Home Over de VS Geschiedenis How to Win Friends and Influence People – Dale Cargenie
How to Win Friends and Influence People – Dale Cargenie

How to Win Friends and Influence People – Dale Cargenie

0
0

How to Win Friends and Influence People is één van de bestverkopende zelfhulpboeken ooit. Het boek werd geschreven door Dale Carnegie en werd gepubliceerd in 1936. In totaal zijn er dertig miljoen exemplaren van het boek verkocht.

Geboorte van het zelfhulpboek

Het was een koude nacht in januari 1935 en vijfentwintighonderd mensen trotseerden het koude weer  in New York. Ze waren onderweg naar de grote ballroom van het Pennsylvania Hotel nadat ze in de krant de onderstaande paginavullende advertentie hadden gelezen.

Learn to Speak effectively

Prepare for Leadership

New York, de meest dynamische stad van het westelijk halfrond, wat trok lezers aan in de simpele advertentie. Het toegestroomde publiek bestond uit mensen de middenklasse. Amerika zat middenin de Grote Depressie en deze mensen hadden allemaal goede banen. Het toegestroomde publiek werd anderhalf uur getrakteerd op verhalen van deelnemers van de Dale Carnegie School For Public Speaking. In een gestroomlijnde sessies van drie minuten vertelden de deelnemers hoe deelname hun geholpen had. Deze introductie was geschreven bij de originele editie van How to win friends and influence people van schrijver Dale Carnegie.

How To Win Friends and Influence People

Dit boek uit 1936 is een van de eerste zelfhulpboeken. Dale Carnegies boek probeert mensen te helpen succes te bereiken. Het leert lessen om mensen te helpen in omgang met anderen, het maken van vrienden, met leiderschap en mensen te overtuigen van jouw manier van denken. In de visie van Dale Carnegie zijn charme, waardering en persoonlijkheid bepalend voor succes. Het boek staat vol kleurrijke anekdotes gecombineerd met inzichten uit de toegepaste psychologie.

Het boek belooft de lezer de mogelijkheid van grotere populariteit, meer invloed en prestige en toename van inkomen. De verhalen, ervaringen en technieken die ze daar hoorden waren de basis voor het boek How to win friends and influence people. Dale Carnegie ontdekte dat er geen boeken bestonden om mensen te helpen met hun dagelijkse problemen met sociale relaties. Voor zijn cursus stelde hij daarom zelf materiaal samen. Hieruit vond dat materiaal zijn weg naar het boek  How to win friends and influence people.

Dale Carnegie; de auteur

Dale Carnegie werd, na een mislukte poging acteur te worden, public speaker in de YMCA waar hij ook woonde. Omdat er voor het onderwerp nauwelijks literatuur beschikbaar was, stelde hij zelf lesmateriaal samen. In zijn allereerste les raakte hij al snel door zijn materiaal. Uit pure improvisatie stelde hij voor dat zijn leerlingen iets vertelden over wat hun kwaad maakte. Deze manier van zelf spreken werd een vast onderdeel van het programma. De cursus publiek spreken werd zo een techniek voor verbetering van het zelfvertrouwen van de gemiddelde Amerikaan. Het legde Carnegie geen windeieren: hij verdiende zo’n 500 dollar per week. Tegenwoordig staat dat gelijk aan ongeveer 12.000 dollar.

51SwGh+fzXL._SX306_BO1,204,203,200_

How to win friends and influence people; het boek

How to win friends and influence people wil als handboek sociale relaties op een toegankelijke manier inzichtelijk maken voor de lezer. Het boek is opgedeeld in vier delen. In het eerste deel gaat over technieken om met mensen om te gaan. Een paar voorbeelden:
– Lever geen kritiek, klaag of veroordeel niet;
– Geef eerlijke en oprechte waardering;
– Wek een verlangen op in anderen, of zoals Carnegie het beschrijft, een ‘eager want’.

Het tweede deel van het boek belooft zes manieren om anderen je aardig te laten vinden. Dat kan door oprechte interesse in anderen te tonen, door te glimlachen, door namen van mensen te onthouden, door een goede luisteraar te zijn en anderen aan te moedigen over zichzelf te vertellen, door te praten in termen die belangrijk zijn voor de ander en door de ander zich belangrijk te laten voelen.

Deel drie vertelt over hoe je anderen kunt overtuigen. In de hoofdstukken legt uit Carnegie uit dat je discussies niet kunt winnen door te ruziën of te zeggen dat iemand ongelijk heeft. Maar als je zelf ongelijk hebt, geef dat eerlijk en snel toe. Wees in alle gevallen vriendelijk, laat de ander praten, maak gebruik van een ja-ladder en geef de ander het gevoel dat het zijn of haar idee is. Probeer het perspectief van de ander te begrijpen en sta open voor zijn ideeën en wensen en spreek de nobele motieven van mensen aan. Het voelt goed om goed te doen, is Carnegies denken.

Het laatste deel van het boek gaat over leiderschap. Over leiderschap schrijft Carnegie dat het belangrijk is complimenteus te zijn en dat je voorzichtig moet in hoe je kritiek geeft. Deel eigen ervaringen over je vergissingen, voordat je mensen aanspreekt. Geef mensen de kans hun gezicht te redden. Het is beter om te vragen ‘hoe zou jij dat aanpakken’?’ in plaats van directe opdrachten te geven.

Warren Buffet is fan

Het boek was in 1936 meteen een groot succes. Binnen een jaar verschenen er zeventien edities. Het succes van het boek is geen wonder. De publicatie viel midden in de jaren van de Grote Depressie. De beurskracht van 1929 had een verwoestende werking op de Amerikaanse economie. Armoede en werkloosheid werden de dagelijkse realiteit voor vele Amerikanen. Miljoenen Amerikanen zochten werk en hun hoop was dat door zelfverbetering via dit boek hun geluk zou keren.

Hoewel het boek in academische kringen bijna volledig genegeerd werd, was het erg populair onder het publiek. Multi-miljardair Warren Buffet volgde ooit een training voor publiek spreken bij het Dale Carnegie centrum. Hij roemt het als het meest waardevolle dat hij in zijn leven leerde. Het boek behoort met 30 miljoen verkochte exemplaren tot de best verkopende boeken aller tijden. Time Magazine zette het boek in 2011 op een lijst van honderd invloedrijke boeken. De titel van het boek is een gangbare expressie geworden in popcultuur en in het dagelijkse taalgebruik.

Je koopt How to Win Friend and Influence People van Dale Carnegie online bij Bol.com (ook leverbaar in het Nederlands: Hoe je vrienden maakt en mensen beïnvloedt).

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Siepko Historicus, Hemingway aficionado en als ik groot ben ga ik Jack Kerouac nareizen. Het boek over die ervaring gaat In een comfortabele auto, met airco, onderweg heten. Tot dus ver beperken mijn Amerikaanse bezoeken zich tot twee keer New York en eenmaal Niagara Falls. Ik ben een enthousiast volger van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en alles wat politiek te maken heeft. Voor Hurray-USA schrijf ik over Amerikaanse geschiedenis.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *