kans op geslaagde foto’s. Aan de ene kant heb je zicht op de Golden Gate Bridge, aan de andere kant de huizen van Sunset en Ocean Beach. Je beginpunt is op Moraga St. en 16th Ave. Let erop dat je niets in het zicht laat liggen in je auto. Er zijn veel auto-inbraken hier! Vanaf het beginpunt zie je de kleurrijke mozaïektrap al liggen. Vooral op zonnige dagen schittert het licht en de zon erg mooi in de mozaïek-stukken. Halverwege de trappen kan je de Golden Gate Bridge al aan je linkerkant zien.

Grand View Park

Bovenaan de trappen volg je de straat een kort stukje naar rechts, tot je aan de overkant van de straat – iets minder mooie – trappen ziet. Deze stenen trappen gaan vervolgens over in houten trappen. Het is even een flinke klim om boven in het park te komen, maar zeker de moeite waard. Boven vind je het Grand View Park, met een geweldig uitzicht over Sunset, Ocean Beach, het Golden Gate Park, de Golden Gate Bridge, en als je goed kijkt kan je zelfs downtown nog zien!

Adres: Moraga St. en 16th Ave.

San Francisco voor insiders – 7: Campus USF

Midden in San Francisco vind je de campus van de Universiteit van San Francisco (USF). Op de campus zelf zijn al mooie gebouwen te vinden, maar wat echt een mooi plaatje maakt is de trap aan de rand van de campus aan Turk St, tussen Parker Ave. en Masonic Ave. De ornamenten en het fonteintje maken het plaatje helemaal af.

Adres: Turk St, tussen Parker Ave. en Masonic Ave.

8: Lovers’ Lane

Dit mooie stukje wandelpad ligt verscholen in een hoekje van het Presidio Park. Je vindt het beginpunt van Lovers’ Lane bij Pacific Ave en Presidio Blvd. De grote boomstammen die kronkelend over de grond lopen zijn niet te missen. De omringende bomen geven de omgeving een erg beschut stukje park, waardoor het lijkt alsof je diep in een bos bent. Daarom wordt het Lovers’ Lane genoemd: het is een romantisch plekje.

Adres: Pacific Ave en Presidio Blvd

9: Lyon Street Steps

De Lyon Street Steps zijn goed te combineren met Lover’s Lane qua locatie, want het ligt dit bij elkaar. De indrukwekkende trappen beginnen bij Lyon St. & Green St. in de Pacific Heights. Door het mooie uitzicht en de brede trappen is dit een favoriet onder locals voor een goede workout. Het groen rondom de trappen wordt erg goed onderhouden en de huizen van miljoenen dollars erom heen maakt dit een bijzondere omgeving. En nadat je alle trappen bent opgeklommen krijg je als beloning een geweldig uitzicht over de Marina, het water en het Palace of Fine Arts.

san francisco

Adres: Lyon St. & Green St.

San Francisco voor insiders – 10: Victoriaanse huizen Waller Street

Iedereen die in San Francisco is geweest, heeft waarschijnlijk de Painted Ladies bewonderd. Maar naast deze bekende rij huizen zijn er vele andere mooie Victoriaanse huizen te vinden in de straten van San Francisco. Ze zijn minder bekend, maar zeker niet minder mooi. Daarom zijn deze zes huizen aan Waller St. & Masonic St. in Haight-Ashbury zeker een bezoekje waard. Met hun bijzondere details en gouden versieringen zijn ze eigenlijk nog mooier dan de Painted Ladies. Op nummer 635 woonde Janis Joplin vroeger.

Adres: Waller St. & Masonic St.

Dit artikel is geschreven door gastauteur Bibi Ottenhof. Bibi (28 jaar) is 2,5 jaar geleden met haar man en twee katten verhuisd van Twente naar San Francisco. Ze heeft anderhalf jaar bij het Nederlands Consulaat gewerkt als PA voor de Consul en op de Consular Department. Inmiddels wonen ze samen met hun zoontje (Nederlander én Amerikaan) in de South Bay Area. Samen proberen ze zo veel mogelijk van Amerika te zien. Momenteel staat de teller op 16 staten en Washington D.C..

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Gastschrijver Bij Hurray-USA zijn we dol op gastauteurs. Dit zijn Nederlanders die in de VS wonen of hebben gewoond, maar ook mensen die gewoon eenmalig over hun roadtrip willen vertellen. Wil je ook voor ons schrijven? Stuur dan een berichtje naar Linda.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *