Home Over de VS Opvallende dingen in Amerika: herinner je je dit nog?
Opvallende dingen in Amerika: herinner je je dit nog?

Opvallende dingen in Amerika: herinner je je dit nog?

0
0

Amerika is op het eerste gezicht niet heel anders dan Nederland. De westerse cultuur zorgt ervoor dat wij ons makkelijk kunnen aanpassen in de VS. Toch zijn er een aantal opvallende dingen in Amerika. Je zult hier ongetwijfeld nog aan denken als je terug bent van je eerste reis.

Opvallende dingen in Amerika: supersize me

De porties in Amerikaanse restaurants zijn veel groter dan wij gewend zijn. Een medium drankje bij de Amerikaanse McDonald’s is gelijk aan onze large variant. Ook de free refills zijn geliefd: je mag jouw frisdrank zo vaak gratis bijvullen als je wilt. Ook in een ‘gewoon’ restaurant krijg je vaak veel grotere porties.

Lees ook: Fastfoodketens in Amerika

Prijzen zonder btw

In Nederland staat het bedrag dat je in de winkel op een prijskaartje ziet gelijk aan het bedrag dat je uiteindelijk betaalt. In Amerika doen ze dit anders: het bedrag staat er vaak op zonder btw. Elke staat heeft andere percentages sales tax. Uiteindelijk betaal je aan de kassa dus vaak meer dan de prijs die je gezien hebt. Het percentage ligt gemiddeld tussen 6% en 9%. Houd hier rekening mee als je lekker gaat shoppen. Leuk weetje: In Portland, Oregon en Anchorage, Alaska betaal je geen sales tax.

Opvallende dingen in Amerika: alles is groter en beter

Behalve de grootte van porties, zal je merken dat alles groter is: de snelwegen, de auto’s, de gebouwen. Ook schromen winkels en restaurants zich niet om zichzelf als de beste, de grootste, de populairste of als World Famous te omschrijven, ook wanneer dit hoogstwaarschijnlijk niet het geval is.

Opvallende dingen in Amerika

Opvallende dingen in Amerika: trots

Amerikanen zijn trotse mensen. Ze houden van hun land en dat is te merken aan opvallende dingen in Amerika: hun hand over het hart tijdens het volkslied en de Pledge of Allegiance elke ochtend op school bijvoorbeeld. Ook de Amerikaanse vlag prijkt overal: als het geen metersgrote vlag is aan een vlaggenstok voor de huizen, kom je het wel tegen op petten, kleding, bekers, auto’s, noem het maar op.

Reclames op televisie

Overal zie je reclames: in bushokjes, op grote billboards langs de weg, op bankjes, maar reclames op televisie vallen nog wel het meeste op. Er is tijdens tv-programma’s elke tien tot vijftien minuten een reclameblok van vijf minuten. Amerikanen houden van reclames; zo wordt de economie flink gestimuleerd. Wat je ook zal opvallen waarschijnlijk, zijn de reclames voor letselschadeadvocaten en medicatie met ellenlange disclaimers.

Gat tussen deuren op openbare toiletten

Openbare toiletten zijn doorgaans overal te vinden en goed onderhouden. Één van de opvallende dingen in Amerika is dat er vrijwel altijd een groot gat van zo’n vijf centimeter zit aan weerszijde van de deur. Hierdoor kan men naar binnen kijken; niet altijd prettig. Het begint al bij de toiletten op het vliegveld. Er zijn verschillende theorieën waarom openbare toiletten zo gebouwd worden. Het besparen van kosten, makkelijker schoonmaken en het voorkomen dat er dingen gebeuren op de openbare toiletten die niet mogen zijn er een paar van. Een makkelijke oplossing hiervoor is om je tas voor het gat te hangen. Dit geeft je iets meer privacy.

opvallende dingen in Amerika

Bijzonder aardig personeel

Bedienend personeel is bijzonder aardig in Amerika. Logisch ook: ze verdienen heel weinig en zijn daarom vooral afhankelijk van de fooi die ze van je krijgen. Het regeltje ’tip’ staat dan ook vaak omcirkeld en als je mazzel hebt krijg je er nog een thank you of hartje bij ook. Het is normaal om tien tot twintig procent fooi te geven.

Lees ook: Fooi in Amerika

Amerikanen praten luider

Opvallende dingen in Amerika: Amerikanen zijn luid, heel luid. Vergeleken met hier in Nederland is het geluidsniveau van een gesprek tussen Amerikanen enorm hoog. Nederlanders praten over het algemeen net hard genoeg dat de gesprekspartner(s) het kunnen horen, zodat anderen niet gestoord worden. Tenzij ze op vakantie zijn in Spanje of Turkije natuurlijk. In Amerika kan je altijd meegenieten en dan maakt het niet uit of ze in een groep zijn of gewoon met z’n tweeën koffie drinken. Amerikanen zorgen er wel voor dat iedereen het gesprek meekrijgt.

Wat zijn dingen die jou zijn opgevallen toen je voor het eerst in Amerika was?

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Noëlle Meer dan 20 reizen naar de VS achter de rug en ik ken Los Angeles als mijn broekzak: het zit in mijn bloed. Naast mijn leven als zzp'er, hou ik van reizen, country muziek en American Football. Ik deel graag mijn ervaringen en kennis met jou!

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *