Home Reisgids Bezienswaardigheden Home Alone New York filmlocaties
Home Alone New York filmlocaties

Home Alone New York filmlocaties

0
0

Als je net als ik bent opgegroeid in de jaren negentig, dan heb je waarschijnlijk ook warme herinneringen aan de eerste twee Home Alone films. Wat mij betreft is Home Alone 2: Lost in New York nog leuker dan deel één, want: in New York. Een goede reden om de Home Alone New York filmlocaties eens op een rijtje te zetten. Helemaal onderaan het artikel vind je een kaart met de belangrijkste filmlocaties in één wandelroute.

Helaas is Home Alone niet op televisie dit jaar, maar je kunt de films wel kijken op Disney+!

Laatste update: 20-12-2019 (de Empire Diner én FAO Schwarz zijn weer open!)

Home Alone New York filmlocaties: in Manhattan

Het grootste deel van de film speelt zich natuurlijk in Manhattan af: de place to be als je in New York bent.

Home Alone New York filmlocaties The Plaza

Het Plaza Hotel: het hotel van Kevin in Home Alone 2

Het Plaza Hotel – waar we ook The Donald nog even zien – is misschien wel de belangrijkste plek uit de hele film. Dit is de plek waar Kevin doodleuk de creditcard van z’n pa aan de baliemedewerker geeft en geniet van het ‘huge bed just for me‘.

Dit prachtige hotel vind je aan de zuidelijke rand van Central Park, naast 5th Avenue. Kevin logeert in suite 411. Hij wel: ik ben jaloers! Je ziet Kevin het hotel via de oostelijke ingang naar binnen gaan. Vandaag de dag betaal je al snel een dikke €600 per nacht voor een gewone kamer.

Ik las overigens dat The Plaza ter ere van het 25-jarig bestaan van Home Alone 2: Lost in New York speciale Home Alone-arrangementen heeft. Helemaal te gek: je logeert niet alleen in The Plaza, maar je krijgt ook je eigen ‘over the top sundae’, net zoals Kevin kreeg. Prijskaartje: vanaf ongeveer duizend dollar. Ai.

Adres The Plaza New York: Fifth Avenue at Central Park South, New York, NY

Home Alone New York filmlocaties Radio City Music Hall

Radio City Music Hall

Ook te zien in de film: Radio City Music Hall. Dit theater is altijd feestelijk versierd met kerstbomen rond kerst en bovendien heeft het een herkenbare (en gave) neon verlichting. Kevin loopt hier in de film alleen langs.

Adres: 1260 6th Avenue (Avenue of the Americas), 50th en 51st Street

Home Alone New York filmlocaties Empire Diner

Empire Diner in Home Alone 2

En direct daarna zien we hem met een steltlopende kerstman bij de Empire Diner. Deze ligt zo ongeveer aan de andere kant van de stad, in het westen van Chelsea, vlak bij de Highline. En goed nieuws: tegenwoordig is de Empire Diner weer geopend! En volgens de eigenaren Better Than Ever. Op de foto hierboven (die ik maakte in december 2015) was de diner gesloten.

Adres: 210 10th Avenue (West 22nd Street), New York, NY

Home Alone New York filmlocaties Battery Park

Battery Park en de Twin Towers

In het begin van de film zien we de mooiste – en meest toeristische – attracties van New York. In Battery Park kijkt Kevin door de verrekijker naar het Vrijheidsbeeld. Daarna gaat hij naar de dichtbij gelegen Twin Towers. Uiteraard kun je de 9/11 memorial en het bijbehorende museum nog steeds bezoeken. Battery Park is één van mijn favoriete plekken in New York. Vanaf hier kun je met de boot naar het Vrijheidsbeeld.

Adres: 180 Greenwich St, New York, NY (9/11 Memorial)

Home Alone New York filmlocaties Wollman Rink

Home Alone New York filmlocaties: Wollman Rink

Als je de Wollman Rink ziet, word je overvallen door het ultieme kerstgevoel: zowel in de film als in het echt. De Wollman Rink is voor mij een van de mooiste Home Alone New York filmlocaties. Hier zien we de boeven uit de eerste film ook weer. Marv is aan het schaatsen, terwijl Harry de krant leest. De Wollman ijsbaan – die eigenlijk nu de Trump Rink heet – ligt in Central Park en is heel eenvoudig te bereiken via de zuidkant (59th Street) van het park. Neem de ingang aan 6th Avenue (Avenue of the Americas) en volg het voetpad, door rechts aan te houden. Na een halve cirkel kom je aan bij de Wollman Rink. Je kunt er schaatsen huren voor ongeveer 9 dollar, de entree is 12 dollar voor volwassenen*.

Koop Home Alone 2: Lost in New York op DVD

Home Alone New York filmlocaties Gapstow Bridge

Central Park Gapstow Bridge in Home Alone 2

Als je na de Wollman Rink het voetpad blijft volgen, kom je uit bij de Gapstow Bridge. Dit is de brug waar Kevin en de pigeon lady elkaar voor het eerst zien. Het is een bekende brug, die ook in The Devil Wears Prada en Gossip Girl voorkomt (je weet wel, daar waar Blair en Nate de eendjes gaan voeren). Als je het pad blijft volgen kom je uit bij één van de uitgangen van Central Park, aan 59th Street en 5th Avenue. En daar ben je weer bij The Plaza.

Adres: Corner 59th St. & 5th Av., New York, NY

Tip: boek direct een hotel in New York

Home Alone New York filmlocaties Rockefeller Tree

De kerstboom bij Rockefeller Center

Alles komt natuurlijk goed aan het eind van de film, als Kevin en zijn moeder elkaar vinden bij de grootste kerstboom in de stad. Where else? Dit is de glorieuze kerstboom bij Rockefeller Center.

Adres: Rockefeller Center, tussen 49th en 50th St., New York, NY

Lees ook: Vijf keer kerst in New York

Home Alone New York filmlocaties Bethesda Fountain

Bethesda Fountain

Kevin rent van de Wollman Rink binnen no-time naar de Bethesda Fountain, die in werkelijkheid een heel eind verderop in Central Park ligt. Een prachtige plek om te bezoeken als het lekker warm is trouwens.

Adres: Terrace Dr., New York, NY

Grand Army Plaza

Grand Army Plaza

Vlak voor Kevin zijn hotel binnen loopt, zie je een beeld van een militair op een paard. Dit is Grand Army Plaza: een plein tussen 5th Avenue, Central Park en het Plaza Hotel. Terwijl Kevin 59th Street oversteekt, knalt hij tegen Harry aan.

Adres: 58th St., 5th Av., New York, NY

Home Alone New York filmlocaties Rob McAllister

Uncle Rob’s place

Oom Rob en tante Georgette hebben een huis op 95th Street tussen Central Park West en Columbus. Later zie je Kevin via Central Park West richting het hotel lopen, terwijl hij onderweg allemaal ongure types tegenkomt.

Home Alone New York filmlocaties Duncans Toy Chest

Home Alone New York filmlocaties Duncans Toy Chest

Harry en Marv willen de speelgoedwinkel bestelen, terwijl Kevin dit wil voorkomen. Mr. Duncan is namelijk van plan om de gehele opbrengst van de dag voor kerst te schenken aan het – fictieve – St. Anne’s Children Hospital (de gevel is van een gebouw in Harlem, 525 W 120th St). Duncan’s Toy Chest is geïnspireerd op FAO Schwarz. Deze speelgoedwinkel op 5th Avenue is in juli 2015 gesloten, maar is inmiddels heropend! In feite had Kevin geen limousine hoeven nemen, want de speelgoedwinkel lag eerder tegenover het Plaza Hotel. De winkelpui die je ziet in de film, is echter de pui van The Rookery in Chicago.

Home Alone New York filmlocaties Times Square

Times Square

Een film in New York is natuurlijk niet compleet zonder een opname op Times Square. Ook bij de Home Alone New York filmlocaties komen we dit plein tegen. Even later zoekt zijn moeder hem hier ook. Ten tijde van de film was het hier overigens nog een stuk minder druk dan tegenwoordig.

Home Alone New York filmlocaties Carnegie Hall

Carnegie Hall

Hoewel ik denk dat je het niet voor elkaar krijgt om vanuit helemaal bovenin Carnegie Hall een concert te bezoeken – zoals Kevin met de duivenvrouw deed – kun je het gebouw wel vanaf de straat zien. En natuurlijk kun je voor een concert gewoon in de zaal zitten.

Adres: 881 7th Ave, New York, NY

Home Alone New York filmlocaties Quong Yuen Shing & Co

Home Alone 2 in Chinatown: Quong Yuen Shing & Co.

Helemaal aan het begin van de film koopt Kevin fire crackers in deze winkel in Chinatown. Je weet maar nooit wanneer ze van pas komen, hebben we in de eerste film wel gemerkt. Deze winkel is inmiddels gesloten.

Adres: 32 Mott Street, New York, NY

Home ALone New York filmlocaties

Home Alone New York filmlocaties: buiten Manhattan

Terwijl de rest van zijn familie naar Florida vliegt, komt Kevin aan op LaGuardia Airport. Weinig kans dat jij hier vanuit Nederland zult landen, want op dit vliegveld landen voornamelijk nationale vluchten. Via de Queensboro Bridge vertrekt Kevin in een taxi naar Manhattan.

Met deze kerstverlichting & film tour rijd je langs verschillende Home Alone New York filmlocaties. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon de metro nemen.

Home Alone New York filmlocaties McCallister huis

Het huis van de McCallisters uit Home Alone

Het huis van de McCallisters vind je hier: 671 Lincoln Avenue, Winnetka, Illinois

Wil je meer over de locatie en het huis weten? Bekijk dan The Movies That Made Us op Netflix. Er is een aflevering over de eerste film, die je als Home Alone fan echt gezien moet hebben!

Route Home Alone 2: Lost in New York

Veel van de hoogtepunten uit de film Home Alone 2: Lost in New York liggen relatief dicht bij elkaar. Ik heb een kaartje gemaakt waarop je een stel Home Alone New York filmlocaties kunt bezoeken. Veel plezier!

Home Alone New York filmlocaties kaart 01

*Check voor de actuele prijzen de website

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance SEO-tekstschrijver en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben gek op Las Vegas, Boston en natuurlijk New York City, maar ontdek ook graag de Nationale Parken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *