Holland Michigan: Nederland in Amerika

Holland Michigan: Nederland in Amerika

Holland Michigan: Nederland in Amerika

0
0

Nederlandser dan het plaatsje Holland in de staat Michigan vind je het bijna niet. De plaats in het noordwesten van de VS ziet er Hollandser uit dan veel steden in Nederland. Ben je op vakantie in Michigan en heb je een beetje last van heimwee? Breng dan een bezoekje aan Holland.

Geschiedenis van Holland, Michigan

De nederzetting Holland werd gesticht in 1847, door een stel calvinisten uit Ommen, onder leiding van dominee dr. A.C. van Raalte. Twintig jaar later werd het een stad. Isaac Cappon was de burgemeester en in het stadje wonen tot op de dag van vandaag veel Nederlandse Amerikanen. Op het embleem van het politiekorps staat: ‘God zy met ons’ en ‘Eendragt maakt magt’. Ook bepaalde gebruiken herinneren aan de Nederlandse roots: pea soup (erwtensoep) wordt ook hier snert genoemd en als het vochtig is, dan noemen ze dat benauwd.

tulpen in holland michigan

Bezienswaardigheden in Holland, Michigan

Elk jaar wordt – sinds 1929 – in Holland het Tulip Time Festival georganiseerd. Je waant je in de Keukenhof of op de bollenvelden in de noordoostpolder, maar je verwacht dit zeker niet in Amerika. Het festival vindt plaats in de tweede week van mei en duurt maar liefst acht dagen. Het is grootste tulpenevenement van de VS, met 100.000 bloeiende tulpen in de hele stad, vuurwerkshows, een Nederlandse markt met patatkraam, parades en concerten. En, dat mogen we niet vergeten, leerlingen van de scholen dansen de klompendans.

Windmill Island met echte molen

Windmill Island is een eilandje met een stadspark. Er komen hier jaarlijks zo’n 55.000 toeristen. Je vindt hier De Zwaan Windmill. Deze authentieke molen is de enige echte Nederlandse, werkende molen in de VS. Deze werd in 1964 verscheept uit Vinkel, Noord Brabant. In 1965 werd het park geopend en Prins Bernhard was hierbij aanwezig. Zijn biljet van tien gulden en zijn toegangskaartje worden nog tentoongesteld. Het eiland was een schiereiland, maar door het aangelegde kanaal werd het een echt eilandje.

Ook de Big Red vuurtoren vind je in Holland. Deze vuurtoren ligt tegenover Holland State Park en bij Holland, Michigan. Je kunt de vuurtoren zelf niet bezoeken, maar via het park heb je er wel een mooi uitzicht op.

holland michigan

Bereikbaarheid van het stadje

In Holland ligt het West Michigan Regional Airport, waar je heen kunt vliegen vanaf internationale vliegvelden. Het is ook maar een half uurtje rijden vanaf het Gerard R. Ford International Airport in Grand Rapids, Michigan. Hier vlieg je heen in ongeveer 12 uur, met één tussenstop. In Holland, Michigan maken ze gebruik van de Eastern Standard Time. Hierdoor is het zes uur vroeger dan in Nederland. Tussen de tweede en laatste zondag van maart en tussen de laatste zondag in oktober en de eerste zondag in november is het 5 uur vroeger.

Tip: vergelijk de goedkoopste vliegtickets via WTC – World Ticket Center!

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance SEO-tekstschrijver en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben gek op Las Vegas, Boston en natuurlijk New York City, maar ontdek ook graag de Nationale Parken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *