Home Over de VS ESTA visum aanvragen: 10 tips
ESTA visum aanvragen: 10 tips

ESTA visum aanvragen: 10 tips

0
2

De knoop is doorgehakt: jij gaat op vakantie naar Amerika. Te gek! Net zoals bij andere vakanties moet je voor je vakantie naar Amerika allerlei dingen regelen. Sommigen zijn niet zo belangrijk, maar andere dingen zijn noodzakelijk. Je ESTA visum is bijvoorbeeld iets wat je niet mag vergeten. Zonder een ESTA mag je het land (en het vliegtuig!) niet eens in. In ons artikel “ESTA visum: 10 tips” geven we tips over de ESTA aanvraag. Sommige dingen wist je wellicht al, maar we hopen je alsnog nuttige tips te kunnen geven.

Laatste update: 19-05-2022

Waarom een ESTA visum aanvragen?

Natuurlijk is het ook handig om eerst uit te leggen waarom je een ESTA moet aanvragen. ESTA (Electronic System for Travel Authorization) is een elektronische reistoestemming voor iedereen die binnen het Visa Waiver Program valt. Hierdoor kunnen reizigers dus naar de Verenigde Staten zonder een visum aan te hoeven vragen. Onder het Visa Waiver Program vallen mensen met onder andere een Nederlands en Belgisch paspoort. Zonder ESTA kom je de VS niet in. Al op het vliegveld wordt gevraagd of je toestemming hebt ontvangen om naar Amerika te vliegen.

1. ESTA aanvragen: minimaal 72 uur van te voren

Leef je graag on the edge? Dan hoef je je ESTA aanvraag pas 72 uur voor vertrek in te dienen. Ben je – net zoals de rest van Nederland – iets terughoudender? Dan kun je bijvoorbeeld een week voor vertrek je ESTA aanvragen. Houdt er rekening mee dat er in elk geval 72 uur tussen je aanvraag en vertrek moet zitten. Vaak heb je de aanvraag al dezelfde dag binnen, maar het kan natuurlijk altijd iets langer duren. Als jij op tijd de aanvraag indient, dan is er geen reden om je zorgen te maken.

Je kunt de reistoestemming ook eerder al aanvragen, bijvoorbeeld nadat je je tickets hebt geboekt. Één nadeel: stel dat je een half jaar van te voren je tickets al boekt en dat je binnen de twee jaar dat je ESTA geldig is nog een keer naar Amerika gaat, dan moet je dan wellicht opnieuw een ESTA aanvragen. Door ongeveer een week voor vertrek je aanvraag in te dienen bespaar je dus eigenlijk op de kosten.

esta aanvragen

2. Als ouder moet je ook ESTA aanvragen voor je kinderen

Gaan jullie genieten van een vakantie vol avontuur bij Disney World en Universal in Orlando of Los Angeles? Ook de kinderen hebben een ESTA reistoestemming nodig. Jij bent als ouder verantwoordelijk voor de aanvraag. Je kunt een groepsaanvraag doen voor het hele gezin: je betaalt dan in één keer en krijgt dan ook in één keer de toestemming voor het hele gezin.

3. Let op: vul je geboortenaam in

Hoewel je als Nederlander je getrouwde naam mag gebruiken voor allerlei zaken, is het van belang dat je op je ESTA aanvraag je geboortenaam invult. Je meisjesnaam dus en niet de getrouwde naam van je man of vrouw die je hebt aangenomen. Dit geldt overigens ook voor je vliegticket: je moet altijd je geboortenaam gebruiken. Zelfs als je getrouwde naam ook in je paspoort staat.

4. Er bestaat ook zoiets als een spoed ESTA aanvraag

Moet je met spoed naar de VS, wist je niet van het bestaan van de reistoestemming af of ben je het simpelweg vergeten? Er bestaat zoiets als een spoed ESTA aanvraag. Als je binnen 72 uur een ESTA nodig hebt, dan kun je een spoedaanvraag indienen. Een spoedaanvraag kost een paar euro meer dan een reguliere ESTA aanvraag.

5. ESTA aanvragen via gespecialiseerde bedrijven

We schreven er al eerder over: het is niet moeilijk om zelf een ESTA aanvraag in te dienen bij de Amerikaanse douane. Toch kiezen veel mensen ervoor om het ESTA aanvragen over te laten aan daarin gespecialiseerde bedrijven. Het voordeel hiervan is dat je zelf niks hoeft te regelen en dat je dan gewoon via iDeal kunt betalen. Doe je het zelf, dan moet je gebruik maken van een creditcard of PayPal.

6. Je ESTA reistoestemming is twee jaar geldig

Als je meerdere keren binnen twee jaar naar Amerika gaat, dan hoef je niet steeds opnieuw een ESTA aan te vragen. De reistoestemming is namelijk geldig tot twee jaar na toekenning. Heb je binnen die twee jaar een nieuw paspoort aangevraagd? Dan is je ESTA niet meer geldig. Je kunt de geldigheid van je ESTA controleren door in te loggen op de officiële website van U.S. Customs and Border Protection via ‘Bestaande aanvraag controleren’. Let er op dat de toestemming geldig moet zijn gedurende je hele verblijf in Amerika.

7. ESTA ongeldig geworden

Zoals eerder gezegd is je ESTA ongeldig als je een nieuw paspoort hebt. Daarnaast zijn er nog enkele redenen waarom je een nieuwe ESTA aanvraag moet indienen, zoals:

  • een gewijzigde naam, nationaliteit of geslacht;
  • een nieuw woonadres;
  • een strafblad opgebouwd;

8. Je krijgt geen ESTA toegezonden

De ESTA toestemming is geen document dat opgestuurd wordt of wat in je paspoort wordt geplakt. Vandaar dat je het ook niet zo lang van te voren hoeft aan te vragen. Je krijgt een e-mail met de melding dat je ESTA aanvraag is goedgekeurd (of afgekeurd). In dit mailtje staat een link met een bewijs dat de ESTA aanvraag is goedgekeurd. Dit PDF-document kun je opslaan en eventueel printen. Over het algemeen is het niet nodig om het document mee te nemen, omdat je paspoortnummer is gekoppeld aan de ESTA toestemming. Op het vliegveld wordt wel gevraagd of je een ESTA hebt aangevraagd.

9. Ook voor een tussenstop heb je een ESTA visum nodig

Stel dat je op vakantie gaat naar Canada, maar je maakt een tussenlanding in Amerika. En stel dat je op dat moment gewoon op de luchthaven blijft: dan heb je toch een ESTA nodig. Je bent immers gearriveerd op Amerikaans grondgebied.

10. Geen ESTA? Probeer een visum aanvraag!

Wordt jouw ESTA aanvraag niet goedgekeurd, omdat je bijvoorbeeld niet aan de eisen voldoet? Check dan of een visum Amerika wat voor jou is. Met een goedgekeurd visum kun je alsnog naar Amerika reizen, bijvoorbeeld voor een reis die langer duurt dan 90 dagen, als je in de VS wilt gaan studeren of als je een medische behandeling moet ondergaan.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance SEO-tekstschrijver en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben gek op Las Vegas, Boston en natuurlijk New York City, maar ontdek ook graag de Nationale Parken.

Comment(2)

  1. Hoi Linda,

    Wil hier nog even op je blog reageren om te zeggen dat de medewerker van VisumBuitenland die mij geholpen heeft voor ons medewerker van de maand is! De naam van meneer weet ik niet meer, we hebben elkaar telefonisch gesproken. Het probleem was dat de ESTA niet goed was voor mijn vrouw (waar we later achter kwamen, personeel van Schiphol gaven aan dat het aan de mijne lag). We hebben dit samen opgelost en hij heeft ons teruggebeld zodra de nieuwe aanvraag goedgekeurd was, toen konden we onze ticket afdrukken en inchecken bij de balie. Hij heeft ons snel en goed geholpen waardoor we toch nog onze vlucht op tijd te konden halen. Waren bijna de laatste die het vliegtuig in gingen. Alles is op de valreep goedgekomen en hebben dankzij hem toch nog onze vlucht gehaald. Chapeau!

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *