Home Over de VS Nieuws Pia’s Amerika van Pia de Jong; een boekreview
Pia’s Amerika van Pia de Jong; een boekreview

Pia’s Amerika van Pia de Jong; een boekreview

0
0

Ongeveer twee weken geleden wees mijn man me op een boek van Pia de Jong: Pia’s Amerika. De belevenissen van een Nederlandse vrouw en haar gezin in de VS. Als liefhebber van de VS en iemand die zelf in het buitenland heeft gewoond is dat smullen! Ik ontving het boek van uitgeverij Prometheus en dook er direct in.

Tip: Koop direct Pia’s Amerika op Bol.com

Een bundel van 122 columns

Pia’s Amerika is een verzameling verhalen die eerder werden gepubliceerd in de rubriek Flessenpost van het NRC. Pia woont sinds zeven jaar met haar gezin in de stad Princeton, New Jersey. Een stad waar toeristen komen om te kijken naar de schitterende kleuren van de bomen in de herfst (leafers), de beroemde Princeton universiteit en de plek waar Albert Einstein woonde en overleed.

Wie is Pia de Jong?

Pia werkt als auteur, onder andere bekend van het boek Charlotte over haar dochter. Haar man Robbert Dijkgraaf is theoretisch natuurkundige, universiteitshoogleraar aan de UvA en directeur voor het Institute for Advanced Study in Princeton. Ik denk dat het Nederlandse publiek hem wellicht vooral kent zijn zijn colleges in De Wereld Draait Door. Één zoon studeert in Amsterdam, de ander in Princeton en hun dochter zit nog op high school. De verhalen over heimwee voelen heel bekend aan, omdat ik zelf enkele jaren in Zuid-Afrika heb gewoond.

pia's amerika boek

De onderwerpen van Pia’s Amerika

De onderwerpen in het boek Pia’s Amerika zijn heel veelzijdig: je leert meer over het schoolleven en studentenleven in de VS via Pia’s kinderen en je leest over interessante mensen in haar omgeving (van de buurman tot verschillende multi-miljonairs). In het boek komen de nodige wetenschappers en zelfs Nobelprijswinnaars aan bod, maar het gaat ook over cosmetische chirurgie en vastgoedmagnaat Leona Helmsley. Lezers krijgen een glimp van het glamoureuze leven in New York City en tegelijkertijd het niet zo glamoureuze tunnelleven om er op tijd te komen. De afwisseling van de onderwerpen zorgt ervoor dat ik maar door blijf lezen. Al lezend denk ik: ‘Ik wil ook naar het hoofdkantoor van Anna Wintour kijken’ en sterren kijken in Silicon Valley en stop ik regelmatig om iets te Googelen (Google als werkwoord: lees ook column 45: Verwerkwoorden), zoals het schilderij van Madame X.

Sommige dingen, zoals het boek How to Win Friends and Influence People van Dale Carnegie komt ook voor in dit boek. Een leuk detail zijn de illustraties van Eliane Gerrits bij elke column.

pia's amerika

Pia’s Amerika: een aanrader

Al na de eerste verhalen appte ik een vriendin, die de volgende dag naar de VS zou vliegen: ‘Als je dit boek tegenkomt op Schiphol, zou ik het zeker meenemen.’ Ik vind Pia’s Amerika een heerlijk boek en een vervolg zou ik zeker lezen. Ik ben ook van plan om Flessenpost, een eerder boek met verzamelde columns, te gaan lezen. Wat betreft de doelgroep denk ik dat Pia’s Amerika een boek is dat vooral vrouwen aanspreekt.

Meer lezen van Pia?

Tot mijn verrassing kun je op Pia’s eigen website haar columns ook lezen. Yay! Wil je meer weten over Pia? Lees hier een leuk dubbelinterview met haar en haar man.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance SEO-tekstschrijver en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben gek op Las Vegas, Boston en natuurlijk New York City, maar ontdek ook graag de Nationale Parken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *