Home Over de VS Feestdagen en tradities Amerikaanse vlag: geschiedenis en symboliek
Amerikaanse vlag: geschiedenis en symboliek

Amerikaanse vlag: geschiedenis en symboliek

0
0

Op het vliegveld, aan de muren van huizen en aan winkelpanden: zo gauw je in de Verenigde Staten komt, zie je tientallen vlaggen om je heen. De Amerikaanse vlag wordt ook wel Old Glory, Star Spangled Banner of Stars and Stripes genoemd. Uiteraard omdat ‘ie uit sterren en strepen bestaat.

De sterren en strepen op de Amerikaanse vlag

De vlag van de VS heeft dertien horizontale strepen. Zeven daarvan zijn rood, de overige zes zijn wit. Verder bestaat de vlag uit een blauw vlak (de Union), met daarin vijftig witte sterren. De sterren hebben vijf punten en zijn verdeeld in negen horizontale rijen. De sterren staan symbool voor alle vijftig staten van de VS. De dertien strepen zijn het symbool voor de dertien staten die zich in 1776 hebben afgescheiden van Groot-Brittannië.

De symboliek van de Amerikaanse vlag

De Amerikaanse vlag wordt veel gebruikt. Het is een teken van vrijheid en van alle rechten die in de grondwet en Onafhankelijkheidsverklaring staan. Als een militair sneuvelt, dan wordt zijn of haar kist bedekt met de vlag. Er is een speciale manier waarop de Amerikaanse vlag gevouwen wordt. En er zijn zelfs ceremonies om oude vlaggen te vernietigen.

amerikaanse vlag uit 1814
De Star-Spangled Banner uit 1814, tentoongesteld in het National Museum of American History. Foto: National Museum of American History/Flickr

Amerikaanse vlag in het National Museum of American History

In 1814 werd een enorme Amerikaanse vlag gehesen. Dit om een belangrijke overwinning op de Britten te vieren. Het aangezicht van die ‘brede strepen en heldere sterren’ is de inspiratie voor Francis Scott Key om de Star-Spangled Banner te schrijven: het lied dat uiteindelijk het volkslied van de VS wordt. Deze eeuwenoude vlag is te bezichtigen in het National Museum of American History: één van de Smithsonian Musea in Washington D.C. Je mag hier geen foto’s nemen: de vlag is te kwetsbaar.

De eerste vlag van Amerika

Op 14 juni wordt Flag Day gevierd in de VS. Hierbij viert men dat de vlag in gebruik is genomen op 14 juni 1777. Betsy Ross heeft de eerste vlag gemaakt. Deze vlag heeft een blauw vlak, met daarin een kring van dertien sterren. Ross heeft de vlag gemaakt voor George Washington, die toen nog generaal was.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance SEO-tekstschrijver en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben gek op Las Vegas, Boston en natuurlijk New York City, maar ontdek ook graag de Nationale Parken.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *