New York, the Empire State van NYC

New York, the Empire State van NYC

New York, the Empire State van NYC

0
0

New York is de derde meest bevolkte staat van de Verenigde Staten. Er wonen ruim 20 miljoen inwoners op een oppervlakte van 141.205 vierkante meter. De naam van de staat doet ons meteen denken aan de grootste stad van de VS, New York City, die deel uitmaakt van deze staat. De staat grenst aan New Jersey, Pennsylvania, Connecticut, Massachusetts, Vermont en heeft ook een maritieme grens met Rhode Island. Daarnaast grenst de staat aan de Canadese provincies Ontario en Quebec.

De bekendste steden in New York

NYC is de meest bekende stad van de staat en misschien ook wel van de Verenigde Staten. Je zou verwachten dat dit ook meteen de hoofdstad van de staat is, maar dat is niet zo. De hoofdstad is de stad Albany. Andere bekende steden zijn Buffalo, Rochester en Syracuse. De staat is onderverdeeld in 62 county’s.

new york city
Natuurlijk is New York City de bekendste stad van New York State

De grootste bezienswaardigheid in de staat is natuurlijk de plaats New York City (ook wel The Big Apple of The City That Never Sleeps). In deze stad vind je onder andere het bekende Vrijheidsbeeld, Empire State Building, Times Square, Wall Street en Central Park. Jaarlijks bezoeken zo’n 46 miljoen toeristen deze wereldstad.

Geschiedenis van de staat

De eerste onofficiële inwoners van de staat waren indianen. De staat New York was eerst een Nederlandse kolonie, onder de naam Nieuw-Nederland. Veel steden hadden toen een andere naam, waaronder NYC, die door de Nederlands gesticht was en Nieuw-Amsterdam werd genoemd. Rond 1660 kwamen de Engelsen aan de macht, die Nieuw-Amsterdam veranderden in New-York. In de achttiende eeuw kwam de staat in opstand tegen de Britten. Op 26 juli 1788 werd New York officieel, als elfde, een staat van de Verenigde Staten.

Adirondack Mountains
Adirondack Mountains in de staat New York

Bezienswaardigheden in de staat

Naast NYC – waar we ongetwijfeld nog heel veel over zullen schrijven – heeft de staat nog veel meer te bieden. Je kunt er namelijk ook de schoonheid van de natuur bekijken. De bekendste watervallen ter wereld, de Niagara Falls, liggen op de grens van de Verenigde Staten en Ontario, een provincie in Canada. Dit is een National Heritage Area. Je kunt de watervallen met een boottocht bezoeken – samen met honderden anderen op een boot gekleed in een blauwe poncho.

lake placid in new york
Lake Placid

In het noordoosten van de staat vind je de Adirondack Mountains, waar de hoogste berg ruim 1600 meter is. In dat gebied ligt ook het meer Lake Placid, bekend van de Olympische Winterspelen van 1932 en 1980.

Tijdsverschil in en reizen naar New York

In de staat maken ze gebruik van de Eastern Standard Time. Hierdoor is het zes uur vroeger dan in Nederland. Tussen de tweede en laatste zondag van maart en tussen de laatste zondag in oktober en de eerste zondag in november is het 5 uur vroeger. Wanneer je rechtstreeks van Schiphol naar NYC vliegt, doe je er 8 tot 8 en een half uur over. Dit is ook één van de goedkoopste vluchten naar Amerika, omdat er elke dag veel vluchten naar de stad vertrekken vanuit Nederland.

Tip: vergelijk je ticketprijzen naar New York met Vliegtickets.nl!

niagara falls new york
Bevroren Niagara Falls

Klimaat

De staat kent een zeeklimaat, maar ook landklimaten. De zomers zijn vaak warm en soms zeer warm en vochtig (30 graden), de winters zijn koel tot koud (-3 graden). Het weer in de staat kan heel extreem en wispelturig zijn, wat komt door de ligging bij zee en de invloed daarvan. Het komt zelfs weleens voor dat orkanen de kust bereiken.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance SEO-tekstschrijver en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben gek op Las Vegas, Boston en natuurlijk New York City, maar ontdek ook graag de Nationale Parken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *