Home Over de VS Normen en waarden in Amerika: wat is normaal?
Normen en waarden in Amerika: wat is normaal?

Normen en waarden in Amerika: wat is normaal?

0
1

In de VS spelen normen en waarden, in het Engels morals and values, een hele grote rol in het leven van Amerikanen. Zoals wij hier in Nederland geldende normen en waarden kennen, zijn Amerikanen nog veel strenger in het volgen hiervan. Maar wat zijn deze normen en waarden in Amerika dan? En waar komen ze vandaan? Daarover lees je in dit artikel.

Normen en waarden in Amerika: religie

De VS is een land waar religie nog steeds een hele grote rol speelt. Waar inmiddels meer dan de helft van de Nederlanders niet meer in God gelooft of zich niet aan een religie bindt, is men in Amerika nog heel gelovig. Het christendom in de VS is nog steeds de grootste religie: ruim 70% van de inwoners noemen zichzelf christen. Natuurlijk worden de verschillen in gradaties steeds groter door de grote toestroom van immigranten, maar de normen en waarden in Amerika vloeien wel voor een groot deel voort uit het christendom. Dit heeft ook grote invloed op de gedragingen van mensen.

Normen en waarden in Amerika: je familie is het belangrijkst

Je familie is heilig en daar doe je alles voor. Het gezin als hoeksteen van de samenleving. Als je 80 uur moet werken bij twee verschillende banen om je kinderen te onderhouden, dan doe je dat.

10 core values in Amerika

Er zijn tien andere belangrijke normen en waarden in Amerika. dit noemen we ook wel de core values. Ze richten zich op gelijkheid, individualisme, concurrentie en focus op prestatie bijvoorbeeld. Dit uit zich op verschillende manieren en het feit dat dit eigenlijk waarden zijn, maar hier nog veel haken en ogen aan zitten, zorgt nog weleens voor problemen.

Individualisme

Op de werkvloer is het ieder voor zich, er wordt minder gewerkt voor een gezamenlijk doel. Men werkt voor zijn of haar gezin. Buiten het werk om is het dan ook minder gebruikelijk om veel samen te doen. Dit is een grote tegenstelling tot bijvoorbeeld andere culturen in Azië of Zuid-Amerika.

Concurrentie en prestatie

Dit kennen we op scholen, in de sport, maar ook op de werkvloer. Amerikanen hechten veel waarde aan het neerzetten van een goede prestatie. Je wordt op een voetstuk gezet als je iets bereikt hebt. Ook is concurrentie daardoor sterk – iedereen wilt iets presteren en de beste zijn. Op school en bij de sportclub wordt al van jongs af aan geleerd dat concurrentie gezond is en je er hard voor moet werken om iets te presteren. Sport op de middelbare school is daar een goed voorbeeld van. De work ethic van jonge Amerikanen wordt hier op de proef gesteld.

Gelijkheid

Een groot probleem in de samenleving. Sinds een paar decennia wordt er nadruk gelegd op gelijkheid, maar in de werkelijkheid is daar nog veel te verbeteren: het bereiken van échte gelijkheid tussen rassen en gelijkheid tussen mannen en vrouwen ligt nog in de toekomst.

Normen en waarden in Amerika: please and thank you

Een alledaagse norm dat veel invloed heeft op gedrag is beleefdheid. Het is onbeleefd als je geen alsjeblieft en dankjewel zegt. Dit is ook in andere landen zo, maar in de VS geldt dit zelfs nog sterker. Als je niest in gezelschap, dan hoor je waarschijnlijk ‘bless you‘.

Lees ook: Fooi in Amerika. Hoeveel geef je?

How are you?

‘Hi, how are you?’ Een standaard opmerking van winkelbediendes, obers en anderen die je helpen. Je hoeft heus niet je hele levensverhaal te vertellen, maar je kunt altijd netjes antwoorden met: ‘Fine, and you?’ Of: ‘I’m fine, thanks’.

Preutsheid

Woorden als ‘fuck’ worden geblurd op de radio en weggepiept op televisie. Ook blote lichaamsdelen zul je niet snel op televisie zien. Amerikanen zijn over het algemeen vrij preuts. Het is netjes om hier rekening mee te houden.

Patriottisme

Vaderlandsliefde is in de VS heel normaal. Waar wij dit in Europa een moeilijk onderwerp vinden, is dat daar aan de orde van de dag. Alles draait om de Stars and Stripes: de Amerikaanse vlag is voor velen heilig en staat voor alle normen en waarden in Amerika en natuurlijk voor hun vrijheid.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Noëlle Meer dan 20 reizen naar de VS achter de rug en ik ken Los Angeles als mijn broekzak: het zit in mijn bloed. Naast mijn leven als zzp'er, hou ik van reizen, country muziek en American Football. Ik deel graag mijn ervaringen en kennis met jou!

Comment(1)

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *