Home Over de VS New Jersey, the Garden State en thuis van Princeton
New Jersey, the Garden State en thuis van Princeton

New Jersey, the Garden State en thuis van Princeton

0
0

New Jersey is een staat in het oosten van de VS. Het is tevens de meest dichtstbevolkte staat. De oppervlakte beslaat 22.000 vierkante meter en er wonen bijna 9 miljoen mensen. De staat ligt aan de Atlantische Oceaan en grenst aan de staten New York, Pennsylvania en Delaware. De bijnaam the Garden State heeft New Jersey te danken aan de vruchtbare grond in het gebied. Het is nu één van de meest geïndustrialiseerde staten in Amerika.

Geschiedenis van New Jersey

Vroeger was New Jersey nog een Zweedse kolonie onder de naam Nieuw-Zweden. De bevolking bestond vooral uit Zweden en Finnen. In 1655 veroverden de Nederlanders het gebied vanuit de kolonie Nieuw-Nederland. Op 12 maart 1664 werd het een privékolonie van de Britten Lord Berkeley en Sir George Carteret. James, de hertog van York, heeft hen het gebied gegeven. Daarna vestigden zich vooral veel kolonisten uit New England zich in de staat. Het westen van New Jersey werd in 1673 verkocht aan een groep Quakers. Tussen 1674 en 1702 bestond de Garden State uit twee provincies: East Jersey en West Jersey. Uiteindelijk kwam de staat in opstand tegen de Britse overheersing. Op 18 december 1787 werd het formeel de derde staat van de Verenigde Staten.

Tip: vergelijk ticketprijzen en boek je ticket naar New Jersey via Vliegtickets.nl!

new kersey skyline

De bekendste steden

De hoofdstad Trenton werd in 1790 als hoofdstad van deze staat benoemd. De stad heeft ongeveer 84.000 inwoners. Nabij Trenton, in Elizabeth, ligt de beroemde Princeton University. Newark is een stad die meer inwoners telt dan de hoofdstad Trenton. Hier wonen ongeveer 278.000 mensen. Newark wordt vaak gegroepeerd met New York City, zogenaamd zouden de twee steden de megacity vormen. Met megacity wordt een grootstedelijk gebied met meer dan 10 miljoen inwoners aangeduid. Een andere bekende stad in New Jersey is Atlantic City. New Jersey is onderverdeeld in 21 county’s.

cape may in new jersey
Kleurrijke huizen in Cape May

Bezienswaardigheden in New Jersey

Er zijn een aantal bekende plekken in de staat die de moeite waard zijn om te bezoeken. De beroemde kustlijn van New Jersey heet de Jersey Shore. Deze is vooral bekend geworden door de gelijknamige foute MTV-serie. De kustlijn is 227 kilometer lang. Je vindt hier allerlei gezellige kustplaatsen. De kust van Jersey loopt van Sandy Hook tot aan het plaatsje Cape May. Als je in de staat bent, ga dan zeker even naar deze plek toe. Cape May is één groot monument. De stad Atlantic City wordt ook wel het Las Vegas of the East genoemd. Op deze plek vindt je veel casino’s. Ben je 21 jaar of ouder, dan kun je zelf ook een gokje wagen.

New Jersey Atlantic City
De kustlijn van Atlantic City aan de Jersey Shore

Naast the shore is het leuk om de Universiteit van Princeton te bezoeken in het plaatsje Elizabeth. In de staat vind je geen nationale parken. Wel zijn er veel bosvlaktes te vinden in de staat. Het bekende Newark International Airport ligt ook in New Jersey. Veel reizigers voor New York komen ook aan op dit vliegveld. Vanaf hier reis je in een half uurtje naar het centrum van Manhattan.

New Jersey Princeton
Princeton University

Tijdsverschil in en reizen naar New Jersey

In New Jersey hanteren ze de Eastern Standard Time. Hierdoor is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Tussen de tweede en laatste zondag van maart en tussen de laatste zondag in oktober en de eerste zondag in november is het 5 uur vroeger in New Jersey. Wanneer je rechtstreeks vliegt vanaf Schiphol naar Newark, doe je er ongeveer 9 uur over. Je vliegt dan naar Newark International Airport.

Klimaat

De staat kent een warm zeeklimaat. De zomers zijn warm en relatief vochtig en de winters zijn matig en niet zeer koud. Landinwaarts kunnen de temperaturen vaak de 30 graden overschrijden en langs de kust is het vaak enkele graden koeler.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Danique Journalist, tekstschrijver en blogger die al jaren droomt van een bezoekje aan New York City. Nog nooit buiten Europa geweest, maar de eerste verre reis gaat zeker naar Amerika. Tot die tijd schrijf ik graag over dit bijzondere land en sta ik regelmatig in de keuken om Amerikaanse recepten klaar te maken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *