Overeenkomsten tussen Amerika en Zuid-Afrika

Overeenkomsten tussen Amerika en Zuid-Afrika

Overeenkomsten tussen Amerika en Zuid-Afrika

0
0

Overeenkomsten tussen Amerika en Zuid-Afrika: er zijn er genoeg. Toen ik nog nooit in Zuid-Afrika was geweest zeiden vrienden: ga nou maar, Zuid-Afrika lijkt enorm op Amerika, dus je vindt het vast geweldig. En ze hadden gelijk: er zijn heel veel gelijkenissen. Ik woon inmiddels al bijna anderhalf jaar in Zuid-Afrika en het leek me tijd om er eens over te schrijven.

Overeenkomsten tussen Amerika en Zuid-Afrika
Overeenkomsten tussen Amerika en Zuid-Afrika: waar is dit?
overeenkomsten tussen amerika en zuid-afrika
En welk land is dit?

Overeenkomsten tussen Amerika en Zuid-Afrika: de prachtige natuur

De grootste overeenkomsten tussen Amerika en Zuid-Afrika vind je op het gebied van de natuur. Highway 101 van Los Angeles naar San Francisco voelt hetzelfde aan als het laatste deel van de route tussen Port Elizabeth (waar ik woon) en Kaapstad. Een waanzinnige route, grotendeels langs de oceaan. In Zuid-Afrika rijd je langs de Indische Oceaan, in de VS langs de Stille Oceaan. En beiden zijn prachtig!

overeenkomsten tussen amerika en zuid-afrika

Daarnaast heb je in Zuid-Afrika heel veel bergen en rotsen, die je doen denken aan het ruige landschap in onder andere Utah en Arizona. Op de foto hierboven zullen liefhebbers van de VS direct zien welke van de twee foto’s daar is genomen en welke in Zuid-Afrika, maar ik wilde graag toch de overeenkomsten laten zien.

overeenkomsten tussen amerika en zuid-afrika
Welke foto heb ik gemaakt in Zuid-Afrika en welke in de VS?

En dan de Karoo: een halfwoestijn in onder andere de Oostkaap in Zuid-Afrika. Dit is een uitgestrekt gebied tussen de bergen en rotsen, met eindeloze lange wegen die je voor je ziet en bedekt met rood zand en rotsen. Een wonderschoon stukje natuur, waar je zo uren rond kunt rijden zonder iemand anders tegen te komen.

De stad Pretoria in Zuid-Afrika staat bekend om de prachtige paarse Jacaranda’s. Maar die groeien niet alleen in Zuid-Afrika: ik kwam ze ook tegen tijdens onze laatste rondreis in Los Angeles.

De taal: met Engels red je je overal

Zuid-Afrika heeft elf officiële talen en Engels is daar één van. Slechts tien procent van de bevolking heeft Engels als moedertaal, maar in de grote(re) steden spreekt eigenlijk iedereen Engels. Ik ben nog nooit iemand tegengekomen die geen Engels spreekt, maar ik ben dan ook nooit in de echt arme gebieden geweest. Onze kinderen gaan naar een Engelse school, spreken Engels, hebben een Engelse nanny en Rob’s familie is Engels. Overigens is het Engels hier Brits Engels en zijn de zinnen doorspekt met Afrikaanse woorden. Deze taal is afgeleid van het Nederlands (wat samen met Engels tot de eerste officiële talen van Zuid-Afrika behoorde) en klinkt in mijn oren vaak als foutief Nederlands. Maar het is wel makkelijk te verstaan en om je verstaanbaar te maken.

Er worden 500 verschillende talen gesproken in de VS, maar het zal vast geen verrassing zijn dat het overgrote deel van de inwoners van de VS Engels spreken. Amerikaans Engels, welteverstaan. Zo vraag je in Zuid-Afrika na het eten om de bill, terwijl je in de VS om de check vraagt. In Amerika zeg je sneller: you’re welcome als iemand je bedankt, terwijl men in Zuid-Afrika reageert met my pleasure. En dan nog een heel belangrijk verschil, waar mijn kinderen in restaurants nog steeds niks van snappen: ketchup uit Nederland en Amerika wordt hier tomato sauce genoemd.

overeenkomsten tussen amerika en zuid-afrika

Toeristen mogen 90 dagen blijven

Voor Zuid-Afrika heb je een visum nodig om het land binnen te mogen. Je krijgt dit visum op het moment dat je paspoort wordt gestempeld bij de douane. Je hoeft hier dus niks voor te regelen. Je krijgt met de stempel automatisch het recht om 90 dagen in het land te blijven. Ook in Amerika mag je 90 dagen blijven als toerist. Hiervoor moet je echter wel een ESTA aanvragen. Doe dit minimaal 72 uur voor vertrek, zodat je zeker weet dat je reis door kan gaan.

Overeenkomsten tussen Amerika en Zuid-Afrika: de malls zijn even groot

Als je in Amerika even naar de supermarkt gaat, dan kom je al snel uit bij een enorm parkeerterrein met enkele grote winkels, zoals een Walmart Supercenter, Barnes & Noble of een Macy’s. Parkeerruimte genoeg en je kunt eindeloos dwalen in de winkels. Daarnaast heb je natuurlijk ook grote winkelcentra: de zogenaamde malls. Hier vind je een bonte verzameling aan grote warenhuizen, kleine winkeltjes en natuurlijk de food courts. Dat is hier exact hetzelfde: zowel de grote winkelcentra als de enorme parkeerplaatsen met rijen winkels, maar ook zo af en toe gewoon een losse supermarkt.

overeenkomsten tussen amerika en zuid-afrika
Een Texaanse steak en een burger uit Kaapstad

Burgers, biefstuk en bier

Op vakantie in de VS dompel ik me onder in de lekkere steaks, burgers, sandwiches en wraps. Samen met een emmertje bier of een mega milkshake. Heerlijk, maar het is minimaal net zo heerlijk om bij thuiskomst weer ‘gewoon’ te eten. Ook de menukaarten in Zuid-Afrika druipen van het vet: burgers, pizza en vooral héél véél vlees. Super lekker, maar soms is het lastig om een gezonde keuze te kunnen maken als je uit eten gaat.

Lekker met de auto

Op vakantie vind ik het niet erg, maar als ik dan weer thuis in Nederland was, dan was ik altijd blij dat ik weer lopend of op de fiets dingen kon doen. In Zuid-Afrika en de VS gaat die vlieger niet op. In Zuid-Afrika doen we alles met de auto: van een kleine boodschap tot de kinderen naar school brengen. Ik zou veel liever meer lopen of fietsen, maar dat is te gevaarlijk, te druk of domweg te ver. Op grote steden als New York na, is het ook niet heel makkelijk om je alleen te voet te verplaatsen in Amerika.

overeenkomsten tussen amerika en zuid-afrika
In de stad en tussen de wilde dieren

Natuurlijk zijn er ook verschillen

Ik heb nog steeds een grote liefde voor de VS. Één van de grootste verschillen tussen de Amerika en Zuid-Afrika zijn de toeristische trekpleisters. Natuurlijk zijn er een heel aantal dingen die je in Zuid-Afrika moet zien als je daar op vakantie bent, maar een stad als Las Vegas of New York vind je hier niet (zoveel). Je weet wel: zo’n veel te drukke stad waar je ’s avonds – in het donker – nog met een gerust hart kunt rondlopen, zonder bang te zijn voor een gewelddadige overval. Dat vind ik persoonlijk jammer, omdat ik dol ben op grote steden. De grootste en meest moderne steden zijn Kaapstad en Johannesburg en die liggen tussen de 800 en 1000 kilometer bij ons vandaan.

Wat Zuid-Afrika wel heeft, en de VS niet, zijn de fantastische wilde dieren. Ik ben me er van bewust dat er in sommige staten bijvoorbeeld wel beren lopen, maar dat is toch anders dan de dieren die je hier zomaar tegenkomt. Niet dat je hier wilde leeuwen zult zien (tenzij ze zijn ontsnapt uit een nationaal park). Maar tijdens een gemiddelde rit naar de Karoo komen we onderweg toch wel flamingo’s, apen (vervet monkey’s en bavianen) en struisvogels tegen. Wij wonen op dit moment tussen de giraffen, struisvogels, talloze antilopen (zoals sable, waterbok, springbok, bontebok en gnoes) en horen elke avond de leeuwen uit het nabijepark brullen. Nee, tegen de dieren kan de VS niet op.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance SEO-tekstschrijver en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben gek op Las Vegas, Boston en natuurlijk New York City, maar ontdek ook graag de Nationale Parken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *