Home Over de VS Praktische info Paspoort kwijt in het buitenland: wat nu?
Paspoort kwijt in het buitenland: wat nu?

Paspoort kwijt in het buitenland: wat nu?

0
0

Met de zomervakantie in aantocht zijn er vele Nederlanders die een rondreis in Amerika gaan maken. Een leuk en spannend vooruitzicht! Maar hoe houd je het leuk als je je paspoort kwijt raakt in het buitenland? Hoe kom je dan weer thuis? En wat moet je doen? Een artikel van gastauteur Bibi: zij werkte bij het Nederlands Consulaat in San Francisco.

Laat niets in de auto liggen

Allereerst een tip vooraf: laat niets in je auto liggen. Wat veel gebeurt is dat mensen bijvoorbeeld bij een uitkijkpunt eventjes een mooie foto willen maken en de auto onafgesloten achterlaten, met jassen en (camera)tassen voor het grijpen. Juist op dit soort plekken zijn autoinbraken aan de orde van de dag. Laat niets onbeheerd in de auto liggen, want voor je het weet ben je je portemonnee en je paspoort kwijt.

Tip: koop je Amerikaanse simkaart voor vertrek in Nederland!

Maak scans van je paspoort en andere documenten

De volgende tip is om voorafgaand je trip duidelijke foto’s of scans te maken van onder andere je paspoort en andere belangrijke documenten en deze naar jezelf te e-mailen of op te slaan in de Cloud (bijvoorbeeld via Google Drive). Als je je paspoort kwijt bent geraakt, dan kun je met een kopie van je verloren paspoort in geval van nood nog heel wat doen. De kopietjes maken en e-mailen is slechts een paar minuten werk, maar kan je veel tijd en ongemak schelen in geval van verlies of diefstal van het paspoort.

Verdeel de paspoorten

Ook raden we je aan om niet alle paspoorten van de hele familie bij elkaar in één handig tasje te stoppen. Bij verlies ben je opeens allemaal je ID kwijt. Voor het omboeken van je reis, een extra hotelovernachting regelen of het huren van een auto is het erg prettig als in ieder geval één volwassene nog zijn of haar paspoort in het bezit heeft. Dit geldt ook voor pinpassen en creditcard.

paspoort kwijt
Paspoort kwijt? Wij weten raad! Foto en copyright: Bibi Ottenhof/Hurray-USA

Paspoort kwijt of gestolen: wat nu?

Om terug te mogen vliegen naar Nederland heb je een geldig paspoort nodig. Sommige Nederlandse vliegmaatschappijen laten je soms ook aan boord gaan met een geldige identiteitskaart, eventueel in combinatie met een kopie van je verloren paspoort. Neem direct contact op met de vliegmaatschappij om dit te controleren en om verdere verrassingen te voorkomen. Daarnaast moet je zo snel mogelijk contact opnemen met de Nederlandse ambassade of consulaat in de regio waar je verblijft. Zij kunnen je vervolgens helpen aan een tijdelijk nooddocument: een zogenaamd laissez-passer.

Nooddocument aanvragen in Amerika als je je paspoort kwijt bent

De Rijksoverheid schrijft op hun website welke documenten je nodig hebt voor je tijdelijke reisdocument:

  • Paspoortaanvraagformulier;
  • Verklaring vermissing reisdocument;
  • Voor kinderen: bewijs van toestemming van ouders/voogd;
  • Eventuele andere identiteitsbewijzen of kopieën;
  • Kopie van verloren paspoort;
  • Twee pasfotos volgens de Nederlandse eisen. Let op: in de VS zijn de eisen voor paspoortfoto’s anders dan in Nederland. Geef duidelijk aan bij de fotograaf dat het om foto’s gaat voor een Nederlands paspoort;
  • Eventueel politie-rapport van verlies/diefstal paspoort;
  • Bewijs dat je toerist bent; meestal door middel van (uitgeprintte) ESTA;
  • Tickets van je verdere reis per vliegtuig, trein en/of boot.

Vervolgens duurt het vaak twee tot drie werkdagen voordat je je tijdelijke reisdocument kunt ophalen. De laissez-passer is alleen geldig voor tijdelijke identificatie in Amerika en als reisdocument voor een enkele en rechtstreekse vlucht terug naar Nederland. In Nederland moet je dit nooddocument inleveren bij je eigen gemeente en daar vervolgens een nieuw paspoort aanvragen als je je paspoort kwijt bent geraakt.

Dit artikel is geschreven door gastauteur Bibi Ottenhof. Bibi (28 jaar) is 2,5 jaar geleden met haar man en twee katten verhuisd van Twente naar San Francisco. Ze heeft anderhalf jaar bij het Nederlands Consulaat gewerkt als PA voor de Consul en op de Consular Department. Inmiddels wonen ze samen met hun zoontje (Nederlander én Amerikaan) in de South Bay Area. Samen proberen ze zo veel mogelijk van Amerika te zien. Momenteel staat de teller op 16 staten en Washington D.C..

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Gastschrijver Bij Hurray-USA zijn we dol op gastauteurs. Dit zijn Nederlanders die in de VS wonen of hebben gewoond, maar ook mensen die gewoon eenmalig over hun roadtrip willen vertellen. Wil je ook voor ons schrijven? Stuur dan een berichtje naar Linda.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *