Grondgebied van de VS

Grondgebied van de VS

Grondgebied van de VS

0
0

Ander grondgebied van de VS

Naast de 50 staten van de Verenigde Staten heeft de VS ook nog een aantal grondgebieden die bij het land horen. Dit zijn geen officiële staten, maar het is wel grondgebied van de VS en bezit van het land. Deze gebieden worden beheerd door de VS, maar maken er integraal geen onderdeel van uit. De volgende gebieden zijn zogenoemde ‘unincorporated territory’.

Puerto Rico

Puerto Rico is een vrijstaat verbonden met de Verenigde Staten. Het eiland maakt deel uit van de Grote Antillen en ligt in de Caribische zee. Puerto Rico is een afzonderlijke politieke entiteit, maar is wel verbonden aan het politieke systeem van de VS. Daardoor is het niet onafhankelijk. Puerto Rico valt onder de macht van het Amerikaans Congres en wordt gezien als koloniaal territorium. De inwoners zijn niet vertegenwoordigd in het congres en hebben daardoor geen stemrecht in Amerika. Het eiland wordt door de VS gezien als binnenland ten opzichte van het buitenland, maar ook als buitenland ten opzichte van het binnenland. Het is een bezit van de VS en geen zelfbesturende gemeenschap of natie. Puerto Ricanen mogen zonder visum overal in de Verenigde Staten wonen en Amerikaanse burgers mogen ook emigreren naar Puerto Rico zonder visum.

Puerto Rico

Amerikaanse Maagdeneilanden

De Amerikaanse Maagdeneilanden – of United States Virgin Islands) zijn ook een eigendom van de VS. Deze eilanden liggen in het Caribisch gebied (tussen Puerto Rico en de Bovenwindse eilanden) en bestaan uit vier hoofdeilanden: Saint Croix, Saint John, Saint Thomas en Water Island. Op 17 januari 1917 werden de eilanden van Denemarken gekocht voor 25 miljoen dollar. In 1927 werd het burgerschap van de VS aan de inwoners van de eilanden verleend.

Grondgebied van de VS
St. John is één van de vier belangrijkste eilanden van de Amerikaanse Maagdeneilanden

Guam

Ook het eiland Guam is niet onafhankelijk van de Verenigde Staten. Guam is een eiland dat ligt in de Grote Oceaan. Je vindt hier de Andersen Air Force Base, een belangrijke marine- en luchtmachtbasis. Guam was lange tijd in handen van Spanje. In 1898 verklaarde de VS de oorlog aan Spanje. Guam werd afgestaan aan de VS in de Spaans-Amerikaanse oorlog. Bij de Vrede van Parijs werd Guam officieel aan de VS verkocht, samen met de Filipijnen en Puerto Rico. De Verenigde Staten betaalden daar 20 miljoen dollar voor.

Guam is onderdeel van de Marianen: het is het meest zuidelijke eiland. De hoofdstad van Guam is Hagåtña. Hoewel Guam helemaal in de middle of nowhere ligt in de Filipijnenzee in het westen van de Grote Oceaan, wonen er toch 175.000 inwoners (2008). Het grootste deel hiervan zijn autochtone Chamorro’s. De rest van de bevolking bestaat uit Filipino, blanken, Japanners en Koreanen. Het overgrote deel van de inwoners is Rooms-katholiek.

Grondgebeid VS
De USS Ronald Reagan vaart de Apra Harbor op Guam binnen

Navassa

Navassa is een onbewoond eiland in de Caribische zee. Het eiland wordt zowel door de Verenigde Staten als Haïti geclaimd. De eis van Haïti op dit eiland is zelfs vastgelegd in de Grondwet. In 1859 erkende de Amerikaanse regering Navassa officieel als eigendom van de VS. Haïti heeft diverse pogingen gewaagd om het eiland op te eisen van de Verenigde Staten. Navassa is maar 5,4 vierkante kilometer groot.

Navassa

Noordelijke Marianen

De Noordelijke Marianen (Northern Mariana Islands) is een eilandengroep die zich bevindt in de Grote Oceaan. Het eilandengebied heeft net als Puerto Rico de status van gemenebest van de Verenigde Staten. Het is een afhankelijk gebied met een vorm van zelfbestuur en een eigen grondwet. De eilanden zijn lange tijd onderdeel geweest van Spanje. In 1899 werden de Noordelijke Marianen verkocht aan het Duitse Rijk. Na de Eerste Wereldoorlog kwam het onder het bestuur van Japan. Op 15 juni 1944 viel het Amerikaanse leger aan en pas in 1978 werd het een overzees gebiedsdeel van de VS.

northern_mariana_islands_saipan

Amerikaans-Samoa

Ander grondgebied van de VS is Amerikaans-Samoa. Dit is een overzees territorium. Het is een eilandengroep gelegen in de Grote Oceaan. Samoa werd in 1899 verdeeld onder het Duitse Rijk en de Verenigde Staten. Het gedeelte van de Duitsers werd uiteindelijk de onafhankelijke natie Samoa. Het deel van de Verenigde Staten werd op 20 februari 1929 een Eilandgebied van de VS genaamd Amerikaans-Samoa. In 1967 kreeg Amerikaans-Samoa haar eigen grondwet. Inwoners hebben de Amerikaanse nationaliteit maar hebben geen stemrecht in de VS.

Grondgebied van de VS
Het eiland Ofu van Amerikaans Samoa

Overige eilanden

Naast deze gebieden is er nog meer grondgebied van de VS, zoals Wake Island (thuisbasis van het militaire vliegveld Wake Island Airfield), Baker, Howland, Jarvis, Johnston, Kingman en Midway. De eilanden Bajo Nuevo en Serranilla worden ook geclaimd door de VS. Zij eisen dit op als unincorporated territory’s. Toch worden deze gebieden momenteel bestuurd door Colombia.

De VFA-27 Flying Maces, een squadron van de Amerikaanse marine, vliegen over het zuiden van Wake Island
De VFA-27 Flying Maces, een squadron van de Amerikaanse marine, vliegen over grondgebied van de VS: het zuiden van Wake Island
Danique Journalist, tekstschrijver en blogger die al jaren droomt van een bezoekje aan New York City. Nog nooit buiten Europa geweest, maar de eerste verre reis gaat zeker naar Amerika. Tot die tijd schrijf ik graag over dit bijzondere land en sta ik regelmatig in de keuken om Amerikaanse recepten klaar te maken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *