Home Eten en drinken Gezond eten in Amerika: zes tips
Gezond eten in Amerika: zes tips

Gezond eten in Amerika: zes tips

0
0

Waar je ook bent in Amerika, je kunt onderweg altijd terecht bij McDonalds, Burger King en KFC. Of bijvoorbeeld bij chain-favorites als Outback, Chili’s en Olive Garden. Lekker hoor, zo’n chocolate chip paradise pie, maar niet zo gezond. Met een driegangen menu bij bovengenoemde restaurants tik je zo 3000 a 4000 calorieën weg – en dat is dan alleen nog maar je avondeten. Hoe zorg je er nou voor dat je niet 4 kilo zwaarder terugkomt na 4 weken Amerika? Gezond eten in Amerika is mogelijk, echt waar. Met onze tips zet je je gezonde lifestyle gewoon voort tijdens je vakantie.

Sommige zaken rond gezond eten spreken natuurlijk voor zich. Ga je ’s avonds uitgebreid tafelen, let dan een beetje op je ontbijt en lunch. Free refills, lekker en leuk, maar beter niet als het gaat om frisdrank met een hoop suiker. En ja, Amerikaanse porties zijn over het algemeen veel groter dan Nederlandse porties. Als je bijvoorbeeld naar een restaurant zoals Outback of Chili’s gaat, weet dan dat je een voorgerecht niet alleen op kunt. Outback serveert bijvoorbeeld de beroemde bloomin’ onion, een gigantische gefrituurde ui. Heerlijk! En goed voor maar liefst 2000 kcal en een hoop buikpijn. Dat gezegd hebbende…

gezond eten in amerika

Gezond eten in Amerika: zes tips

Kies je stad

Deze tip is wat flauw, want je boekt natuurlijk eerst die reis voordat je überhaupt gaat nadenken over je eten. Maar het spreekt voor zich dat je in een stad als New York City of San Francisco gezonder kunt eten dan in het diepe zuiden. Regionaal kunnen de keukens erg van elkaar verschillen. Cliché maar waar: hoe zuidelijker je komt, hoe ongezonder en vetter het eten is, met uitzondering van de grote steden. Twijfel je tussen locatie a en b? Zoek dan even wat restaurants op om een beeld te krijgen van de lokale keuken.

Zoek het beste vegetarische restaurant in de stad

Of veganistisch, natuurlijk. In Saint Augustine, Florida heb ik de meest briljante salade gegeten en mijn man de lekkerste burger van onze vakantie. In, jawel, een veganistisch restaurantje genaamd The Present Moment Cafe – goed voor 4,5 ster op Tripadvisor. In Asheville hebben we bij The Laughing Seed heerlijk gegeten. Let wel: dit zijn geen plekken waar je oldskool een veganistisch bonenprutje eet, maar restaurants die gewoon goed en lekker eten serveren. Een overzicht van vega-restaurants vind je op Happycow.net.

WholeFoods is altijd je redder in nood

Wanneer krijgen we in Nederland een WholeFoods? Denk aan Marqt, maar dan vijftig keer zo groot. En: met een buffet dat je afrekent op gewicht. Werkelijk alles kun je opscheppen, van stukken geitenkaas-spinazie quiche, gegrilde groenten en falafel, tot gekarameliseerde kip en BBQ pork. Zó lekker! En je kunt je bakje eten zo gezond maken als je zelf wilt. Inclusief salades en fruit. Vindbaar op heel veel plekken.

Wholefoods
Kleurrijke rijen groente bij WholeFoods

Kook zelf

Ook weer een inkoppertje, maar toch. Probeer hotels – of nog beter, vakantiehuizen – te vinden met een keuken. Supermarkten in Amerika zijn helaas stukken duurder dan onze eigen vertrouwde Lidl of Jumbo, maar ze hebben  alles voor een healthy home-cooked meal. Nog beter: haal je ingrediënten bij WholeFoods. Ja, daar is ‘ie weer. Kun je geen hotel met keukentje vinden, neem dan in ieder geval een koelkast. Dan is ontbijten met een bakje yoghurt en granola ook nog een optie om de dag gezond te beginnen.

gezond eten in amerika

Ga op zoek naar een salade bar

Ook in Amerika wordt gezond eten populairder. Zelfs de foodcourt in de populaire Florida Mall in Orlando kent sinds kort een heuse saladebar. En nee, dan niet de variant met alleen verlepte ijsbergsla, veel te koude kip, stukjes kaas en croutons – wat dat betreft ben ik geen fan van Nature’s Table. Bij Ugrean kun je gewoon een goede bak salade samenstellen à la SLA (Amsterdam, Utrecht), met bijvoorbeeld quinoa, beef en feta. Ook niet onbelangrijk: de buurman van deze saladebar is Five Guys. Kan je reisgenoot mooi burgers happen.

Ook op vakantie fit blijven? Zoek een gym

Veel Amerikaanse hotels hebben een prima sportschooltje ingericht voor hun gasten. Een uurtje trainen ’s avonds doet wonderen om in shape te blijven. Sommige hotels zijn zelfs bekend om hun prima fitnessinrichting, zoals bijvoorbeeld het Hyatt. Geen sportschool in je hotel? Voor een kleine toeslag kun je terecht bij bijvoorbeeld de lokale YMCA. Dus stop die sportkleren in je koffer – of neem die hardloopschoenen mee om een rondje te rennen. De prachtige natuur in Amerika leent zicht hier perfect voor.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Judith Ik schrijf in het dagelijks leven vooral over politiek en economie, maar droom daarnaast elke vrije minuut van de dag over Amerika. Voordat ik mijn master Journalistiek haalde, rondde ik mijn bachelor American Studies af (inclusief halfjaar in Chapel Hill, NC). Bijna al mijn jeugdvakanties bracht ik door in Orlando. Nu probeer ik ook 1 à 2 keer per jaar te gaan.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *