De Amerikaanse vlag

De Amerikaanse vlag

0
0

Op het vliegveld, aan de muren van huizen en aan winkelpanden: zo gauw je in de Verenigde Staten bent gearriveerd, zie je tientallen vlaggen om je heen. De Stars and Stripes wordt de Amerikaanse vlag ook wel genoemd, omdat hij uiteraard bestaat uit sterren en strepen.

De sterren en strepen op de Amerikaanse vlag

De vlag van de VS bestaat uit dertien horizontale strepen. Zeven daarvan zijn rood gekleurd, de overige zes zijn wit. Verder heeft de vlag een blauw vlak (de Union), met daarin vijftig witte sterren. De sterren hebben vijf punten en zijn verdeeld in negen horizontale rijen. De sterren staan voor alle vijftig staten van de VS. De dertien strepen zijn het symbool voor de dertien staten die zich in 1776 afscheiden van Groot-Brittannië.

De symboliek van de Amerikaanse vlag

De Amerikaanse vlag wordt door Amerikanen enorm veel gebruikt. Voor hen is het een teken van vrijheid, van alle rechten die in de grondwet en Onafhankelijkheidsverklaring staan. Als een militair sneuvelt, dan wordt zijn of haar kist bedekt met de vlag. Er is ook een speciale manier waarop hij gevouwen moet worden en er is een ceremonie om oude vlaggen te vernietigen.

De eerste vlag van Amerika

Op 14 juni wordt Flag Day gevierd in de VS. Hierbij viert men dat de vlag in gebruik werd genomen op 14 juni 1777. Betsy Ross zou degene zijn die de eerste vlag heeft gemaakt. Deze vlag had een blauw vlak, met daarin een kring van dertien sterren. Ross zou de vlag hebben gemaakt voor toen generaal George Washington.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda Ik ben freelance tekstschrijver, moeder van twee kleuters en helemaal gek van de VS. Oprichter van Hurray-USA. Als ik de kans zou krijgen, zou ik dolgraag in de VS willen wonen. Ik ben stapelgek op Las Vegas, Santa Monica en New York.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *