Home Reisgids Staten Florida Everglades National Park: de groene schat van Florida
Everglades National Park: de groene schat van Florida

Everglades National Park: de groene schat van Florida

0
0

Het Everglades National Park is een natuurgebied in het zuiden van Florida. Deze tropische wildernis beslaat een gebied van ruim 6.070 vierkante meter en is een combinatie van moeras, rivieren, meren, weides en wetlands.

Vanwege de diverse natuursoorten die het National Park biedt, leven er ook talloze diverse dieren. Van alligators tot schildpadden en zelfs de Floriapanter, een soort poema. Voor iedereen die Florida bezoekt, is een bezoek aan de Everglades een absolute must. Het natuurgebied ligt op één uur rijden vanaf Miami en ongeveer drie uur rijden vanaf Orlando.

Everglades

Geschiedenis van Everglades National Park

De eerste inwoners van dit gebied kwamen hier ongeveer 15,000 jaar geleden. Er ontwikkelden zich twee inheemse stammen. De Calusa stam had zich ten westen van Zuid-Florida gevestigd. De Tequesta stam vestigde zich ten oosten van Zuid-Florida. De Everglades fungeerde als een natuurlijk grensgebied tussen de beide stammen. De stammen leefden voornamelijk aan de rand van de Everglades en gebruikten het gebied wel voor het vinden van eten en materialen voor het maken van gereedschappen.

Tegen de achttiende eeuw waren beide stammen uitgeroeid, met name door strijd, ziektes en slavernij. In het begin van de negentiende eeuw vormden zich weer een stam in het gebied, dat bestond uit ontsnapte slaven en inheemse bewoners. Deze stam heette de Seminoles. De decennia daarna vestigden zich steeds meer gemeenschappen rondom het gebied. Door inspanningen van de inwoners, die hun zorgen uitten over de achteruitgang van het natuurgebied, werden de Everglades in 1934 een National Park.

everglades

Dieren in Everglades National Park

Als je Everglades hoort, denk je natuurlijk meteen aan alligators en krokodillen. Als je naar de Everglades gaat en hier een tour op een airboat doet, dan is de kans heel groot dat je er één of twee spot. Ook zeekoeien leven een prima bestaan in dit nationale park. Dit vanwege de vele meren en rivieren en het gras dat er groeit. Een van de meest bedreigde diersoorten die je hier nog vindt, is de Florida Panther (Floridapanter). Begin 1990 leefden er naar schatting nog maar 50 in het wild. Nu wordt het aantal Floridapanters in het wild op 130 geschat. De kans dat je er een spot is zeldzaam.

Tuimelaars komen ook nog weleens een kijkje nemen in de Everglades. Deze kan je tegenkomen in de buurt van riviermondingen vanuit de zee.  Naast al deze dieren zijn er ook honderden vogelsoorten die het gebied bewonen en nog meer diersoorten die in het water leven.

everglades national park

Wat te doen in Everglades NP?

Door de enorme omvang van het natuurgebied zijn er in Everglades National Park heel veel activiteiten te doen. Naast de welbekende airboattours zijn er ook andere tours die je kunt doen, zoals eco tours waar je oog in oog komt te staan met de verschillende diersoorten uit het gebied, of wandeltours waar je te voet door het moerasgebied of langs verschillende paden de Everglades kunt verkennen.

Airboat tour door de Everglades

Met de auto kun je mooie stukken door de Everglades rijden, maar om dichterbij de dieren te komen en een idee te krijgen van de vegetatie van het gebied, raden we aan om een moerastour (swamptour) te doen. Dit doe je op een airboat: een boot met een grote propeller erachter. De reden dat deze boten worden gebruikt is dat de watergebieden te ondiep zijn om een onderwaterpropeller te gebruiken. De airboats maken een enorm lawaai, maar het voegt natuurlijk wel iets toe aan de ervaring. Er zijn talloze verschillende airboattours te boeken. Zo’n boottocht duurt gemiddeld 30 tot 60 minuten, afhankelijk van waar je de tour boekt.

Everglades national park

Wandelen in de Everglades

Een andere manier om de Everglades van dichtbij te zien is per voet. Er zijn meerdere wandelpaden aangelegd waar je door het gebied kunt lopen. Dit is een unieke manier om Everglades mee te maken. Je neemt hier je tijd en komt op plekken waar zelfs de airboats niet kunnen komen. De wandelingen kun je zelfstandig doen of met een park ranger, zodat je niet verdwaald raakt en tegelijkertijd leert over de Everglades. Eén van de meest populaire trails is de Anhinga Trail. Dit wandelpad is 0,8 kilometer lang en de tour duurt ongeveer een uur. In dit uur kom je langs verschillende uitkijkpunten en zal je veel dieren zien. In het bezoekerscentrum vind je meer informatie over de wandelingen met een ranger.

Moeraslopen in Everglades National Park

Als je niet vies bent van een stuk moeraslopen is de swamp walk van Clyde Butcher Everglades Swamp Tours aan te raden. Tijdens deze wandeling bega je onder leiding van professionals de moerasgebieden van de Everglades. De moerassen worden vrij diep en op sommige plekken sta je tot je middel erin, maar dit is misschien wel de leukste en meest avontuurlijke manier om de Everglades te ontdekken.

everglades national park

Everglades eco tours

Hou je van vissen en andere wildlife? Dan zijn er voor jou een aantal verschillende tours beschikbaar. Er worden tours georganiseerd waarbij je op een bootje, en een gids die het gebied van buiten kent, de Everglades in gaat om te vissen. Hier vang je unieke vissoorten die je niet zo gauw ergens anders vindt. Ook zijn er eco tours waar je bijvoorbeeld in een kayak met een gids veel leert over de dieren en de flora en fauna van de Everglades. Dit kun je bijvoorbeeld boeken bij Everglades Area Tours. Eco tours zijn ook leuk voor kinderen; zij leren over de natuur terwijl ze de kans krijgen om de dieren van dichtbij te zien.

Everglades National Park hotels en verblijf

In en rondom Everglades National Park zijn er diverse verblijfsopties. Voor een unieke ervaring kun je in het park slapen in één van de motels, bijvoorbeeld Everglades City Motel, resorts of in de toffe Everglades Chickee Cottages & Bungalow. Het is wel prijzig om in het park te overnachten, met gemiddeld €150 per nacht liggen de prijzen hoger dan wanneer je iets buiten het park verblijft. Ten westen van Everglades National Park ligt op 30 minuten rijden bijvoorbeeld het mooie plaatsje Naples, aan zee. Hier vind je al voor €75 per nacht een goed hotel, zoals Naples Garden Inn. Miami ligt ongeveer een uurtje ten oosten van de Everglades, dus hier zijn ook meer dan genoeg hotels en verblijven met een prima ligging voor een bezoek aan het park.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Noëlle Meer dan 20 reizen naar de VS achter de rug en ik ken Los Angeles als mijn broekzak: het zit in mijn bloed. Naast mijn leven als zzp'er, hou ik van reizen, country muziek en American Football. Ik deel graag mijn ervaringen en kennis met jou!

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *