Home Reisgids Staten Andere staten Route 66: ’s werelds bekendste weg dwars door de VS
Route 66: ’s werelds bekendste weg dwars door de VS

Route 66: ’s werelds bekendste weg dwars door de VS

0
0

Route 66: wie kent hem niet? Deze iconische weg van Chicago naar Santa Monica spreekt enorm tot de verbeelding. Jaren vijftig diners, het bekende route-bord met nummer 66 daarop, groepen op motoren: eigenlijk moet je deze weg een keer in je leven rijden. Maar wat zijn eigenlijk de bezienswaardigheden als je Route 66 gaat rijden? En waar begin je?

Route 66, ook wel bekend als de Mother Road, heeft een onmiskenbare aantrekkingskracht op toeristen. Deze historische route begint in Chicago, Illinois en eindigt in Santa Monica, Californië, en loopt gedurende 2400 mijl door acht verschillende staten. Route 66 is dus maar liefst 3940 kilometer lang! Dit artikel neemt je mee op een virtuele tour langs deze iconische Amerikaanse snelweg.

Historic Route begins bord Route 66 in Chicago
Het begin van Route 66 in Chicago. Foto: Linda Canter/Hurray-USA

Route 66: het begin en eind

De reis begint in Chicago, het startpunt van Route 66. De rit door Illinois biedt een combinatie van grote steden en kleine dorpen, elk met hun unieke charme. Chicago is sowieso een bezoek waard: Route 66 of niet. Je hebt hier natuurlijk de bekende bean sculptuur, de Willis Tower en kunt er een geweldige rondvaart doen. Of ga op zoek naar het Begin Route 66-teken in Adams Street. Ik liep er overigens per toeval tegenaan, omdat de metro die ik moest nemen hierboven rijdt.

Lees ook: Chicago bezienswaardigheden: mijn top 5

Na een reis door de staten Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, en Arizona, eindigt de legendarische snelweg in het zonnige Californië, met de Santa Monica Pier als eindpunt. Hier kan je de beroemde End of the Trail teken zien, een foto waard na een lange en avontuurlijke rit.

Overigens is het de moeite waard om te weten dat niet elk punt van Route 66 spannend, mooi of leuk is. Je rijdt grote delen gewoon op een niet zo goed onderhouden weg, op plekken waar niks te doen is.

End of the Trail bord Route 66 in Santa Monica
Het eindpunt van de route: een bekend plaatje voor veel reizigers. Foto: Linda Canter/Hurray-USA

Bezienswaardigheden langs Route 66

Route 66 is meer dan een weg – het is een tijdcapsule van de Amerikaanse cultuur. Er zijn talloze bezienswaardigheden langs deze historische route, maar vergis je niet: zoals op elke toeristische plek zijn er ook een heleboel tourist traps. Denk aan winkels en restaurants die helemaal uitgedost in Route 66 prullaria, die totaal niet authentiek aanvoelen en ook vrijwel in elk dorpje hetzelfde zijn. Gelukkig is er ook genoeg moois te zien.

The Chain of Rocks Bridge, Missouri: Deze brug, met zijn unieke 22-graden bocht, was ooit een belangrijk onderdeel van de weg en biedt nu vooral een prachtig uitzicht op de Mississippi-rivier.

Meramec Caverns, Missouri: Ontdek de verborgen schoonheden in deze uitgestrekte kalksteengrot, die ooit diende als schuilplaats voor de beroemde outlaw Jesse James.

The Blue Whale, Oklahoma: Een klassieke attractie gewoon aan de kant van de weg, in de vorm van een blauwe walvis. Dit beeld in Catoosa, Oklahoma is een favoriet bij kinderen.

Versteend hout in Petrified Forest National Park, Arizona
Versteend hout in Petrified Forest National Park. Foto: Linda Canter/Hurray-USA

The Cadillac Ranch, Texas: Een openlucht kunstinstallatie met half begraven Cadillac auto’s die uit de grond steken. Bezoekers worden aangemoedigd om hun eigen verfspray mee te nemen en hun stempel op de auto’s achter te laten. Als het heeft geregend is het één grote modderpoel, je bent gewaarschuwd.

Petrified Forest National Park, Arizona: Deze woestijnachtige setting staat vol met versteende bomen, het resultaat van een proces dat miljoenen jaren heeft geduurd.

Het stadje Williams, Arizona: Williams, Arizona, staat ook wel bekend als The Gateway to the Grand Canyon. Het is een kleine stad aan die nog een een sterke band heeft met de historische weg behouden. Het is een waar paradijs voor liefhebbers van vintage, met tal van antiekwinkels, souvenirwinkels en klassieke Amerikaanse diners.

Grand Canyon National Park, Arizona: Hoewel de Grand Canyon technisch gezien niet aan Route 66 ligt, sla je dit natuurfenomeen natuurlijk niet over. Alles over de Grand Canyon kun je hier lezen.

Santa Monica Pier, California: Geniet van de zonsondergang op de Santa Monica Pier, een leuke bezienswaardigheid in het algemeen en zoals gezegd: het officiële eindpunt van Route 66.

In Williams, Arizona, zijn allerlei restaurants en diner in jaren 50 stijl. Foto: Linda Canter/Hurray-USA

Route 66 diners om niet te missen

Tijdens je reis langs Route 66 zijn er talloze klassieke Amerikaanse diners om te ontdekken. Hier zijn er een paar die je absoluut moet proberen:

Lou Mitchell’s, Chicago, Illinois: Lou Mitchell’s, gelegen aan het begin van Route 66, is al decennia lang een begrip in Chicago. Bekend om zijn heerlijke ontbijt en authentieke sfeer.

Cozy Dog Drive In, Springfield, Illinois: Dit is de geboorteplaats van de originele hotdog op een stokje. Daarom is deze plek is een absolute must voor liefhebbers van dit Amerikaanse icoon.

The Big Texan Steak Ranch, Amarillo, Texas: Deze honkytonk is bekend om de ’72-ounce steak challenge’: een uitdaging waarbij je een enorme steak plús alle bijgerechten moet eten. Wij zijn hier enkele keren geweest. En ja, we hebben daadwerkelijk mensen gezien die de challenge deden, wat bizar en vermakelijk tegelijk is. Zij liever dan ik! Je kunt hier ook heel prima normale porties eten gelukkig. Houd je van donker bier, probeer dan eens een pecan porter.

66 Diner in Albuquerque, New Mexico: Een sfeervolle diner in de typische jaren 50 stijl die je verwacht bij een Route 66 diner. Route 66 voert je dwars door de stad.

The Roadkill Cafe, Arizona: Ondanks de grappige naam, serveert dit restaurant in Seligman, Arizona, een scala aan heerlijke en eigenzinnige gerechten.

Met de auto, op de motor of met de camper?

Hoe je de weg ook rijdt: hij is altijd de moeite waard. Wil je niet teveel geld uitgeven, dan slaap je onderweg in motels. Vaak kun je je auto voor de deur zetten en is het ontbijt inbegrepen. Zo kun je met een volle maag op naar de volgende bezienswaardigheid. Voor veel motorrijders is het een droom om deze beroemde weg ooit eens te rijden.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance SEO-tekstschrijver en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben gek op Las Vegas, Boston en natuurlijk New York City, maar ontdek ook graag de Nationale Parken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *