Home Reisgids Phoenix: de hoofdstad van Arizona
Phoenix: de hoofdstad van Arizona

Phoenix: de hoofdstad van Arizona

0
0

Phoenix is een stad in het zuidwesten van de Verenigde Staten. Het is de hoofdstad van de staat Arizona. De oppervlakte van de stad beslaat 1230 vierkante kilometer en er wonen ongeveer 1,5 miljoen inwoners. Het is daarmee de grootste stad van Arizona. Phoenix lijkt een beetje op Los Angeles, met een aaneenschakeling van steden en voorsteden. Het wordt ook wel Valley of the Sun genoemd. Er zijn enkele bezienswaardigheden die de moeite waard zijn, maar meestal bezoekt men de stad omdat ze op doorreis zijn. Phoenix wordt omgeven door bergketens, zoals South Mountain Park, North Mountain Park, Shadow Mountain, Piestewa Peak (Phoenix Mountain Preserve) en Camelback Mountain.

Phoenix camelback mountain
Uitzicht op de Valley of Sun vanaf Camelback Mountain

De geschiedenis van Phoenix

De stad Phoenix is lange tijd in handen geweest van Spaanse kolonisten. Het behoorde vroeger tot Mexicaans grondgebied. In 1848 verloor Mexico de oorlog met Amerika. Het land moest grote gebieden in het noorden afstaan. In die tijd bestond de huidige stad nog niet, maar dat veranderde in 1867. Burgeroorlogsveteraan Jack Swilling kwam terecht in het gebied toen hij op zoek was naar geld en geluk. Hij zag meteen de kans om boerderijen op de uitgestrekte vlaktes te bouwen. De naam Phoenix verwijst naar een nieuwe stad die oprees uit haar oude ruïnes. In 1912 werd Phoenix uitgeroepen tot hoofdstad van Arizona, vanwege de gunstige ligging. Tegenwoordig is het één van de grootste steden in de VS.

Bezienswaardigheden Phoenix

In de stad vind je een aantal trekpleisters, waaronder het Heard Museum. Een museum over de cultuur en het leven van de Indianenstammen. In het museum zijn veel kunstvoorwerpen en voorstellingen zien die het leven van de indianen beschrijven. Andere bekende musea zijn het Phoenix Art Museum, het Arizona Mining and Mineral Museum en het Arizona State Capitol Museum.

Phoenix Heritage Square
Heritage Square in Phoenix

Je vind in de stad ook het Heritage and Science Park, waar het Arizona Science Center en het Historic Heritage Square liggen. Op natuurgebied is er ook nog wat te zien in de stad. Phoenix ligt aan de rand van de Sonorawoestijn. Eén van de heetste en droogste streken van Noord-Amerika. De Desert Botanical Garden is een botanische tuin in het Papago Park. Hier zijn veel planten te zien uit de Sonorawoestijn. In de stad ligt het South Mountain Park, één van de grootste stadsparken van de Verenigde Staten.

Met de Metro Light Rail kun je je eenvoudig verplaatsen. In totaal rijdt de light rail binnen Phoenix, Mesa en Tempe. In totaal ligt er 37 kilometer aan rails, maar rond 2030 moet dit zijn uitgebreid met een extra 48 kilometer. De light rail brug over Tempe Town Lake is ’s avonds prachtig verlicht.

Phoenix light rail

Klimaat Phoenix

Omdat de stad in de Sonorawoestijn ligt, heeft de stad te maken met een warm woestijnklimaat. De zomers zijn extreem heet en ook in de winter koelt het niet zo veel af. Het is een van de meest zonnige steden ter wereld. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt rond de 38 graden. In de winter is het hier nog steeds zo’n 20 graden. Daarnaast valt er zeer weinig regen in de stad, ongeveer 200 millimeter per jaar. Vanwege de hitte vind je in dit soort steden vaak desert landscaping: tuinen met veel kiezels en cactussen.

Phoenix desert landscape

Tijdsverschil in en reizen naar Phoenix

In de stad wordt de Mountain Standard Time gehanteerd. Hierdoor is het tijdens onze zomertijd 9 uur vroeger en tijdens de wintertijd 8 uur vroeger dan in Nederland. Wanneer je vanaf Schiphol naar de stad vliegt, heb je vaak te maken met een tussenstop. Hierdoor doe je er ongeveer 17 uur over.

Danique Journalist, tekstschrijver en blogger die al jaren droomt van een bezoekje aan New York City. Nog nooit buiten Europa geweest, maar de eerste verre reis gaat zeker naar Amerika. Tot die tijd schrijf ik graag over dit bijzondere land en sta ik regelmatig in de keuken om Amerikaanse recepten klaar te maken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *