Home Over de VS Nieuws Pete Buttigieg: wie is hij? Meer over de jonge Democraat
Pete Buttigieg: wie is hij? Meer over de jonge Democraat

Pete Buttigieg: wie is hij? Meer over de jonge Democraat

0
0

Wie is Pete Buttigieg? Dat zullen veel mensen zich afvragen, nadat de jonge Democraat zeer goede resultaten heeft geboekt in de voorverkiezingen in Iowa. Na het tellen van 62% van alle stemmen heeft hij 26,9% van de stemmen. En dat is bijna 2% meer dan de gedoodverfde winnaar, Bernie Sanders.

Foto en copyright: Gage Skidmore uit Peoria, AZ, USA

Wie is Pete Buttigieg?

Pete Buttigieg is een Democraat die strijdt om de Democratische nominatie voor het presidentsschap. Als hij deze wint, dan neemt hij het op 3 november 2020 op tegen Donald Trump in de strijd om president van de Verenigde Staten te worden. Er zijn een aantal opvallende dingen te vertellen over Pete Buttigieg. Ten eerste is hij de eerste openlijke LGBTQ presidentskandidaat. Hij is in 2018 getrouwd met Chasten Glezman, wat zou inhouden dat Amerika een First Husband zou kunnen krijgen. Ten tweede is Pete Buttigieg de jongste presidentskandidaat ooit, mocht hij de nominatie voor de Democraten binnenslepen. Hij is geboren op 19 januari 1982 en dat maakt hem pas 38 jaar. Een enórm verschil met de populaire Democraat Bernie Sanders, die 79 zal zijn als hij dit jaar wordt verkozen tot president.

Opleiding en werkervaring van Pete Buttigieg

Er is nog een derde opvallend feit dat ik graag wil noemen. Op zijn 29e is Pete Buttigieg al gekozen tot burgemeester van zijn geboortestad South Bend, Indiana. De stad werd door Newsweek een dying city genoemd en stond bekend als één van de tien meest vervallen steden van de VS. Buttigieg heeft veel gedaan voor de stad, waaronder het minimumloon van city workers verhoogd. Is dat alles? Nee, zeker niet. Hij is bijvoorbeeld ook een veteraan die in Afghanistan heeft gediend. En dat deed hij, geloof het of niet, tijdens zeven maanden onbetaald verlof terwijl hij al burgemeester was.

Al met al heeft Buttigieg een indrukwekkend cv. Hij studeerde af aan Harvard University in de richting geschiedenis en literatuur. Vervolgens wist hij de prestigieuze Rhodes Scholarship te bemachtigen, waarmee hij een master deed aan de Universiteit van Oxford. Hij spreekt zeven talen, waaronder Noors. Waarom? Omdat hij graag Noorse boeken wilde lezen. Daarnaast spreekt hij Engels, Spaans, Arabisch, Italiaans, Maltees (de taal op Malta), Frans en Dari (Oostelijk-Perzisch, de taal in Afghanistan). Er is geen dirt te vinden over deze man. En is dat ook niet eens prettig?

Waar staat Pete Buttigieg voor?

We lichten een paar standpunten van de Democratische kandidaat toe, die zichzelf een progressieve democraat noemt.

 • Hij is voor abortus;
 • De VS treedt opnieuw toe tot het klimaatverdrag Akkoord van Parijs als hij wordt verkozen tot president en is ook voor subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen;
 • Pete Buttigieg is tegen de doodstraf;
 • Hij is voor de legalisatie van cannabis, op de manier waarop Canada dat ook doet;
 • Hij is voor ‘Medicare for all who want it’, oftewel: universele gezondheidszorg met behoud van particuliere verzekeringen;
 • Buttigieg wil betere controles als mensen wapens kopen;
 • Jongeren die als kinderen van illegalen zijn geboren in de VS, krijgen de kans om burger te worden.
 • En tot slot is hij voorstander van de Equality Act: een wet waarbij de LGBT-community beter wordt beschermd. Hij is daarom tegen het verbod van transgenderpersoneel in het leger.

A president of firsts

Zoals ze het in de Amerikaanse media zo mooi weten te verwoorden, zou Pete Buttigieg a president of firsts zijn:

 • Jong: de eerste president die is gekozen terwijl hij in de 30 is;
 • En nogmaals jong: de eerste Millennial die is verkozen;
 • LGBTQ: hij is de eerste openlijk homofiele kandidaat;
 • Burgemeester: nooit eerder is een burgemeester verkozen tot president.

Wat zijn de voorverkiezingen?

De voorverkiezingen in Iowa zijn heel erg belangrijk voor de Democratische nominatie. Het is de eerste staat die voorverkiezingen houdt. Bernie Sanders en Joe Biden waren gedoodverfde winnaars, maar Pete Buttigieg lijkt er nu met de winst vandoor te gaan.

Tijdens de voorverkiezingen wordt er gestreden om de Democratische nominatie als presidentskandidaat. Wil je hier meer informatie over? Dan wil ik graag Becoming aanraden, de memoires van voormalig First Lady primaries in Iowa zijn.

Hoe spreek je Pete Buttigieg uit?

Net als bij Barack Obama, wiens naam mensen nauwelijks konden uitspreken in het begin, hebben sommigen ook moeite met de naam van Pete Buttigieg. Het filmpje hierboven van Trevor Noah laat dat op een grappige manier zien. Gelukkig mogen we hem gewoon Mayor Pete noemen. Zelfs op zijn website als presidentskandidaat noemen ze hem zo. En wil je dat niet, dan is het: boeti-jetsj. Ongeveer.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance SEO-tekstschrijver en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben gek op Las Vegas, Boston en natuurlijk New York City, maar ontdek ook graag de Nationale Parken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *