Home Over de VS Geschiedenis De doodstraf in Amerika
De doodstraf in Amerika

De doodstraf in Amerika

0
0

In Amerika, één van de modernste landen ter wereld, het land van de Amerikaanse droom, wordt nog steeds de doodstraf als straf gegeven. Vorig jaar werden 25 ter dood veroordeelden gedood. Het grootste deel (13 personen) werd in Texas geëxecuteerd.

In hoeveel staten wordt de doodstraf nog gebruikt?

De doodstraf wordt nog in 31 staten van de 50 in de VS als zwaarste straf gegeven. Ook de federale overheid en het leger kunnen de doodstraf opleggen. Vooral moordenaars worden tot de doodstraf veroordeeld, al krijgt lang niet elke moordenaar de doodstraf. Sinds 2005 (!) is het pas verboden in de VS om minderjarigen onder de 18 te doden via de doodstraf. Tussen 1967 en 1976 werd de doodstraf afgeschaft in de hele VS, maar in 1976 werd het weer als straf ingevoerd.

Recentelijk werd de doodstraf afgeschaft in New Jersey (2007), New Mexico (2009), Connecticut (2012), Maryland (2013), Nebraska (2015) en Washington (2018).

Hoe worden veroordeelden gedood?

In de meeste staten kunnen veroordeelden kiezen tussen de elektrische stoel en een dodelijke injectie. De injectie wordt toegepast, tenzij de veroordeelde aangeeft dat hij of zij kiest voor de stoel. In de staten Kentucky en Tennessee wordt de elektrische stoel alleen gebruikt als de misdrijven voor 31 december 1998 zijn gepleegd. Dit is de dag dat de elektrische stoel officieel werd afgeschaft. In Arkansas ligt de grens op 4 juli 1983. Omdat de middelen voor de dodelijke injectie steeds moeilijker verkrijgbaar zijn, werd in Utah in 2015 het vuurpeloton weer ingevoerd. Er zijn ook nog een aantal staten met gaskamers. Dood door ophanging is ook een wettelijke manier om de straf uit te voeren.

Wanneer kun je tot de doodstraf veroordeeld worden?

In alle staten die de doodstraf uitvoeren kun je hiertoe veroordeeld worden als je een moord hebt gepleegd. Verder kunnen de regels per staat verschillen. Zo kun je in Idaho, Georgia en Kentucky veroordeeld worden als je hoogverraad pleegt of iemand ontvoert met geweld. Verkrachting van iemand onder de twaalf jaar kan in Louisiana aanleiding zijn en het kapen van een vliegtuig in Georgia en Mississippi ook. Het Amerikaanse leger heeft vijftien misdaden waarvoor iemand veroordeeld kan worden tot de doodstraf. Toch zijn er sinds 2002 uitsluitend en moordenaars en terreurverdachten veroordeeld tot executie.

Hoe vaak wordt de doodstraf opgelegd?

Het aantal executies daalt sinds 2000. Ook wordt de straf minder vaak opgelegd. Zo werden er in 1999 279 personen veroordeeld tot de dood en in 2018 nog maar 42. In het zuiden, zoals in Texas, wordt de doodstraf het meest uitgevoerd en opgelegd. Sinds 2018 wachten 2,738 op hun executie. Het grootste deel van hen (740) zit in Californië in de gevangenis. In Wyoming en New Hampshire zijn dit slechts twee personen.

Problemen met dodelijke injecties

De belangrijkste reden dat er minder executies worden uitgevoerd? Farmaceutische bedrijven willen de middelen voor de dodelijke injectie vaak niet leveren. De redenen zijn onder andere dat het medicatie is die mensen beter moet maken, maar ook omdat bedrijven bang zijn aansprakelijk gesteld te worden als het mis gaat. Door de leveringsproblemen wordt soms geëxperimenteerd met andere mixen en dat gaat niet altijd goed.

In deze factsheet staat nog veel meer interessante informatie over de doodstraf in Amerika.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance SEO-tekstschrijver en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben gek op Las Vegas, Boston en natuurlijk New York City, maar ontdek ook graag de Nationale Parken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *