Home Reisgids Bezienswaardigheden Graceland en Tupelo: leef het leven van Elvis
Graceland en Tupelo: leef het leven van Elvis

Graceland en Tupelo: leef het leven van Elvis

0
0

Meer dan veertig jaar na zijn dood is Elvis Presley nog steeds populair en winstgevend. Elvis was king van de muziek en een stijlicoon. Nog steeds is hij king, zelfs in het toerisme. In Memphis en zijn geboortestad Tupelo vind je te gekke plekken die te maken hebben met Elvis, zoals zijn landgoed Graceland. Het draait er allemaal om goede muziek, mooie herinneringen, de lekkerste snacks en gezelligheid. Waar je moet zijn in Memphis en Tupelo? Dat zetten we voor je op een rij in dit eerbetoon aan Elvis.

Memphis is hot & happening

Van de highschool van Elvis tot de studio waar hij zijn eerste plaat opneemt: Memphis is dé stad waar Presley een ster wordt. En waar hij zich ontpopt tot stijlicoon dat in deze tijd nog steeds populair is. Memphis is de metropool in de staat Tennessee die wordt gezien als het broertje van het nabijgelegen Nashville. Het bruist er van de cultuur en muzikaliteit. Je vindt er platenwinkels, uitgaansgelegenheden waar live muziek wordt gespeeld en je kunt er nog steeds de favoriete snack van Elvis eten: gefrituurde augurken. Kortom, een hippe, energieke stad met zuidelijke charme.

jungle room graceland
De Jungle Room in Graceland. Foto en copyright: Marcel Wagenaar

Graceland: onderdeel van Amerikaanse cultuur

Wie naar Memphis gaat, moet Graceland bezoeken: de mansion is onderdeel van het Amerikaans cultureel erfgoed. In het royale huis van Presley, dat amper is veranderd na zijn dood in 1977, dompel je onder in het leven en de carrière van Elvis. Graceland is zijn laatste rustplaats: sta stil bij het graf van de King en betoon je eer. Alles is te bezichtigen: gouden platen, zijn mancave – ook wel de jungle room genoemd, de mooiste pakken en zijn roze Cadillac. Graceland heeft 23 kamers en is het op één na best bezochte huis in de VS, na het Witte Huis. Jaarlijks komen er zo’n 750.000 bezoekers.

Tip: Boek een Elvis Presley Graceland tour. Je kunt kiezen voor een audiotour, maar een rondleiding met gids maakt je bezoek zoveel leuker. De verhalen die verteld worden, geven een levendig beeld van alles wat zich afspeelde binnen de muren van Graceland.

elvis vliegtuig op graceland
Het vliegtuig van Elvis. Foto en copyright: Marcel Wagenaar

Wat je nog niet wist over Graceland

Ben je van plan om tijdens je in vakantie Amerika Graceland te bezoeken? Dan zijn dit ongetwijfeld een paar leuke feitjes die je verrassen over het huis van de King:

  • Schrijf op de muur: Elvis moedigde zelf zijn fans met een stift op te muur te schrijven.
  • Geef het ja-woord: Wist je dat je kunt trouwen in de schilderachtige Graceland Wedding Chapel? Dat wordt een bruiloft om nooit te vergeten!
  • Draai een plaat: De dj’s van Graceland nodigen je uit zelf te draaien in Elvis zijn booth en ze houden zelfs een wedstrijd voor wie de beste mix maakt.

Wat is er verder te doen in Memphis?

Ontbijten bij Arcade Restaurant, logeren in het Heartbreak Hotel, een bezoek aan de Sun Studio of een pak kopen bij Lansky Bros: er is genoeg wat je kunt doen om te leven zoals Elvis. Maar Memphis biedt veel meer. Bezoek het American Museum of Soul Music en het levendige Beale Street. En laat je rondleiden door de historische stad om de zuidelijke charme te begrijpen. Houd je van sport? De Memphis Redbirds is de honkbalclub van de stad, koop kaartjes voor een wedstrijd. De ploeg speelt minor league, maar dat mag de pret niet drukken.  

Tupelo geboortehuis van Elvis
Het geboortehuis van Elvis Presley in Tupelo. Foto en copyright: Marcel Wagenaar

Tupelo: de thuishaven van Elvis

Terug naar Elvis: al wordt Memphis gezien als de stad van de King door zijn landgoed Graceland, zijn roots liggen in Tupelo, Mississippi. Hier woonde hij tot zijn dertiende, ontdekte hij zijn muzikaliteit en won hij talentenjachten. Was een bepaalde doe-het-zelfzaak er niet geweest, dan was die carrière van Elvis er wellicht niet geweest. Elvis’ moeder nam hem mee naar Tupelo Hardware: hij wilde een pistool, maar zijn moeder bood hem een gitaar. Die gitaar ging mee en de rest is geschiedenis. Deze iconische winkel bestaat nog en ook gitaren worden er nog steeds verkocht.

Tupelo Elvis geboortehuis
In het huis van Elvis. Foto en copyright: Marcel Wagenaar

Bezoek het geboortehuis van Elvis

De geboorteplaats van Elvis is tegenwoordig net als Graceland een toeristische attractie. Niet alleen het huis van de Presley’s staat er, ook een museum, souvenirwinkel, het standbeeld van Elvis, een replica van de auto die zijn familie naar Memphis bracht. Je kunt een rondleiding krijgen waarbij wordt verteld over zijn reis van kleine jongen tot grote ster. Elvis’ familie stond in het dorp bekend als muzikaal. In het oude houten kerkje zong Elvis als kind al mee met de gospels van het kerkkoor.

kerk in Tupelo waar Elvis zong als kind
Het kerkje waar Elvis zong als jochie. Foto en copyright: Marcel Wagenaar

Trots en liefde voor de King

Tupelo is nog steeds trots op hun lokale held. Elk jaar in juni wordt het Tupelo Elvis Festival gehouden. Vier dagen lang treden lokale, regionale en bekende Amerikaanse artiesten op. Zij strijden om een plek op het Ultimate Elvis Tribute Artist Contest in Memphis: wie het festival wint, mag gegarandeerd meedoen. Voor de afwisseling zijn er naast de optredens andere activiteiten, zoals kermis, een missverkiezing, exposities en sportwedstrijden.

Roadtrip van Tupelo naar Graceland in Memphis

Het is een kleine twee uur rijden met een huurauto van Tupelo naar Graceland in Memphis. Je rijdt door een glooiend en groen landschap en komt onderweg het Holly Springs National Forest. Natuurlijk kun je de rit in één keer maken, maar mocht je onderweg trek krijgen dan moet je even stoppen bij Latham’s Hamburger Inn. Al decennia staat deze tent bekend om zijn unieke Dough burger. Vraag er maar eens naar!

De moord op Martin Luther King

Memphis is overigens niet alleen de stad van Graceland, maar ook de stad waar Martin Luther King in 1968 werd doodgeschoten op het balkon van het Lorraine Motel. King was een man met een verhaal van hoop en dromen en van uitdaging en verandering. Een Amerikaans verhaal dat de hele wereld raakt. In het Lorraine Motel is nu het National Civil Rights Museum gevestigd. Ervaar de droom en strijd van Martin Luther King en neem plaats naast Rosa Parks in de bus. Een bezoek aan Memphis is niet compleet zonder bezoek aan dit museum.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Nellie 'De wereld ligt aan je voeten, ga hem ontdekken!', peperde mijn moeder me in. Ik heb heel wat landen gezien en geen enkele wilde ik twee keer in mijn leven bekijken... tot ik in de United States kwam. Wow! Na mijn eerste roadtrip ben ik verknocht aan dit rijke land van bruisende steden en vooral overweldigende natuur.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *