Home Over de VS Geschiedenis Nederlandse namen in New York: de oorsprong
Nederlandse namen in New York: de oorsprong

Nederlandse namen in New York: de oorsprong

0
1

Als je in New York rondloopt, dan kom je heel wat Nederlandse namen tegen. Er zijn heel wat Nederlandse namen in New York City. Dat is niet zo vreemd, aangezien het eiland Manhattan in 1662 een Nederlandse kolonie was. De Nederlanders kochten het eiland voor 60 gulden van indianen en stichtten een grote kolonie die zich uitstrekt van New Hampshire in het noorden tot aan de kust van Maryland in het zuiden. Het gebied werd Nieuw-Nederland genoemd en in 1625 werd Nieuw-Amsterdam (New York City) gesticht als hoofdstad van dit gebied. Wij zetten een aantal Nederlandse namen in New York voor je op een rijtje.

Laatste update: 19-05-2022

Nederlandse namen in New York

Toen New York City een kolonie was van Nederland, heette het bekende Brooklyn nog Breukelen. Andere Nederlandse namen in die tijd waren Jonas Bronck’s boerderij, wat we nu beter kennen als de Bronx en Vlissingen (Flushing). Ook Coney Island, Staten Island en Block Island zijn afgeleid van een Nederlandse naam. De Nederlanders gaven namen als Conyne Eylandt (‘konijneneiland’) en Staten Eylandt. Block Island is vernoemd naar de Nederlandse ontdekkingsreiziger Adriaen Block.

Kaart van Nieuw Amsterdam in 1662. uit: Old Dirck Storm's Book

Lees ook: Yankees, cookies en dollars van Nicoline van der Sijs

Nederlandse namen van dorpen en steden in New York

Er zijn ook een aantal dorpen in de regio New York waarvan de naam ons heel bekend voorkomt. Rotterdam en Amsterdam liggen bijvoorbeeld ook in de Verenigde Staten, net als het plaatsje Holland in Michigan. Andere Nederlandse dorpen in Amerika zijn Kinderhook, Nassau, Rensselear, Ghent, Watervliet, Barneveld en Guilderland.

coney island nederlandse namen in new york
Coney Island was vroeger Conyne Eylandt, oftewel: konijneneiland

Nederlandse namen in New York

Niet alleen bepaalde wijken of plaatsen herinneren ons aan de Nederlandse kolonie, maar er zijn ook een aantal bekende Nederlandse straatnamen in New York. Het bekende Broadway is afgeleid van Breede Wegh. Ook Bridge Street (toen nog Brugweg) is een Nederlandse naam in New York, want aan het einde van de straat liep er een brug over een gracht. De naam van het zakencentrum in New York, Wall Street, komt van het Nederlandse Walstraat. In de tijd van de Nederlandse kolonie liep hier een muur, die Nieuw-Amsterdam moest beschermen tegen indianen en de Engelsen. Bowery Lane is vernoemd naar bouwerijen. Zo werden boerderijen vroeger genoemd.

Bushwick kenden ze in de Verenigde Staten vroeger als Boswijk en wat nu Harlem is, was vroeger het door Peter Stuyvesant gestichtte Nieuw-Haarlem. Één van de oudste straten in New York is Stuyvesant Street. En dit zijn maar enkele van de vele namen Nederlandse namen in New York.

Lees ook: Nederlands New York: een reisgids naar het erfgoed van Nieuw Nederland van Gajus Scheltema en Heleen Westerhuijs

Meer Nederlandse straatnamen in New York

 • Battery Island in Manhattan (een eiland waar vroeger een batterij kanonnen stond)
 • Beekman Street (vernoemd naar Willem Beekman, penningmeester van de WIC, voormalige burgemeester van New York en gouverneur van Delware en Pennsylvania)
 • Yonkers (jonker, jonkheren)
 • Spuyten Duyvil Creek (Spuitende Duivel, een gevaarlijk water in de Bronx)
 • Long Island (Lange Eylandt)
 • Hempstead (Heemstede)
 • Greenwich Village (Grenen wijk)
 • Gerritsen Beach en Gerritsen Creek (vernoemd naar Wolphert Gerretse, een Nederlandse kolonist)
 • Rikers Island (vernoemd naar Nederlandse kolonist Abraham Rycken)
 • Nassau Street (eerst Kip Street, vernoemd naar een Nederlandse familie van kolonisten, maar later vernoemd naar de koninklijke familie)

Tip: Direct een goedkoop hotel boeken in New York City

nederlandse namen in new york wall street en broadway
Zowel Wall Street als Broadway heeft een Nederlandse oorsprong

Nederlandse woorden in de Amerikaanse taal

Hoewel er steeds meer wordt gesproken over het ver-Engelsen van de Nederlandse taal, zijn er heel veel woorden in de Amerikaanse taal die zijn afgeleid van het Nederlands. Het woord yankee is oorspronkelijk een scheldwoord, gebruikt door Britse kolonisten die de inwoners van Nieuw-Nederland zo noemden. Waarschijnlijk is het woord afgeleid van de Nederlandse naam Jan-Kees. Andere Nederlandse woorden in Amerika zijn bijvoorbeeld waffle (wafel), cole-slaw (koolsla), stoop (stoep), spook (spook), winkelhawk (winkelhaak), scup (schop), boss (baas) en spree (sprei).

Lees ook: Van Jan Kees tot Yankees in New York van Pascal Theunissen

Nederlandse feestdag in Amerika

De Nederlanders hebben ook nog een belangrijke feestdag overgedragen naar de Amerikaanse cultuur. De bekende Santa Claus is namelijk een verbastering van de Nederlandse Sinterklaas. In het begin vierden alleen de Nederlanders Sinterklaas, maar uiteindelijk namen ook andere kolonisten dit (kinder)feest over. Wel werd Santa Claus verschoven naar Kerstmis.

Lees ook: Op zoek naar Nederlandse New York van Jaap Jacobs

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance SEO-tekstschrijver en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben gek op Las Vegas, Boston en natuurlijk New York City, maar ontdek ook graag de Nationale Parken.

Comment(1)

 1. Zeer interessante verzameling. Ik ben trots op onze voorvaderen die met hun durf en onderneminskracht dit allemaal opbouwden.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *