Home Reisgids Parken Everglades National Park: de groene schat van Florida
Everglades National Park: de groene schat van Florida

Everglades National Park: de groene schat van Florida

0
0

Het Everglades National Park is een natuurgebied in het zuiden van Florida. Deze tropische wildernis beslaat een gebied van ruim 6.070 vierkante meter en is een combinatie van moeras, rivieren, meren, weides en wetlands. Vanwege de diverse natuursoorten die het National Park biedt, leven er ook talloze diverse dieren. Van alligators tot schildpadden en zelfs de Floriapanter, een soort poema. Voor iedereen die Florida bezoekt, is een bezoek aan de Everglades een absolute must. Het natuurgebied ligt op één uur rijden vanaf Miami en ongeveer drie uur rijden vanaf Orlando.

Everglades

Geschiedenis van Everglades National Park

De eerste inwoners van dit gebied kwamen hier ongeveer 15,000 jaar geleden. Er ontwikkelden zich twee inheemse stammen. De Calusa stam had zich ten westen van Zuid-Florida gevestigd. De Tequesta stam vestigde zich ten oosten van Zuid-Florida. De Everglades fungeerde als een natuurlijk grensgebied tussen de beide stammen. De stammen leefden voornamelijk aan de rand van de Everglades en gebruikten het gebied wel voor het vinden van eten en materialen voor het maken van gereedschappen.

Tegen de achttiende eeuw waren beide stammen uitgeroeid, met name door strijd, ziektes en slavernij. In het begin van de negentiende eeuw vormden zich weer een stam in het gebied, dat bestond uit ontsnapte slaven en inheemse bewoners. Deze stam heette de Seminoles. De decennia daarna vestigden zich steeds meer gemeenschappen rondom het gebied. Door inspanningen van de inwoners, die hun zorgen uitten over de achteruitgang van het natuurgebied, werden de Everglades in 1934 een National Park.

Everglades

everglades

Dieren in Everglades National Park

Als je Everglades hoort, denk je natuurlijk meteen aan alligators en krokodillen. Als je naar de Everglades gaat en hier een tour op een airboat doet, dan is de kans heel groot dat je er één of twee spot. Ook zeekoeien leven een prima bestaan in dit nationale park. Dit vanwege de vele meren en rivieren en het gras dat er groeit. Een van de meest bedreigde diersoorten die je hier nog vindt, is de Florida Panther (Floridapanter). Begin 1990 leefden er naar schatting nog maar 50 in het wild. Nu wordt het aantal Floridapanters in het wild op 130 geschat. De kans dat je er een spot is zeldzaam.

Tuimelaars komen ook nog weleens een kijkje nemen in de Everglades. Deze kan je tegenkomen in de buurt van riviermondingen vanuit de zee.  Naast al deze dieren zijn er ook honderden vogelsoorten die het gebied bewonen en nog meer diersoorten die in het water leven.

everglades airboat

Airboat tour door de Everglades

Met de auto kun je mooie stukken door de Everglades rijden, maar om dichterbij de dieren te komen en een idee te krijgen van de vegetatie van het gebied, raden we aan om een airboattour te doen. Een airboat is een boot met een grote propeller erachter. De reden dat deze boten worden gebruikt is dat de watergebieden te ondiep zijn om een onderwaterpropeller te gebruiken. De airboats maken een enorm lawaai, maar het voegt natuurlijk wel iets toe aan de ervaring. Er zijn talloze verschillende airboattours te boeken, dus afhankelijk van jouw reisplan kun je ten oosten, ten westen of ten noorden een airboattour boeken. Een airboattour duurt gemiddeld 30 tot 60 minuten, afhankelijk van waar je de tour boekt.

Enkele tips voor Airboat Tours

Captain Jack’s Airboat Tours ($39.99 p.p.)

Garl’s Coastal Kayaking Everglades ($160 p.p. voor een hele dag)

Everglades Safari Park ($28 p.p.)

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Noëlle Vanwege mijn roots en vele reizen naar Amerika heb ik veel over het land te vertellen. Ik heb er gewoond en gewerkt; het zit in mijn bloed. Naast mijn leven als zzp'er, hou ik van country muziek en American Football. Ik ben elk jaar in Los Angeles en omgeving te vinden met mijn wederhelft en samen cruisen we regelmatig door het Caribisch gebied vanuit Amerika.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *