Home Reisgids Staten Florida Klimaat Amerika: New York, Los Angeles en meer
Klimaat Amerika: New York, Los Angeles en meer

Klimaat Amerika: New York, Los Angeles en meer

0
0

Klimaat Amerika

Klimaat Amerika opzoeken? Dat is nog niet zo eenvoudig. In de Verenigde Staten zijn namelijk heel veel verschillende klimaten. Omdat het zo’n groot gebied is, heerst er niet één klimaat in Amerika. Zo heb je bijvoorbeeld bloedhete woestijnen waar Death Valley en Las Vegas in liggen, maar ook regenachtige gebieden met veel neerslag.

Het verschilt heel erg per staat en deel van het land wat voor temperatuur er is en welk klimaat er heerst. De jaargetijden zijn vrijwel hetzelfde als die in Europa, omdat de VS ook op het noordelijk halfrond ligt. In de meeste staten is er dus ook onderscheid tussen de vier seizoenen te maken (lente, zomer, herfst en winter). Wij vertellen je meer over de verschillende klimaten in de Verenigde Staten.

klimaat amerika

Klimaat Amerika: het noordwesten

Over het algemeen kent de VS een landklimaat. Oregon, Washington en Idaho worden tot de Pacific Northwest (noordwesten) gerekend. De grootste steden in dit gebied zijn Portland, Spokane en Seattle. Dit gebied kent een aantal verschillende klimaten. De delen tussen hooggebergtes en de kustgebieden kennen een zeeklimaat, waar het hele jaar door regen valt.

Sneeuw in de bergen

In de hooggebergtes heerst er een bergklimaat, waar het veel sneeuwt en vaak koud is. De streken ten oosten van de bergen hebben een steppe- of droogklimaat. Hier valt weinig neerslag en bestaat het land vooral uit droge, uitgestrekte vlaktes. Hoe verder je naar het noorden gaat, hoe kouder het wordt. Helemaal in het noorden heerst er een subarctisch klimaat, met zeer koude, lange winters en korte, hete zomers. In het binnenland van de Pacific Northwest heerst voor het grootste gedeelte een vochtig-continentaal klimaat.

Klimaat Amerika: het midden-zuiden en midden-westen

Het midden-zuiden in Amerika kent een broeierig en warm klimaat. In dit deel liggen staten zoals Californië, Montana, Nevada, Wyoming, Colorado, Utah en een deel van Idaho. Staten die tot het midden-westen worden gerekend zijn North Dakota, South Dakota, Nebraska, Iowa, Illinois, Minnesota, Indiana, Wisconsin en Michigan. De zomers in dit gebied zijn zeer warm, maar de winters zijn ook erg koud. In deze gebieden kan veel sneeuw vallen. De meeste staten kennen ook vier seizoenen.

Hete zomers, koude winters in Chicago

In Chicago heerst er ook een warm klimaat. De winters zijn enorm koud, waarbij de temperaturen soms niet boven het vriespunt uit komen. De gemiddelde zomertemperaturen liggen ongeveer rond de 30 graden Celsius.

klimaat amerika
Zomer in Chicago

Een mediterraan klimaat van San Diego tot San Francisco

In het grootste deel van Californië heerst er een mediterraan klimaat, waarbij de zomers warm en de winters mild zijn. Dit geldt voor steden als Los Angeles, San Francisco en San Diego, maar ook voor Las Vegas in Nevada. De gemiddelde maximumtemperatuur in Californië bedraagt zo’n 32 graden Celsius, in Los Angeles is de gemiddelde maximumtemperatuur in de zomer 24 graden Celsius.

Aan de kust is het koeler

In de Sierra Nevada heerst er een bergklimaat, waardoor het er in de winter vrij koud is en er ook sneeuw valt. Het kan nog wel eens afkoelen in bijvoorbeeld San Francisco, in het noordelijke deel van de staat Californië en aan de kust. Houdt dus rekening met koele mistwolken.

Klimaat Amerika: het zuidwesten en zuidoosten

In het zuidwesten van Amerika liggen de staten Texas, Oklahoma, New Mexico en Arizona. Grote steden die in deze gebieden liggen zijn San Antonio, Austin, Houston, Oklahoma City en Phoenix. Het zuidwesten is een heel erg warm en vochtig gebied in de Verenigde Staten wat vooral een warm landklimaat kent. Een deel van Texas heeft een steppeklimaat, omdat er maar weinig neerslag valt in een jaar. In het zuidwesten, en dan voornamelijk in Texas en Oklahoma, komen veel tornado’s voor. Ook deze staten kennen veel woestijnen, waar de temperaturen hoog op kunnen lopen. Temperaturen van 40 graden Celsius zijn geen uitzondering in dit deel van de Verenigde Staten.

De staten Arkansas, Virginia, Louisiana en Kentucky behoren tot het zuidoosten. Hier is het erg droog en is de meeste jaargetijden erg warm. In de winters kan het wel gaan vriezen.

Klimaat Amerika: de oostkust

Met de oostkust worden de staten aangeduid die aan de oostelijke kust van de Verenigde Staten liggen. Dit zijn bijvoorbeeld de staten Massachusetts, New York, New Jersey, Virginia, South Carolina, North Carolina, Georgia en Florida. Grote steden die hier liggen zijn New York City, Boston, Miami, Washington D.C. en Philadelphia. In dit uitgestrekte gebied zijn er verschillende types klimaat te vinden. De stad Boston heeft bijvoorbeeld een landklimaat in combinatie met een zeeklimaat.

Net als Nederland: New York

In het noorden is er een gematigd klimaat (bijvoorbeeld in New York City). Het weer in NYC is vergelijkbaar met onze vier seizoenen. De zomers zijn er warm, maar niet extreem heet en de winters zijn hier gematigd tot mild. Hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe warmer het wordt. Het klimaat verandert dan ook steeds een beetje.

Klimaat Philadelphia en Washington D.C.

Philadelphia kent bijvoorbeeld een gematigd vochtig-subtropisch klimaat, met zwoele en hete zomers. Net als in Philadelphia heerst er een vochtig-subtropisch klimaat in Washington D.C.. De zomers zijn warm en de winters koud. Er kan dan ook sneeuw vallen in de winter.

Tropische zomers en winters in Florida

In Florida, het zuidelijkste puntje van de oostkust, heerst er een tropisch klimaat. In Miami bijvoorbeeld zijn de zomers vochtig en heet en de winters zijn ook warm en aan de korte kant. Als je dus wilt genieten van warm weer, het hele jaar door, kun je het beste een bezoekje brengen aan het strand in Miami.

De koudste staat: Alaska

Het zal je niet verbazen: de koudste staat van Amerika is Alaska. Toch kent deze staat ook verschillende klimaten. De hoofdstad Juneau ligt bijvoorbeeld in een gematigd zeeklimaat. Dit deel is meteen het natste en tevens het warmste deel van de staat. Het grootste deel van Alaska heeft een koel landklimaat en het noorden kent een toendraklimaat. Hier kan de temperatuur in de winter ver onder het vriespunt dalen. Zelfs in de zomer stijgt de temperatuur niet ver boven de 0 graden Celsius. In het binnenland kan het in de zomer wel warmer worden. Daar ligt de temperatuur tussen de 20 en 25 graden Celsius.

Tropisch klimaat in Hawaii

Het tegenovergestelde qua klimaat van Alaska is natuurlijk het klimaat op Hawaii. Hawaii kent een tropisch klimaat. Het hele jaar door is het warm op het eiland. Overdag ligt de temperatuur gemiddeld tussen de 24 en 30 graden Celsius. Omdat er altijd een windje staat, worden hoge temperaturen getemperd. Heel erg koud wordt het in de winter niet, alleen op de bergtoppen kan er weleens sneeuw vallen. De gemiddelde wintertemperatuur is 26 graden Celsius. Toch is er een deel van Hawaii waar wel veel regen valt. Dit is vooral aan de noordoostzijde van de eilanden.

klimaat amerika
De Jet Star rollercoaster in Seaside Heights, New Jersey werd door orkaan Sandy in de oceaan geworpen

Tornado’s en orkanen in de VS

Iets wat je in ons kikkerlandje niet zo snel tegenkomt, maar in de Verenigde Staten wel zijn tornado’s en orkanen. Het orkaanseizoen in Amerika loopt van begin juni tot eind oktober. Orkanen komen weleens voor in gebieden zoals Florida en New Orleans, omdat hier warm zeewater is. Tornado Alley is een gebied in Amerika waar veel tornado’s voorkomen, gemiddeld zo’n duizend per jaar. In de staten Texas, Kansas, Florida en Oklahoma kwamen de afgelopen jaren gemiddeld de meeste tornado’s voor. Maar ook in Nebraska, Iowa, Illinois, Missouri, Mississippi en Alabama kan het voorkomen dat er een tornado over het land raast.

Tip: meer uitgebreide klimaat info over Amerika vind je hier.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance SEO-tekstschrijver en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben gek op Las Vegas, Boston en natuurlijk New York City, maar ontdek ook graag de Nationale Parken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *