Michigan, the Wolverine State

Michigan, the Wolverine State

Michigan, the Wolverine State

0
0

Michigan is een staat in het noorden van de VS. Deze staat is omgeven door meren en grenst aan vier van de vijf Great Lakes van Amerika. Dit geeft de staat de tweede bijnaam ‘Great Lakes State’. De hoofdstad van Michigan is Lansing en de meest bekende stad in de staat is Detroit. Die stad wordt ook wel ‘Motor City’ genoemd vanwege het feit dat er vele autofabrieken gevestigd waren.

Geschiedenis van Michigan

Michigan werd vroeger bewoond door verschillende Native American stammen, voordat de Fransen delen van Noord-Amerika veroverden, waaronder dit gebied. De eerste Fransman kwam in Michigan aan in 1618. Vijftig jaar later vestigden de Fransen zich permanent. Een kleine eeuw later werden de Fransen verdreven door de Britten na de Franse en Indiaanse Oorlog (1754-1763). Niet veel later, na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, behoorde het gebied tot de V.S. Nu zijn de Indiaanse invloeden nog rijkelijk in de staat aanwezig, met steden genaamd Dowagiac, Paw Paw en Mattawan.

Bijna de helft bestaat uit water

Michigan heeft een oppervlakte van 250.000 vierkante kilometer, maar 41 procent hiervan is water. In totaal wonen er zo’n 10 miljoen inwoners in de staat. De staat is opgedeeld in twee schiereilanden, het zuidelijke eiland The Mitten en het noordwestelijke eiland The Upper Peninsula.

Pictured Rocks National Lakeshore

The Wolverine State

Het is niet helemaal duidelijk waar de bijnaam The Wolverine State vandaan komt. Er zijn meerdere theorieën:

  • Veel mensen denken dat de staat vernoemd is naar Wolverines, de Veelvraat. Volgens het Michigan Historical Center is het echter helemaal niet bewezen dat er Veelvraten op het schiereiland leefden.
  • Er zijn mensen die denken dat inwoners van de staat Ohio de bijnaam hebben bedacht, tijdens een oorlog tussen de staten Ohio en Michigan, de Toledo war. Hoewel er geen schoten zijn gelost, zouden inwoners van Ohio hebben gezegd dat de tegenstanders uit Michigan “…as vicious and bloodthirsty as wolverines” waren.
  • Een andere theorie is dat de Native Indianen zouden hebben gezegd dat degene die hun land bezetten rond 1830, net zo greedy waren als Veelvraten die eten zochten.
michigan

Natuur en waterschappen

Michigan wordt behalve de officiële bijnaam The Wolverine State, ook wel Great Lakes State genoemd. Water omringt de staat en vormt een natuurlijke grens met Canada. Daarnaast zijn er talloze meren en rivieren te vinden. Je bent in Michigan nooit meer dan tien kilometer verwijderd van een bron van water. Zoals we al zeiden grenst de staat aan vier grote meren: Lake Michigan (west), Lake Eerie (oost), Lake Superior (noordwest) en Lake Huron (noordoost). Langs de kustlijnen van de meren vind je heel veel verschillende mooie plekken waar je de rust op kunt zoeken, zoals Sleeping Bear Dunes National Lakeshore en Pictured Rocks National Lakeshore. De staat is verder vlak en groen en doet denken aan het landschap dat we hier in Nederland gewend zijn.

holland michigan

Bezienswaardigheden in Michigan

De stad Hollandin het westen van Michigan, werd in 1847 gesticht door een groep Nederlanders uit Ommen. Holland heeft nog altijd een groot aantal inwoners met Nederlandse roots. Zij spreken de taal niet meer, maar bepaalde spreekwoorden en gebruiken leven nog steeds. Zo is het gebruikelijk in plaats van humid, het woord benauwd te gebruiken. In Holland vind je ook typische windmolens op Windmill Island en is er eens per jaar een tulpenfestival, waar de inwoners hun afkomst gedenken.

Detroit is de grootste en meest bekende stad in de staat. Er wonen zo’n 680.000 inwoners. Detroit grenst in het oosten aan Canada. Ford werd in 1903 in Detroit opgericht en sindsdien stond de stad bekend om de enorme automobielindustrie. Helaas is dit vergane glorie. De stad ging in 2013 bankroet, onder andere omdat de autoindustrie goedkoper werd voortgezet in Azië en de stad leegliep. Ondertussen moest Detroit wel blijven betalen voor ouderen en arbeidsongeschikten. Inmiddels is de stad financieel weer een stuk gezonder en zeker de moeite waard om te bezoeken. Naast de industriële invloeden, kent Detroit ook architectuur en een muziek- en entertainmentindustrie.

Mackinac Island michigan

In het noorden van Michigan ligt het rustige en pittoreske eilandje Mackinac Island. Dit eiland is alleen per veerboot te bereiken. Het geeft je een kijkje in het leven vóór de auto. Er zijn geen auto’s, je kunt je alleen voortbewegen per voet, fiets of paard en wagen. De kustlijn is zo’n dertien kilometer lang.

Tijdsverschil in en reizen naar Michigan

In de gehele staat Michigan is het 6 uur vroeger dan in Nederland. Een uitzondering is tussen de tweede en laatste zondag van maart en de laatste zondag in oktober en de eerste zondag in november: dan is het vijf uur vroeger. In Dickinson County, Gogebic County, Iron County en Menominee is het nog één uur vroeger dan in de rest van de staat. Hier is het tijdsverschil met Nederland 7 uur. Vanaf Amsterdam vlieg je in 9 uur met Delta Airlines, zonder tussenstop, naar Detroit.

Klimaat Michigan

De staat heeft een warm of gematigd landklimaat. De staat kent warme zomers met temperaturen tot gemiddeld 28 graden. De winters zijn koud en zien veel sneeuw. Temperaturen zakken in de maand januari naar gemiddeld -8 graden.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Noëlle Meer dan 20 reizen naar de VS achter de rug en ik ken Los Angeles als mijn broekzak: het zit in mijn bloed. Naast mijn leven als zzp'er, hou ik van reizen, country muziek en American Football. Ik deel graag mijn ervaringen en kennis met jou!

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *