Grondgebied van Amerika

Grondgebied van Amerika

Grondgebied van Amerika

0
0

Naast de 50 staten is er meer grondgebied van Amerika. Deze landen worden beheerd door de VS, maar maken er geen integraal onderdeel van uit. Het is wel Amerikaans grondgebied. De volgende gebieden zijn zogenoemde unincorporated territory.

Grondgebied van Amerika: Puerto Rico

Puerto Rico is een vrijstaat verbonden met de Verenigde Staten. Het eiland maakt deel uit van de Grote Antillen en ligt in de Caribische zee. Puerto Rico is een afzonderlijke politieke entiteit, maar is wel verbonden aan het politieke systeem van de VS. Daardoor is het niet onafhankelijk. Puerto Rico valt onder de macht van het Amerikaans Congres en wordt gezien als koloniaal territorium. De inwoners zijn niet vertegenwoordigd in het congres en hebben daardoor geen stemrecht in Amerika. Het eiland wordt door de VS gezien als binnenland ten opzichte van het buitenland, maar ook als buitenland ten opzichte van het binnenland. Het is een bezit van de VS en geen zelfbesturende gemeenschap of natie. Puerto Ricanen mogen zonder visum overal in de Verenigde Staten wonen en Amerikaanse burgers mogen ook emigreren naar Puerto Rico zonder visum.

Puerto Rico

Amerikaanse Maagdeneilanden

De Amerikaanse Maagdeneilanden – of United States Virgin Islands) zijn ook eigendom van de VS. Deze eilanden liggen in het Caribisch gebied (tussen Puerto Rico en de Bovenwindse eilanden) en bestaan uit vier hoofdeilanden: Saint Croix, Saint John, Saint Thomas en Water Island. Op 17 januari 1917 zijn de eilanden van Denemarken gekocht voor 25 miljoen dollar. In 1927 kregen de inwoners het Amerikaanse staatsburgerschap.

Grondgebied van de VS
St. John is één van de vier belangrijkste eilanden van de Amerikaanse Maagdeneilanden

Guam

Ook het eiland Guam is grondgebied van Amerika. Dit eiland ligt in de Grote Oceaan. Je vindt hier de Andersen Air Force Base, een belangrijke marine- en luchtmachtbasis. Guam was lange tijd in handen van Spanje. In 1898 verklaarde de VS de oorlog aan Spanje. In de Spaans-Amerikaanse oorlog werd het onderdeel van de VS. Bij de Vrede van Parijs werd Guam officieel aan de Amerika verkocht, samen met de Filipijnen en Puerto Rico. De Verenigde Staten hebben daar 20 miljoen dollar voor betaald.

Guam is onderdeel van de Marianen: het is het meest zuidelijke eiland. De hoofdstad van Guam is Hagåtña. Hoewel Guam helemaal in de middle of nowhere ligt in de Filipijnenzee in het westen van de Grote Oceaan, wonen er toch 175.000 inwoners (2008). Het grootste deel hiervan zijn autochtone Chamorro’s. De rest van de bevolking bestaat uit Filipino, blanken, Japanners en Koreanen. Het overgrote deel van de inwoners is Rooms-katholiek.

Grondgebeid VS
De USS Ronald Reagan vaart de Apra Harbor op Guam binnen

Navassa

Navassa is een onbewoond eiland in de Caribische zee. Het eiland wordt zowel door de Verenigde Staten als Haïti geclaimd. De eis van Haïti op dit eiland is zelfs vastgelegd in de Grondwet. In 1859 werd Navassa door de Amerikaanse regering officieel erkend als eigendom van de VS. Haïti heeft diverse pogingen gewaagd om het eiland op te eisen van de Verenigde Staten. Navassa is maar 5,4 vierkante kilometer groot.

Navassa

Noordelijke Marianen

De Noordelijke Marianen (Northern Mariana Islands) zijn een eilandengroep in de Grote Oceaan. Het eilandengebied heeft, net als Puerto Rico, de status van gemenebest van de Verenigde Staten. Het is een afhankelijk gebied met een vorm van zelfbestuur en een eigen grondwet. De eilanden waren lange tijd onderdeel van Spanje. In 1899 zijn de Noordelijke Marianen verkocht aan het Duitse Rijk. Na de Eerste Wereldoorlog kwam het onder het bestuur van Japan, maar pas sinds 1978 zijn de Noordelijke Marianen overzees gebiedsdeel van de VS.

northern_mariana_islands_saipan

Amerikaans-Samoa

Ander grondgebied van Amerika is Amerikaans-Samoa. Dit is een overzees territorium. Amerikaans-Samoa is een eilandengroep gelegen in de Grote Oceaan. Samoa is in 1899 verdeeld onder het Duitse Rijk en de Verenigde Staten. Het Duitse deel werd uiteindelijk de onafhankelijke natie Samoa. Het deel van de Verenigde Staten werd op 20 februari 1929 een Eilandgebied van de VS genaamd Amerikaans-Samoa. In 1967 kreeg Amerikaans-Samoa haar eigen grondwet. Inwoners hebben de Amerikaanse nationaliteit, maar hebben geen stemrecht in de VS.

Grondgebied van de VS
Het eiland Ofu van Amerikaans Samoa

Overige eilanden

Naast deze gebieden is er nog meer grondgebied van Amerika, zoals Wake Island – de thuisbasis van het militaire vliegveld Wake Island Airfield. Ook Baker, Howland, Jarvis, Johnston, Kingman en Midway zijn Amerikaans grondgebied. De eilanden Bajo Nuevo en Serranilla worden geclaimd door de VS. Echter, worden ze op dit moment bestuurd door Colombia. De VS eisen dit op als unincorporated territories.

grondgebied van amerika
De VFA-27 Flying Maces, een squadron van de Amerikaanse marine, vliegen over grondgebied van de VS: het zuiden van Wake Island

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance SEO-tekstschrijver en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben gek op Las Vegas, Boston en natuurlijk New York City, maar ontdek ook graag de Nationale Parken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *