Home Reisgids Bezienswaardigheden Kerst in New York: vijf bezienswaardigheden
Kerst in New York: vijf bezienswaardigheden

Kerst in New York: vijf bezienswaardigheden

0
0

Kerst in New York is magisch. De lampjes, de ijsbanen, de kerstbomen en prachtige kerstetalages. En gelukkig begint kerst in New York al vroeg. Vanaf half november tot na Oud & Nieuw kun je genieten van deze festive holidays. Deze vijf bezienswaardigheden mag je echt niet missen als je kerst viert in New York.

Laatste update: 12-12-2017

Rockefeller Christmas Tree Lightning
Foto: Rockefeller Christmas Tree Lightning anthonyquintano

De kerstboom bij Rockefeller Center

Elk jaar wordt de kerstboom bij Rockefeller Center opgezet, net als de bijbehorende ijsbaan. Voor mij hét teken van kerst in New York (net als in Home Alone 2). Deze prachtige fijnspar is gemiddeld tussen de 23 en 30 meter hoog. Hij is versierd met 45.000 LED-lampjes in groen, blauw en rood en heeft een grote kerstster van Swarovski. Je vindt de kerstboom bij Rockefeller Center. Eenvoudig te bereiken via o.a. 5th Avenue (sla tegenover Saks 5th Avenue de straat in).

Adres: 49th en 50th Street (tussen 5th en 6th Avenue), New York, NY
Dyker Lights
Dyker Heights Christmas Lights. Foto en copyright: nyclovesnyc/Flickr

De kerstverlichting in Dyker Hights

Dyker Hights in Brooklyn wordt niet voor niets ook wel Dyker Lights genoemd. In november en december trekken de bewoners (of de twee topbedrijven voor kerstversieringen) alles uit de kast om hun huis zo mooi mogelijk te versieren. In deze wijk wordt soms wel 20.ooo dollar per maand uitgegeven aan alleen al de energierekening. Niet gek dus, dat de versieringen zoveel toeristen – en lokale bewoners – trekken.

In de weekenden tussen 17.00 en 21.00-23.00 uur kun je de huizen het best bezoeken, dan zijn ze op z’n mooist. Het is dan donker en de families zijn thuis. Als ze naar bed gaan, gaan de versieringen vaak uit. Vanaf Times Square reis je ongeveer 45 minuten met de metro naar de juiste plek in Brooklyn, vanaf daar is het nog vijftien tot twintig minuten lopen. Er zijn ook bustours van enkele uren voor zo’n vijftig dollar. Hiervan ben je het grootste deel onderweg van Manhattan naar Brooklyn, dus je kunt beter met de metro gaan.

Het huis van de Spata’s (met de Kerstman buiten, gespeeld door familieleden) en het huis van de Polizzoto’s (met metershoge gemotoriseerde houten soldaatjes) zijn enkele van de huizen die in de jaren tachtig begonnen met de traditie.

Adres: 82nd tot 85th Street, tussen 10th and 13th Avenues (Dyker Heights Blvd.), Brooklyn, New York, NY
rockettes-radio-city-christmas-spectacular

Christmas Spectacular van de Rockettes in Radio City Music Hall

Elk jaar kun je de kerstshow van de Rockettes in Radio City Music Hall bekijken. Christmas Spectacular starring the Radio City Rockettes is een spectaculaire dansshow, waar je onder andere tapdans en veel omhoogzwaaiende benen zult zien. Het is een geweldig indrukwekkend show, geschikt voor ouders en kinderen, die zorgen voor een instant kerst in New York gevoel. Om een kleine indruk te geven van de 2015 show: dansende kerstmannen, 3D animaties van New York, een kleine Clara uit de Nutcracker, vuurwerk (!) en dansende teddyberen.

Kerst in New York Radio City Music Hall
Radio City Music Hall in kerstsferen. Foto en copyright: Linda Canter/Hurray-USA

Tickets kun je op de dag zelf kopen (houdt rekening met een lange rij, dus kom op tijd), maar ook online via bijvoorbeeld Groupon. De orchestra seats zijn uitstekend: je zit dan op podium niveau in de grote zaal. Bestel je een drankje? Denk dan aan krankzinnige prijzen (20 dollar voor een biertje en een flesje water).

Adres: 1260 Avenue of the Americas (6th Av.) tussen 50th en 51st Street
Kerst in New York Macy's Believe
Believe kerstverlichting op Macy’s. Foto en copyright: steveharris/Flickr

Kerst in New York: etalages en shows van de grote warenhuizen

Niets zegt meer ‘kerst in New York’ dan de kerstetalages van de grote warenhuizen en juweliers. Lord & Taylor, Bloomingdales, Bergdorf Goodman, Tiffany’s, Harry Winston en Macy’s pakken elk jaar uit met de prachtigste versieringen. Saks Fifth Avenue heeft zelfs een spectaculaire lichtshow op de winkelpui.

De kerstetalages van de winkels op 5th Avenue zijn sowieso de moeite waard. Reken wel op een grote schare toeristen die net als jij foto’s willen maken. Sowieso is over 5th Avenue lopen een uitdaging met alle stoplichten en toeristen die zo langzaam mogelijk lopen, maar voor mij is het wel de mooiste straat van de stad. Loop van het Plaza hotel op de zuidelijke hoek van Central Park (59th Street) 5th Avenue op en loop door tot 34th Street. Sla dan af naar rechts, dan kom je uit bij Macy’s.

Kerst in New York
Welk meisje wil dit nou niet onder de boom vinden? Kerstetalage van Tiffany & Co

Schaatsen en holiday markets in New York

Schaatsen en holiday markets zijn prima dingen om je kerst in New York-gevoel compleet mee te maken. Op sommige plekken kun je beiden doen en bezoeken, zoals Winter Village in Bryant Park. Hier heb je niet alleen een mooie ijsbaan, maar ook kraampjes waar winkels hun koopwaar aanbieden. Je kunt er ook lekker eten en genieten van kerstliedjes.

Winter Village Bryant Park
Winter Village in Bryant Park. Foto en copyright: Linda Canter/Hurray-USA

Eerder zetten we de mooiste ijsbanen in New York al voor je op een rijtje. Die van Rockefeller Center ga je ongetwijfeld zien en ook de Wollman Rink uit Home Alone 2: Lost in New York is een aanrader. Holiday Markets vind je onder andere bij Union Square en Columbus Circle.

Winter Village in Bryant Park
Winter Village in Bryant Park

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance tekstschrijver, moeder van twee kleuters en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben stapelgek op Las Vegas, Santa Monica en New York.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *