
Ervaring: naar high school in Amerika
Karin heeft als uitwisselingsstudent een semester in de staat Colorado, Amerika doorgebracht. Wil je ook als uitwisselingsstudent naar een high school in Amerika? Lees hieronder de tips & tricks van Karin.
Naar high school in Amerika, hoe regel je dat?
Als je als minderjarige naar high school in Amerika wilt, dan begint dat waarschijnlijk eerst met veel zeuren bij je ouders. Al vanaf mijn jeugd was ik in de ban van dit grote, indrukwekkende land. Een Amerikanofiel zoals ze dat zo mooi noemen. Het leek me zo mooi, high school doen in het land van de cheerleaders en American Football. Alles leek bigger and better aan de andere kant van de grote plas. Mijn ouders waren eerst wat wantrouwig over het feit dat hun oudste dochter uit huis wilde en dan ook nog eens zover weg. Want waarom nou Amerika? Tja, noem het een nieuwsgierigheid naar avontuur, de wereld willen zien en stiekem een beetje the American dream.
Organisaties voor uitwisseling high school in Amerika
Uiteindelijk gingen mijn ouders overstag. Ik bestelde brochures van onder andere organisaties zoals STS en EF. En al gauw zaten we op een bijeenkomst-middag van STS in Beverwijk. We kregen hier een gesprek met de vraag naar mijn beweegredenen. Ook kwamen onderwerpen zoals heimwee en hoe daar mee om te gaan, aan bod. Ook waren er eerdere uitwisselingsstudenten die hun ervaringen deelden met ons nieuwsgierigen. Dit was september 1998. Halverwege januari 1999 kreeg ik een gastgezin toegewezen in de mooie staat Colorado en kon de voorpret echt beginnen. Daarnaast moest er van alles geregeld worden, zoals het aanvragen van een Verklaring omtrent goed gedrag.
De kosten van high school in Amerika
Er hangt zeker een prijskaaartje aan een jaar high school in Amerika. Maar daarmee zijn alle kosten wel gedekt, zoals een retourvlucht, het lesgeld en contactmomenten in zowel Nederland als Amerika met andere uitwisselingsstudenten. Ook organiseren de meeste organisaties een welcome camp bij aankomst en heb je altijd een aanspreekpunt in de staat waar je geplaatst wordt. Je hebt natuurlijk altijd kosten in het dagelijks leven. Je kunt de kosten voor een heel jaar high school in Amerika inschatten op ongeveer 6000 tot 10.000 euro.
De reis naar mijn high school in Amerika
Het werd eindelijk augustus 1999. Op Schiphol verzamelden we met meerdere studenten die hetzelfde avontuur aangingen. Opgetogen en toch ook met een beetje spanning namen we afscheid van onze families en vlogen we naar Washington D.C.. Vanuit daar splitste iedereen op en vlogen we allemaal door naar onze eigen bestemming. In mijn geval was dat Denver. Ik verbleef enkele dagen bij een opvang-gastgezin. Hierna vloog ik naar het zuiden van Colorado, naar een piepklein vliegveldje in Dove Creek. Dit is in het Four Corners gebied, waar de staten Colorado, Utah, New Mexico en Arizona aan elkaar grenzen. Daar werd ik opgewacht door het gastgezin waar ik het komende schoolsemester zou verblijven. Ik had in dit gezin twee host brothers en twee host sisters.
High school in Amerika: heimwee
De volgende dag werd ik wakker in een vreemd bed met vreemde geluiden om mij heen. Het besef dat ik duizenden kilometers verwijderd was van mijn familie en vrienden kwam toen wel even binnen. Heimwee is iets waar de meesten wel mee te maken krijgen. Het is begrijpelijk, maar belangrijk om te weten hoe er mee om te gaan. Je contactpersoon namens de organisatie en je local advisor kunnen je hier mee helpen. Ook scheelt het wanneer je met school begint. Dan heb je minder tijd om te piekeren. Het is fijn dat Amerikanen opener en socialer zijn dan Nederlanders: ze zijn outgoing en nieuwsgierig naar jou als buitenlander. Contact op school is dus al snel gelegd. Zorg ook dat je je aansluit bij een clubje of activiteit. Het houdt je bezig en ook hier maak je gauw vrienden.
High school in Amerika: mijn ervaring
High school in Amerika bestaat niet alleen uit lessen, maar is vooral een gemeenschap van sociale activiteiten met sport en naschoolse activiteiten. Je kunt deelnemen aan bijvoorbeeld een debatteerclubje of een fotografiecursus. In de weekenden zijn er veel sportwedstrijden van de schoolteams, waarbij bijna het gehele dorp naar het gebeuren kwam kijken en supporten. Scholen hebben vele populaire sporten, zoals American Football, basketbal en baseball, maar ook cross country hardlopen en worstelen. Kortom, er is genoeg keus. Ik speelde basketbal in het meisjesteam en speelde ook in het Varsity team. Mijn Hollandse lengte van 1.76 meter was daarbij mooi meegenomen. Door het Varsity team kreeg ik de kans om ook uitwedstrijden te spelen in andere plaatsen en staten, zoals New Mexico en Utah. Zo kom je nog eens ergens!
Aansluiten bij een dergelijke sport of club helpt absoluut om contacten te maken en draagt ook bij aan je Amerikaanse high school ervaring. Sport wordt als belangrijk gezien op school omdat het studenten de optie geeft om ergens in uit te blinken, waardoor ze mogelijk een beurs kunnen krijgen voor vervolgstudies op een universiteit. Dit scheelt vaak enorm in de kosten, die in Amerika erg hoog zijn. De Amerikanen zijn sociaal en houden van contact en activiteiten. Het ijs is gauw gebroken. Een uurtje of twee rijden naar een feestje of wedstrijd is heel normaal: dat krijg je in zo’n groot land. Die afstand wordt zonder mokken gereden.
Over het algemeen is het lesniveau op high school in Amerika lager dan op de Nederlandse middelbare scholen. Ik volgde eerste de mavo en later de havo en vond het erg goed te doen in Amerika. Ik kreeg les in verplichte vakken zoals American History en natuurlijk Engels. Daarnaast volgde ik tekenles, Spaans en Sociologie. Je mag je vakken zelf samenstellen per semester. Aan het eind van je jaar is er een diplomauitreiking met een Gap and Gown-ceremonie. Ook sluit je het schooljaar af met het beroemde prom: het grootste schoolfeest van het jaar, met date en gala.
Al met al was het een ervaring om nooit meer te vergeten. Je krijgt de kans om in een gastgezin het echte Amerikaanse leven mee te krijgen. Niet zoals even op vakantie gaan naar dit veelzijdige en mooie land, maar echt naar school gaan, vrienden- en onvergetelijke herinneringen maken zoals aan feestdagen als Halloween en Thanksgiving, waar bij laatstgenoemde met familie veel, heel veel en lekker, gegeten wordt.
Met z’n allen naar de kerk
Geloof en de kerk vormen een belangrijk onderdeel in dit land. Of je nou gelooft of niet, uit respect ga je mee en pas je je aan. Met mijn gastgezin ging ik elke zondag naar de Baptistenkerk en naar Sunday school. Maar het is meer dan alleen geloof. Het verbind mensen ook voor sociale aangelegenheden. Zo werden er vaak na de dienst picknicks georganiseerd of wandelingen in de prachtige bergen van Colorado en Utah. Ik heb nog lange tijd na mijn thuiskomst in Nederland brieven ontvangen van de lokale dominee. Op mijn laatste zondag in Dove Creek gaf hij een speciale dienst waarin hij vertelde over de Nederlandse pelgrims. Een bijzonder afscheidscadeau.
High school in Amerika: 20 jaar later
Nu ik bijna 20 jaar later terug kan kijken op deze gehele ervaring, zijn mijn mooiste herinneringen naar school gaan, de vrienden die ik daar maakte, de prachtige omgeving aan bergen en natuur, en het wonen in the middle of nowhere waar ik op zaterdagmorgen mijn gastfamilie moest helpen op het land. Ik verplaatste ter paard de koeien van het ene stuk land naar het andere stuk land. Hield hier overigens aardig wat bilspieren aan over en hielp mee op het land met andere kleine klusjes. Soms had ik daar niet altijd even veel zin in. Echter als beloning zaten we dan ’s avonds in de open lucht hottub al turend naar de heldere sterren terwijl omgeven door sneeuw en bergen. Wauw, geen foto die daar tegen op kan. Ook leerde ik al wat autorijden op het land van mijn jongere gastbroers en -zussen. In Amerika mag je natuurlijk al autorijden als je 16 bent en op het land was het ook nodig om te helpen.
Natuurlijk is het gras niet altijd groener aan de overkant. Je leert je thuis ook meer waarderen en vergelijken doen we toch. Maar het geeft je wel een unieke kans om een kijkje in andermans keuken te nemen en vooral te ervaren. Onvergetelijk! Twijfel je nog? Ga eens in gesprek met studenten die de stap al voor jou hebben genomen. Zij kunnen je van tips voorzien.