Home Over de VS Normen en waarden in Amerika
Normen en waarden in Amerika

Normen en waarden in Amerika

0
0

In de VS spelen normen en waarden, in het Engels morals and values, een hele grote rol in het leven van Amerikanen. Zoals wij hier in Nederland geldende normen en waarden kennen, zijn Amerikanen nog veel strenger in het volgen van hun normen en waarden. Maar wat zijn deze morals and values nou eigenlijk in de VS? En waar komen ze vandaan?

Normen en waarden in Amerika: religie

De VS is een land waar religie nog steeds een hele grote rol speelt. Waar inmiddels meer dan de helft van de Nederlanders niet meer in God gelooft of zich niet aan een religie bindt, zijn de Verenigde Staten een heel gelovig land. Het christendom in de VS is nog steeds de grootste religie: ruim 70% van de inwoners noemen zichzelf christen. Natuurlijk worden de verschillen in gradaties steeds groter door de grote toestroom van immigranten, maar de normen en waarden van het land vloeien wel voor een groot deel voort uit het christendom. Dit heeft ook grote invloed op de gedragingen van mensen.

De 10 Geboden zijn een paar duizend jaar oud, maar veel hiervan geldt natuurlijk nog steeds:

Honor your father and your mother.

You shall not murder.

You shall not commit adultery.

You shall not steal.

Je familie is het belangrijkst

Je familie is heilig en daar doe je alles voor. Het gezin als hoeksteen van de samenleving. Als je 80 uur moet werken bij twee verschillende banen om je kinderen te onderhouden, dan doe dat.

10 core values in Amerika

Behalve deze waarden, zijn andere normen en waarden in de VS bijvoorbeeld gelijkheid, individualisme, concurrentie en focus op prestatie. Dit uit zich op verschillende manieren en het feit dat dit eigenlijk waarden zijn, maar hier nog veel haken en ogen aan zitten, zorgt nog weleens voor problemen.

Individualisme

Op de werkvloer is het ieder voor zich, er wordt minder gewerkt voor een gezamenlijk doel. Men werkt voor zijn of haar gezin. Buiten het werk om is het dan ook minder gebruikelijk om veel samen te doen. Dit is een grote tegenstelling tot bijvoorbeeld andere culturen in Azië of Zuid Amerika.

Concurrentie en prestatie

Dit kennen we op scholen, in de sport, maar ook op de werkvloer. Amerikanen hechten veel waarde aan het neerzetten van een goede prestatie. Je wordt op een voetstuk gezet als je iets bereikt hebt. Ook is concurrentie daardoor sterk – iedereen wilt iets presteren en de beste zijn. Op school en bij de sportclub wordt al van jongs af aan geleerd dat concurrentie gezond is en je er hard voor moet werken om iets te presteren. Sport op de middelbare school is daar een goed voorbeeld van. De work ethic van jonge Amerikanen wordt hier op de proef gesteld.

Foto en copyright: Erik Drost/Flickr
Een potje American Football. Foto en copyright: Erik Drost/Flickr

Gelijkheid

Een groot probleem in de samenleving. Sinds een paar decennia wordt er nadruk gelegd op gelijkheid, maar in de werkelijkheid is daar nog veel te verbeteren: het bereiken van échte gelijkheid tussen rassen en gelijkheid tussen mannen en vrouwen ligt nog in de toekomst.

Normen en waarden: say please and thank you

Een alledaagse norm dat veel invloed heeft op gedrag is beleefdheid. Het is onbeleefd als je geen alsjeblieft en dankjewel zegt. Dit is ook in andere landen zo, maar in de VS geldt dit zelfs nog sterker. Als je niest in gezelschap, dan hoor je waarschijnlijk ‘bless you‘.

How are you?

‘Hi, how are you?’ Een standaard opmerking van winkelbediendes, obers en anderen die je helpen. Je hoeft heus niet je hele levensverhaal te vertellen, maar je kunt altijd netjes antwoorden met: ‘Fine, and you?’ Of: ‘I’m fine, thanks’.

Patriottisme

Vaderlandsliefde is in de VS heel gewoon. Waar wij dit in Europa een moeilijk onderwerp vinden, is dat daar aan de orde van de dag. Alles draait om de Stars and Stripesde Amerikaanse vlag is voor velen heilig en staat voor alle normen en waarden en natuurlijk voor hun vrijheid.

Noëlle Vanwege mijn roots en vele reizen naar Amerika heb ik veel over het land te vertellen. Ik heb er gewoond en gewerkt; het zit in mijn bloed. Naast mijn leven als zzp'er, hou ik van country muziek en American Football. Ik ben elk jaar in Los Angeles en omgeving te vinden met mijn wederhelft en samen cruisen we regelmatig door het Caribisch gebied vanuit Amerika.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *