Home Eten en drinken Deze bedrijven en steden zijn overgestapt op papieren rietjes
Deze bedrijven en steden zijn overgestapt op papieren rietjes

Deze bedrijven en steden zijn overgestapt op papieren rietjes

0
0

Het is je vast niet ontgaan: plastic rietjes vormen een deel van de plastic soep in oceanen. Als je wel eens in de VS op vakantie bent geweest, dan weet je ook dat je overal plastic rietjes krijgt: bij je water, maar ook bij je emmer cola bij fastfoodketens en andere restaurants. En dat niet alleen: ook populaire koffieketens serveren hun koffie to-go met rietje. Maar onder druk van milieuorganisaties en vooruitstrevende stadsbesturen is er verandering op komst, zoals papieren rietjes.

Volgens milieuorganisatie Eco-Cycle worden er alleen in de VS dagelijks 500 miljoen rietjes gebruikt. Dat is anderhalf rietje per inwoner van de VS per dag. Met die rietjes kun je dagelijk 127 schoolbussen vullen.

papieren rietjes
De strawless lids van Starbucks worden nu getest bij sommige drankjes in de VS. Foto en copyright: Starbucks

Starbucks: duurzame rietjes vanaf 2020 én een nieuw deksel

Starbucks kondigde in juli van dit jaar aan dat alle 28.000 koffieshops overstappen van plastic rietjes naar een duurzaam alternatief. In 2020 moet deze nieuwe regel ingaan voor alle shops. De nieuwe rietjes voor Frappuccino’s zijn gemaakt van papier of van duurzame materialen als plantaardig zetmeel. In het Verenigd Koninkrijk wordt hier al mee getest.

Starbucks strawless lid

Daarnaast is er door Starbucks een nieuw deksel ontworpen. Het strawless lid wordt op dit moment getest bij bepaalde drankjes in 8.000 shops in Noord-Amerika en daarnaast ook in Azië. Alle iced coffees, theeën en espresso’s krijgen dit nieuwe deksel, dat vanaf 2019 gefaseerd wordt ingevoerd. Uiteraard is dit nieuwe plastic deksel wel gemaakt van materiaal wat gerecycled kan worden. Starbucks verwacht het gebruik van één miljard (1.000 miljoen) plastic rietjes per jaar te elimineren.

Duurzame rietjes McDonalds

Ook McDonalds lijkt te zwichten onder de druk van milieuorganisaties om over te stappen op duurzame alternatieven. Deze zomer zijn zij gestart met het testen van papieren rietjes in alle 1300+ restaurants in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en volgend jaar al moet de overgang compleet zijn. In de VS wordt later dit jaar ook gestart met het testen van papieren rietjes, net als in een aantal restaurants in Frankrijk, België, Zweden en Noorwegen. Het doel van McDonalds: het aanbieden van rietjes en verpakkingen van duurzame of recyclebare materialen in alle restaurants in uiterlijk 2025.

Einde van plastic rietjes bij Alaska Airlines en American Airlines

Ook bij luchtvaartmaatschappijen Alaska Airlines en American Airlines worden binnenkort geen plastic rietjes meer gebruikt. In 2015 stapte American Airlines al over van plastic foam bekers over op papier. En vanaf juli van dit jaar worden ook drankjes in de lounges geserveerd met een roerstaafje en rietje van eco-vriendelijke, duurzame bamboe. American Airlines verwacht 32.000 kilo plastic afval per jaar te besparen. Alaska Airlines stapt deze zomer ook over op duurzame roerstaafjes en citrusprikkers in de lounges en tijdens vluchten. Mensen die toch een rietje nodig hebben, kunnen er om vragen. Zij krijgen een recyclebaar exemplaar aangeboden.

Marriott International verbant plastic rietjes

Marriott International, de overkoepelende organisatie van onder andere het Ritz-Carlton, St. Regis, JW Marriott, Sheraton, W Hotels en Le Méridien, stopt met het gebruik van plastic rietjes. Voor juli 2019 moeten alle hotels zijn overgestapt op papieren rietjes of een ander duurzaam alternatief. De hotelketen verwacht hierdoor één miljard plastic rietjes en een kwart miljard roerstaafjes minder te gebruiken. Eerder dit jaar begon het bedrijf ook al met het vervangen van kleine flesjes verzorgingsproducten door grote producten die in de badkamer kwamen te hangen om op die manier plastic afval te besparen.

Ook deze bedrijven verbannen plastic rietjes:

  • IKEA (spreek in de VS uit als: AI-KIE-JAH) stopt met het verkopen van plastic diepvrieszakken, rietjes, vuilniszakken, borden en bekers. Het plan is om uiterlijk in augustus 2020 overgestapt te zijn op producten van gerecycled materiaal.
  • Ook Hyatt Hotels Corporation stopt met het aanbieden van rietjes en roerstaafjes per september 2018. Mensen kunnen nog wel om een rietje of roerstaafje vragen: waar mogelijk krijgen zij een duurzaam exemplaar.
  • Bon Appétit Management Company, een on-site food service voor bedrijven, universiteiten en museums, stopt met plastic rietjes en roerstaafjes in alle duizend café’s.
papieren rietjes

Plastic rietjes verbod in Amerikaanse steden

Seattle: geen plastic rietjes en bestek

Niet alleen bedrijven en milieuorganisaties houden zich bezig met het uitbannen van het gebruik van plastic. Als eerste in de VS heeft de stad Seattle heeft sinds 1 juli van dit jaar alle plastic rietjes verbannen uit restaurants, bars en winkels die eten en drinken verkopen. En dat niet alleen: ook plastic vorken, lepels en messen zijn verboden. Het bestuur van de stad zet zich al jaren in voor het milieu: in 2009 werden producten van styrofoam (piepschuim, zoals hamburgerdoosjes) al verboden. In 2010 werden niet-composteerbare en niet-recyclebare producten verboden.

San Francisco: een verbod op rietjes, tandenstokers en roerstaafjes

In San Fransico is in juli van dit jaar een voorstel ontwikkeld, waarmee plastic rietjes, roerstaafjes en tandenstokers verboden worden. Als de wet wordt aangenomen, dan mogen vanaf juli 2019 restaurants, bars en winkels hun klanten deze producten niet meer aanbieden. Niet elk bedrijf wacht op het verbod: bij bubble tea verkoper Boba Guys Store wordt al druk getest met allerlei soorten rietjes.

En ook hier kom je geen plastic rietjes meer tegen

  • Het stadsbestuur van Malibu, Californië heeft het gebruik van plastic rietjes, bestek en roerstaafjes verboden sinds het begin van juni van dit jaar. Sinds 2017 is het gebruik van piepschuim voedselverpakkingen, speelgoed, eierdozen, bekers, borden en meer al verboden.
  • Aan de andere kant van de VS, in Miami Beach, wil het bestuur van de stad het verbod op plastic rietjes uitbreiden. In 2012 werd het uitdelen van plastic rietjes door bedrijven aan mensen op het strand al verboden. Miami Beach wil het verbod nu uitbreiden met roerstaafjes en voor alle stranden, parken, pieren en havens.
  • In New York hebben 130 restaurants de Give a Sip campagne getekend. Hierbij worden duurzame alternatieven gepromoot, zoals papieren rietjes. Daarnaast heeft Rafael Espinal, lid van de city council, in mei aangegeven dat hij plastic rietjes uit de stad wil verbannen.
  • En ook in Washington D.C. maakt city council lid Jack Evans zich sterk voor het verbannen van plastic rietjes en roerstaafjes. Deze herfst wordt er verder gesproken over deze bill. Als er genoeg support is, dan kan de wet in 2019 al worden ingevoerd, aldus Evans.

Papieren rietjes en andere duurzame rietjes

Er zijn genoeg alternatieven voor plastic rietjes. Papieren rietjes bijvoorbeeld, maar er bestaan ook herbruikbare rietjes van glas, roestvrij stalen rietjes en bamboe rietjes. Daarnaast zijn er rietjes die makkelijker te recyclen zijn of juist composteerbaar zijn. De grote vraag is: is het als volwassene überhaupt nodig om met een rietje te drinken, uitzonderingen daargelaten? Lonely Whale heeft in 2017 een campagne gelanceerd met als naam: #StopSucking (and help create a #StrawlessOcean).

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance SEO-tekstschrijver en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben gek op Las Vegas, Boston en natuurlijk New York City, maar ontdek ook graag de Nationale Parken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *