Home Over de VS Feestdagen en tradities Martin Luther King Day
Martin Luther King Day

Martin Luther King Day

0
0

Elke derde maandag van januari wordt in Amerika Martin Luther King Day gevierd. Een feestdag ter ere van dominee en burgerrechtenactivist Martin Luther King, die op 15 januari jarig was. Op Martin Luther King Day is er aandacht voor sociale rechtvaardigheid, demonstraties voor vrede en rassen- en klassengelijkheid.

Het ontstaan van Martin Luther King Day

Na de dood van King in 1968 ontstond het idee om van zijn geboortedag een officiële feestdag te maken. In 1979 introduceerden congreslid John Conyers (een Democraat uit Michigan) en senator Edward Brooke (een Republikein ut Massachusetts) een voorstel voor de feestdag, maar dit kreeg te weinig stemmen. Na jarenlange acties van onder andere Stevie Wonder – met zijn hitnummer Happy Birthday in 1980 – en de Rally for Peace persconferentie in 1981, ontstonden er concrete voorstellen. Zes miljoen mensen tekenden de petitie om een feestdag te maken van de geboortedag van King.

Martin luther king day
President Reagan tekent de wet voor Martin Luther King Day. Naast hem staat Coretta Scott King.

President Ronald Reagan tekende de wet voor Martin Luther King Day op 2 november 1983. Pas tweeënhalf jaar later, op 20 januari 1986, werd de nationale feestdag voor het eerst gevierd. En sinds 2000 in alle staten van Amerika. Het is een officiële feestdag, waarbij medewerkers van de overheid vrij zijn. Ook veel scholen en hogere scholen zijn gesloten, maar degene die open blijven, vieren de boodschap van de dominee. Er zijn veel bedrijven die gewoon open zijn, zoals de meeste restaurants en winkels.

Tradities van Martin Luther King Day

Er zijn eigenlijk maar weinig tradities op Martin Luther King Day. De dag is bedoeld om de burgerrechtenactivist en zijn zienswijze te eren. Rassenongelijkheid is nog steeds niet uitgebannen. Daarom worden er op deze feestdag onder andere vreedzame marsen gehouden en behandelen de scholen die open zijn de visie van King.

Viering met andere feestdagen

In veel staten worden verschillende feestdagen tegelijk met Martin Luther King Day gevierd. Zo wordt Arizona and New Hampshire die dag ook Civil Rights Day gevierd. En in Alabama, Arkansas en Mississippi wordt tegelijkertijd met Martin Luther King Day ook de verjaardag van Robert E. Lee gevierd. Dit was een generaal en opperbevelhebber van de Geconfedereerde Staten van Amerika. In Virginia wordt nu op de vrijdag voor de feestdag Lee-Jackson Day gevierd. Eerder was het Lee-Jackson-King Day.

Martin Luther King Day in de komende jaren

De feestdag wordt de komende jaren op deze dagen gevierd:

  • 20 januari 2020
  • 18 januari 2021
  • 17 januari 2022

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance SEO-tekstschrijver en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben gek op Las Vegas, Boston en natuurlijk New York City, maar ontdek ook graag de Nationale Parken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *