Home Reisgids Colorado, de kleurrijke Centennial State
Colorado, de kleurrijke Centennial State

Colorado, de kleurrijke Centennial State

0
0

Maak kennis met de staat Colorado, ook wel the Colorful State genoemd. Een bijnaam verkregen door de velen wonderbaarlijke rivieren, bergen, vlaktes en valleien die je hier in Colorado vindt. De staat ligt in het midden van de Verenigde Staten. Er wonen zo’n vijf miljoen inwoners.

De bekendste steden

De hoofdstad is Denver en bevindt zich op maar liefst 1600 meter boven de zeespiegel. Hierdoor kunnen de twee miljoen bewoners jaarlijks van meer zon-uren genieten dan de bewoners van Californië of zelfs het tropische Honolulu. Denver grenst aan één zijde aan de Rocky Mountains en aan de andere kant aan de prairie. Waar New York City een een betonnen jungle wordt genoemd, is Denver opgebouwd uit velen hoge wolkenkrabbers die voornamelijk zijn gebouwd uit glas. Een elegante gewaarwording te midden van het natuurschoon.

denver muurschildering

De tweede grootste stad uit deze staat is Colorado Springs. De stad staat voornamelijk bekend om haar relaxte vibe en het heerlijke klimaat. Hiermee heeft de stad al decennialang een grote aantrekkingskracht op veel toeristen uit het koudere noordoosten van Amerika. De stad Aspen is vooral bekend omdat het een luxe wintersportparadijs is.

Geschiedenis van de staat

The Centennial State is de officiële bijnaam van Colorado en verwijst naar het woord century. Honderd jaar na het ondertekenen van het Amerikaans verdrag van onafhankelijkheid voegde zich dan ook Colorado toe aan de Verenigde Staten. De naam Colorado zelf is overigens geschonken aan deze staat door de Spaanse conquistador die zijn inspiratie vond in de kleurrijke rotsen van deze omgeving.

Colorado Springs
Colorado Springs

De steden uit Colorado zijn voornamelijk ontstaan na de ontdekking van goud in deze streek in 1858. Kolonisten en andere gelukszoekers hoopte om hier een slaatje uit te slaan en begonnen zich al snel in grote getale hier te vestigen. Hierdoor ontstond de zogenoemde gold rush. Na de komst van de spoorwegen in 1870 groeiden de steden explosief en werden Native Americans gedwongen om te vertrekken. In Denver vind je het History Colorado museum, met een tentoonstelling van deze dramatische geschiedenis en met interactieve attracties.

garden of the gods colorado

Bezienswaardigheden in Colorado

Hoofdstad Denver is al een bezienswaardigheid op zich. Daarnaast zal Colorado in zijn geheel gegarandeerd erin slagen om het hart van elke natuurliefhebber sneller te laten kloppen. Zo heb je er de Garden of the Gods, een natuurlijk monument in de vorm van zeldzame rotsformaties gelegen aan de voeten van de Rocky Mountains.

mesa verde

The Cave of the Winds is een imposante grottenformatie die tot de 20e eeuw diende als een verzamel plek voor Apache indianen. Dit was voor hen een heilige plek. Zij geloofden dat hier de boodschappen van hun voorvaderen verscholen zaten in de geluiden van de wind, die door de grotten waait. Het adembenemende Mesa Verde National Park beschermt niet alleen het natuurgebied maar ook de restanten van de indianencultuur waar deze staat zo rijk aan is. Een bekende berg in de Rockies is Pikes Peak. Op de top is een onderzoekscentrum gevestigd. De hoogste berg van Colorado is Mount Elbert (4401 m. boven de zeespiegel).

pikes peak in colorado

Tijdsverschil in en reizen naar Colorado

Afreizen naar Denver vanuit Amsterdam neemt ongeveer 14 uur aan vliegen in beslag. Een ticket heb je voor ongeveer 500 euro. Er zijn echter veel meer vluchtroutes vanuit Nederland naar de populaire steden Los Angeles en Las Vegas waar ze nog wel eens willen stunten met de ticketprijzen. Mocht je vanuit deze steden willen doorreizen naar Denver, dan kan je voor relatief weinig geld een binnenlandse vlucht pakken. Ik zou overigens aanraden om een roadtrip deze streek te doen:. Het zal je een ervaring opleveren om nooit meer te vergeten. Het is overigens 8 uur vroeger in Colorado dan in Nederland.

Klimaat

Colorado is redelijk droog en het koude steppeklimaat komt het meest voor. Op de bergtoppen is dat een koel of gematigd landklimaat. Hier valt vooral poedersneeuw, maar er is geen eeuwige sneeuw. In Denver en Colorado Spring is het in de zomer rond de dertig graden en in de winter tussen de 0 en -10 graden. In Aspen wordt het in de winter zeer koud met temperaturen tot -20 graden.  Omdat het behoorlijk droog is in de staat, komen hier geregeld flinke branden voor. Ook komen er in het oosten tornado’s voor met zwaar onweer en grote hagelstenen.

 

Elke maand naar de VS? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

* verplicht veld
Linda M. Ik ben een editor, een blogger en een geboren Amerikaanse die in Nederland is opgegroeid. Momenteel noem ik Berlijn mijn thuis maar Amerika is mijn vaderland en het land waarover ik heerlijk kan wegdromen. Het ultieme doel is om mij hier ooit te vestigen. Wel heb ik al eens een roadtrip gemaakt van 6000 km door de VS. De teller van het aantal bezochte staten staat momenteel op 22.

LEAVE YOUR COMMENT

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *