North Dakota, the Peace Garden State

North Dakota, the Peace Garden State

North Dakota, the Peace Garden State

0
0

North Dakota, ook wel bekend als de Peace Garden State, is één van de staten in de Verenigde Staten. De staat grenst aan Montana, Minnesota en South Dakota en in het noorden aan Canada. De oppervlakte van de staat is ongeveer 184.000 vierkante meter en er wonen zo’n 684.000 mensen.

De bekendste steden in North Dakota

De hoofdstad van North Dakota is Bismarck, die ligt aan de Missouririvier. Het is niet de grootste stad van North Dakota, want dat is Fargo. Een andere grote stad is Grand Forks. Andere bekende steden zijn Minot en West Fargo. Het plaatsje Rugby in de staat is het geografische middelpunt tussen de oost en de westkust van de VS. De staat is onderverdeeld in 53 county’s.

Geschiedenis van North Dakota

Net als South Dakota werd North Dakota vroeger ook bevolkt door indianenstammen. Dezelfde als in de zuidelijke staat, namelijk de Lakota, ook wel bekend als de Dakota of de Sioux. De regio was daarna een kolonie van Frankrijk. Een gedeelte van de staat kwam in 1803 weer in handen van de Verenigde Staten door een transactie onder de naam Louisiana Purchase. Bij deze transactie verkochten de Fransen een groot gebied aan de Verenigde Staten terug voor 15 miljoen dollar. In 1818 werd er een verdrag gesloten met de Engelsen, waardoor ook de rest van North Dakota in handen was van de VS. Op 2 november 1889 werd het officieel de 39e staat van de Verenigde Staten.

bizons

Bezienswaardigheden in North Dakota

Als je van natuur houdt, dan is deze staat een ideale plek om te bezoeken. In het westen van de staat vind je het Theodore Roosevelt National Park. Badlands en prairies zijn de kenmerken voor dit park, dat bestaat uit drie gescheiden gebieden. Het gebied is ruig met uitgestrekte grasvlaktes. Het park is naar de Amerikaanse president vernoemd omdat hij hier vroeger een ranch had. In het gebied leven onder andere Amerikaanse bizons, mustangs, prairiehonden en coyotes. De heuvels van de Turtle Mountains zijn erg populair onder wandelaars.

Cultuurliefhebbers kunnen terecht in de plaats Fargo. In de stad vind je veel musea en theaters en er worden regelmatig festivals en sportevenementen georganiseerd. De film Fargo gaat over het plaatsje in North Dakota, maar is hier niet opgenomen. De opnames vonden voor een groot deel plaats in Minnesota.

badlands NP
Badlands National Park

Tijdsverschil in en reizen naar North Dakota

In de staat kennen ze twee verschillende tijdzones. De staat behoort tot Central Standard Time, behalve het zuidwesten dat in de Mountain Standard Time valt. Het is hier 7 uur vroeger dan in Nederland en in het zuidwesten 8 uur vroeger. Door de zomer- en wintertijd is het tussen de tweede en laatste zondag van maart en tussen de laatste zondag in oktober en de eerste zondag in november 6 uur vroeger in North Dakota en 7 uur vroeger in het zuidwesten. Wanneer je naar de hoofdstad Bismarck vliegt vanaf Schiphol, doe je er ongeveer 14 uur over, met een tussenstop. Je kunt ook naar Fargo vliegen, wat iets minder lang duurt (ongeveer 13 uur).

Klimaat

In de wintermaanden kan het soms extreem koud worden (tot -19 graden) en in de zomer wordt het maximaal ongeveer 30 graden. De staat heeft twee klimaten – een gematigd landklimaat en een koud steppeklimaat – die in elkaar overlopen. Het weer kan van week tot week flink verschillen.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance SEO-tekstschrijver en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben gek op Las Vegas, Boston en natuurlijk New York City, maar ontdek ook graag de Nationale Parken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *