Mijnindustrie Amerika en het bezoeken van ghosttowns

Mijnindustrie Amerika en het bezoeken van ghosttowns

Mijnindustrie Amerika en het bezoeken van ghosttowns

0
0

Sinds het koloniale tijdperk is de mijnbouw in de Verenigde Staten actief, maar in de 19e eeuw werd de mijnindustrie Amerika pas echt belangrijk. Er zijn verschillende soorten mijnen in de VS waar goederen gewonnen worden, waaronder goudmijnen, zilvermijnen, kopermijnen en kolenmijnen.

Mijnindustrie Amerika: goudkoortsen in de VS

De Carolina Gold Rush is de eerste goudkoorts in Amerika. In 1799 werd goud ontdekt in North Carolina. Pas een paar jaar later werd dit bekend onder het grotere publiek, waardoor mensen naar North Carolina trokken vanuit andere staten. De tweede goudkoorts in Amerika was de Georgia Gold Rush. Deze overschaduwde de vorige goudkoorts in North Carolina en begon in 1829. In het begin van 1840 werd het steeds moeilijker om goud te vinden.

mijnindustrie amerika

Veel mijnwerkers uit Georgia trokken naar het westen toen er goud werd gevonden in de Sierra Nevada. Daarmee begon in 1848 de California Gold Rush. James Wilsom Marshall was degene die goud vond in dit gebied. De goudkoorts had veel gevolgen voor Californië. Doordat veel mensen naar het gebied trokken, steeg het inwonersaantal van San Francisco tussen 1847 en 1870 van 500 naar 150.000. Kleine nederzettingen groeiden uit tot grote steden. De staat werd onlosmakelijk verbonden met goud, waardoor het door veel mensen werd gezien als een plek voor een nieuw begin, waar je rijk kon worden.

Mijnindustrie Amerika: het begin van de Colorado Gold Rush

In juli 1858 begon de Pike’s Peak Gold Rush, ook wel Colorado Gold Rush genoemd. Een geschatte 100.000 goudzoekers maakten deel uit in één van de grootste goudkoortsen in de geschiedenis van Noord-Amerika. Holcomb Valley, wat ligt in de San Bernardino Mountains, was de plaats van de meeste goudmijnen in Zuid-Californië. De vallei is vernoemd naar William F. Holcomb, die in 1860 goud vond op deze plek.

De Black Hills Gold Rush

De Black Hills Gold Rush vond plaats in Dakota Territory. De goudkoorts begon in 1874 en bereikte het hoogste punt in 1876 en 1877. De Mount Baker Gold Rush (1897 tot midden 1920) vond plaats in Whatcom County. Het gebied werd overspoeld door goudzoekers. In Alaska vond ook een goudkoorts plaats, namelijk in Nome (de Nome Gold Rush). Deze vond ongeveer plaats rond 1899 tot 1909. Het is gescheiden van andere goudkoortsen, omdat goud hier heel gemakkelijk te krijgen was. Het meeste goud lag in het strandzand en kon zonder enige claim verkregen worden. Nog een goudkoorts in Alaska was die in Fairbanks. De Fairbanks Gold Rush vond plaats in het begin van de twintigste eeuw.

Hedendaagse mijnindustrie Amerika

Op sommige plekken in Amerika wordt nog steeds gemijnd naar goud. Al acht seizoenen lang worden de mannen in verschillende mijnen in Alaska gevolgd, in Discovery Channel’s Gold Rush: Alaska. Kun je direct zien hoe zwaar het is.

Andere mijnen in Amerika

Naast de goudmijnen, zijn er ook nog heel veel andere mijnen overgebleven van de mijnindustrie in Amerika. Een grote industrie is de kolenwinning in Amerika. Aan het eind van de 19e eeuw en begin van de 20e eeuw was steenkool een dominantie energiebron in de VS. Het is nu nog steeds een belangrijke bron van energie. Ook de kopermijnen zijn een belangrijke industrie in de VS. Dit is vooral sinds de opkomst van de northern Michigan copper district in 1840. De VS is de vierde grootste koperproducent na Chili, China en Peru.

Het mijnen van ijzererts in Amerika

Na goud en koper was ijzererts ook erg winstgevend voor de VS. IJzererts werd gewonnen uit negen actieve mijnen en drie drooglegging operaties in Michigan, Minnesota en Utah. Daarnaast zijn er ook zilvermijnen in het land aanwezig. Dit begon op grootse schaal met de ontdekking van de Comstock Lode in Nevada in 1858. Vandaag de dag is er nog steeds zilver mijnbouw in de VS. In de Verenigde Staten wordt ook uranium gewonnen, waarvan het grootste deel in de staat Wyoming. Tot slot is Amerika de vijfde grootste zinkproducent van de wereld. De meeste zink komt van de Red Dog mijn in Alaska.

mijnindustrie amerika
Een oude mijn in Arizona

Ghosttowns in Amerika

Op veel plekken in de VS kom je ghosttowns tegen: stadjes waar niemand meer woont en je enkel nog wat oude gebouwen ziet uit de periode van de mijnindustrie in Amerika. Calico Ghost Town is zo’n spookstad. Het werd gesticht in 1881 als zilvermijnstad en op het hoogtepunt woonde er 1200 mensen. Na 1890 had het mijnen van zilver geen zin meer, omdat de prijs was gekelderd. Toen in 1907 ook het mijnen naar borax stopte, verliet iedereen de stad. Calico ligt in de Mojavewoestijn, vlak bij Barstow en is echt een bezoekje waard.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance SEO-tekstschrijver en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben gek op Las Vegas, Boston en natuurlijk New York City, maar ontdek ook graag de Nationale Parken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *