Home Over de VS Feestdagen en tradities Geschiedenis Thanksgiving; wie zijn de Pilgrims Fathers?
Geschiedenis Thanksgiving; wie zijn de Pilgrims Fathers?

Geschiedenis Thanksgiving; wie zijn de Pilgrims Fathers?

0
0

Thanksgiving is het Amerikaanse feest waar een heel stuk geschiedenis bij hoort, maar waarvan de precieze details ons vaak ontglippen. Dus speciale voor deze Amerikaanse feestdag een opfrisartikel over de geschiedenis Thanksgiving, met de Mayflower, Puriteinen, de Pilgrims en gratieverlening van een kalkoen.

Geschiedenis Thanksgiving: 1600

Rond 1600 kreeg het Anglicaanse geloof vaste grond in Engeland. Voor een groep Puriteinse gelovigen was dit reden om Engeland te verlaten. Ze noemden zich de Pilgrims. De Engelse staatskerk voerde na de reformatie een vorm van protestantse geloof uit dat voor deze Puriteinen niet ver genoeg ging. In het Engeland van James I (of in Nederlandse vertaling Jacobus I) hadden ze niet de vrijheid hun geloof op eigen manier te beleven. En dus vertrokken ze naar het buitenland. Eerst probeerden ze Nederland, of de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, zoals het toen heette. Vanaf 1609 leefde de groep ongeveer tien jaar in Leiden. In Amsterdam had ook gekund, want daar woonden al groepen Engelse vluchtelingen. Maar deze strenggelovigen wilden niet in conflicten betrokken raken en kwam zo in Leiden terecht. Ze vonden Holland te werelds en toen ze hoorden over de onontgonnen wildernis van Amerika besloten ze dat hier hun bestemming lag. Welke plek was nu beter om een samenleving te stichten die God kon dienen dan een ‘vast and empty chaos.’?

Pilgrim Fathers gaan boord het de Mayflower, schilderij van Bernard Gribble

De Pilgrims scheepten in Southampton in op het schip de Mayflower en acht weken later, op 9 november 1620, arriveerden ze op het eiland Cape Cod. Vanaf dit eiland gingen ze naar het vaste land en vestigden zich in Plymouth, Massachusetts.

Geschiedenis Thanksgiving: de aankomst in Massachussets

De Pilgrims hadden spirituele redenen om de overtocht te maken. Ze waren echter niet de enige opvarenden op het schip de Mayflower. De puriteinen maakten ten hoogste een derde uit van de 149 mensen aan boord. Andere passagiers kwamen naar de nieuwe wereld om veel geld te verdienen in de visserij. De kustwateren voor New England zaten vol vis en daar was een prima bestaan van te bouwen. Voor hen gold ‘not God but cod’. De Pilgrims waren tikje fundamentalistisch in hun geloof en op materieel gebied wilden ze hun bezittingen en goederen gelijk verdelen in de groep.

De combinatie van gelovigen en hardwerkende vissers zorgde voor een florerend New England. Visserij, landbouw en handel in pelsen deed Massachusetts bloeien. Door hoge geboortecijfers verviervoudigde de bevolking van New England tussen 1650 en 1700. De Pilgrims brachten tenslotte ook hun hele gezin mee over de Atlantische Oceaan. Ondanks dat het goed ging met het land, dreigde de eerste oogst te mislukken. Een nabije stam van Wampanoag-indianen hielp hen echter en na de eerste oogst werd tijdens een driedaags feest de eerste Thanksgiving Day gevierd in Plymouth.

Thanksgiving tegenwoordig

Veel van wat nu in de Verenigde Staten rond die dag gedaan wordt, maakt deel uit van de Thanksgiving mythe. Vooral na Amerikaanse Burgeroorlog was er een sterke behoefte aan verhalen die nationale identiteit versterkten. Er werd geschiedenis uitgevonden op basis van brokken uit het verleden. Er worden nog voortdurend nieuwe tradities bij verzonnen. Het gratie verlenen aan een kalkoen is een traditie waar president John F. Kennedy ooit mee is begonnen. Black Friday, de dag na Thanksgiving is bijvoorbeeld een uitvinding van Amerikaanse ondernemers: massale uitverkopen op de vrije dag van de meeste Amerikanen.

 

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Siepko Historicus, Hemingway aficionado en als ik groot ben ga ik Jack Kerouac nareizen. Het boek over die ervaring gaat In een comfortabele auto, met airco, onderweg heten. Tot dus ver beperken mijn Amerikaanse bezoeken zich tot twee keer New York en eenmaal Niagara Falls. Ik ben een enthousiast volger van de Amerikaanse presidentsverkiezingen en alles wat politiek te maken heeft. Voor Hurray-USA schrijf ik over Amerikaanse geschiedenis.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *