Home Over de VS Geschiedenis De Kennedy’s, deel twee: Jack Kennedy
De Kennedy’s, deel twee: Jack Kennedy

De Kennedy’s, deel twee: Jack Kennedy

0
0

Jack Kennedy

Even buiten Barnstable, Massachusetts, aan de linkerkant als je richting het oosten op Ocean Street rijdt, staat een tamelijk onbeduidend naambord. Als je de afslag naast het naambord volgt en op een beschikbare plek je auto parkeert kun je de Atlantische oceaan buiten Lewis Bay al zien. In september levert dit een schitterend fenomeen op: rond de parkeerplaats bomen met goudbruine en rode bladeren, aan de andere kant het nog redelijk warme zand en de zee. Vlak achter de parkeerplaats doemen twee muren van grote keien op, met daartussen een grijs vlak. Van dichtbij vlakt het gevaarte de zee uit. Aan de andere kant van dit monument, want dat is het, is aan het grijze vlak een groot bronzen plakkaat bevestigd. Daarop staat de afbeelding van John Fitzgerald Kennedy, de 35e president van de Verenigde Staten. Roepnaam: Jack Kennedy.

De jeugd van Jack Kennedy

Ver voor de bewoners van Barnstable dit monument oprichtten ter nagedachtenis aan de president die zo graag op het Kennedy Compound bij Hyannis vertoefde. Ver voor zijn naam afgekort werd tot JFK. Ver voor die fatale dag in Dallas, Texas en ver voor Jackie het einde van Camelot verkondigde, was er Jack Kennedy. Gewoon, Jack. Geboren in 1917 in Brookline, Massachusetts in het gezin Kennedy. De een-na-oudste zoon van Joe Kennedy. De zoon die zeer tegen de zin van zijn vader in toch in dienst trad en zwaargewond – en zwaar gedecoreerd – terugkeerde. En de zoon die daarna zijn broer Joe – de politieke hoop van de familie – verloor, en toen tegen wil en dank de politieke ambities van zijn vader waar moest gaan maken.

Daar voelde hij in eerste instantie niets voor. De greep van de pater familias op zijn kinderen was echter stevig en nee werd niet geduld. Na zijn revalidatie, die nooit volledig slaagde, wist Jack zich dankzij de invloed die het familiefortuin permitteerde in 1946 lid van het Huis van Afgevaardigden voor Massachusetts te worden. Het was het begin van een carrière die hem uiteindelijk naar het presidentschap moest brengen. In 1952 won Jack een senaatszetel voor de Democratische Partij. Daarbij versloeg hij Henry Cabot Lodge, Jr. Lodge kwam uit een vooraanstaande familie en diende net als Jack met eer in de Tweede Wereldoorlog. Na 1952 ging Lodge verder als gevierd diplomaat, voor Jack was een andere richting weggelegd.

Jack en Jackie Kennedy
Jack Kennedy wedding

Een jaar na zijn toetreden tot de Senate trad Jack in het huwelijk met zijn Jacqueline Bouvier, die voortaan als Jackie Kennedy door het leven zou gaan. De Kennedy-curse achtervolgde ook hen: van de vier kinderen die het stel kreeg werd de oudste, Arabella, dood geboren. Jongste zoon Patrick stierf twee dagen na zijn geboorte. Ondertussen vorderde de politieke loopbaan van Jack Kennedy gestaag. In 1956 verscheen van zijn hand Profiles in Courage, een politieke biografie die in 1957 met een Pulitzer-prijs werd beloond. Een poging om zich kandidaat te stellen voor de Democratische presidentskandidaat verloor hij glansrijk. De tweede poging, in 1960, wist hij wel binnen te slepen. Met dank aan het geld van vader Joseph, maar ook zeker met dank aan jongere broer Robert (Bobby) die een briljante campagne voerde. De rest is geschiedenis en komt in De Kennedy’s: deel 3 aan bod.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *