Home Over de VS Praktische info Fooi in Amerika: hoeveel fooi moet je geven?
Fooi in Amerika: hoeveel fooi moet je geven?

Fooi in Amerika: hoeveel fooi moet je geven?

0
0

In de VS is het geven van fooien een thema waar toeristen nog weleens tegenaan lopen. Waarom zijn fooien zo belangrijk en hoeveel horen we te tippen? Dit hoeft niet moeilijk te zijn als je weet wat er over het algemeen verwacht wordt met het geven van fooi in Amerika.

Laatste update: 27-09-2018

Lage uurlonen van serveersters

Allereerst: waarom is het geven van fooi in Amerika zo normaal? Omdat het uurloon van een kelner of serveerster enorm laag ligt. Gemiddeld verdient een beginnend serveerster $4,94 per uur. Dit is nog geen € 4,20! In de service-industrie in de VS zijn dit soort uurlonen normaal. Wanneer je hoort dat mensen in de servicebranche afhankelijk zijn van fooien, is dat helaas niet gelogen.

Tip: Direct een auto huren bij Rentalcars.com

Fooi in Amerika: wie moet ik tippen?

De meeste service-verlenende mensen die in Amerika werken krijgen een fooi. Denk hier bijvoorbeeld aan serveersters van restaurants. Dit geldt niet voor fastfood restaurants. Als ze aan je tafel komen, geef je een fooi. Ook taxichauffeurs, barkeepers, kappers en medewerk(st)ers van schoonheidssalons, de shuttlebuschauffer die je van het vliegveld naar het hotel brengt, de valet guy en zelfs de garderobe-medewerker(st)ers. Leg een dollar op het nachtkastje voor de dames die je hotelkamer schoonmaken. Briefjes nemen ze vaak mee, losse munten meestal niet.

Fooi in Amerika
15% van de rekening is een goed uitgangspunt. Foto en copyright: Lars Plougmann/Flickr

De ongeschreven regels van fooi in Amerika geven

Een goed uitgangspunt bij het tippen is 20% van het uitgegeven bedrag. Dit geef je als de service was zoals je die mag verwachten: goed, snel en vriendelijk. Was de service oké, maar was de medewerk(st)er niet zo vriendelijk? Dan geef je 15%. Let op: (minder dan) 10% geef je alleen als de service niet goed was. Dan moet daar wel een goede reden voor zijn. Dit zullen de medewerk(st)ers persoonlijk opnemen. Overtrof de service je verwachtingen? Heeft de medewerk(st)er alles én meer eraan gedaan om jouw ervaring zo fijn mogelijk te maken, dan is 20% dus een goede tip. Hier krijg je aan het einde nog eens een glimlach voor terug. Je staat altijd vrij om meer te tippen. Je kunt natuurlijk ook de rekening gewoon afronden.

Let erop dat in sommige gevallen al automatisch gratuity aan de rekening is toegevoegd. Dit is dus een fooi die het restaurant, café of bar zelf al heeft toegevoegd. Kijk niet gek op als op je bonnetje een percentage staat wat wordt getipt als geschikte fooi en dat ook nog eens wordt omcirkeld voor je neus.

Fooi in Amerika
Hotel shuttles zijn vaak gratis, exclusief tip. Foto en copyright: Tzuhsun Hsu/Flickr

Hoe zit het met diensten waar geen prijskaartje aan hangt? Ook al zijn sommige diensten kosteloos (denk aan de shuttlebus van jouw hotel, een tourgids of het garderobepersoneel bij een concert), toch krijgen deze mensen ook vaak een fooi in Amerika. Het hangt er vanaf wat voor dienst het is en hoe lang de service geduurd heeft. Een shuttlebus van A naar B in 20 minuten? Tip dan ongeveer $5. Een tourgids die een halve dag met jou op pad is? Deze mag je rustig tussen $10 en $20 fooi geven.

Zorg er altijd voor dat je genoeg biljetten bij je hebt, zodat je de mensen die ervoor zorgen dat jouw vakantie zo vlekkeloos mogelijk verloopt op deze manier kunt bedanken!

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Noëlle Meer dan 20 reizen naar de VS achter de rug en ik ken Los Angeles als mijn broekzak: het zit in mijn bloed. Naast mijn leven als zzp'er, hou ik van reizen, country muziek en American Football. Ik deel graag mijn ervaringen en kennis met jou!

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *